Slik løfter du vaffelmiksen til nye høyder

Foto: Trond Solberg
Natalie Ngo Granum

Vaffelrøremiks på pose er en klassiker i mange norske hjem. Her er fem tips som gjør at vaflene smaker enda bedre.

Selv om vi på Godt heier på mest mulig mat laget fra bunnen av, er det er ingen skam å ty til ferdigposer med bakemiks innimellom.

Plutselig får man uanmeldte gjester eller rett og slett bare er fysen på noe godt, men kjøleskapet er tomt for egg og melk. Da er det utrolig greit å kunne ta frem en pose med ferdigblanding som kun trenger å røres sammen med vann fra springen og smeltet smør.

Vafler slår an hos de aller fleste av oss, og det beste av alt er at oppskriftene kan varieres i det uendelige. Det samme kan ferdigmiksen som kommer på pose. Med noen enkle triks kan du nemlig løfte «ferdigvaflene» til nye høyder.

Her har vi samlet fem tips som du kan prøve neste gang du tar frem vaffeljernet.

Det som er lettvint med de fleste ferdig-vaffelrøremikser er at du ikke trenger spesielle ingredienser, men her kan du egentlig erstatte væsken med nesten hva som helst av flytende meieriprodukter du har liggende - som melk, rømme, kefir, yoghurt eller kulturmelk. Samme gjelder plantemelk som havre- og soyamelk.

Bland gjerne melk og rømme, så lenge væskemengden tilsvarer det samme som anvist på pakken. Med rømme i røren får du også sprøere vafler.

Dette er dessuten en super anledning til å bruke opp melken som har gått ut på dato eller rester av rømme fra tacomiddagen. Vaflene får en fyldigere smak og du får brukt opp rester. Vinn-vinn!

DUFTER GODT: Kardemomme går hånd i hånd i gjærbakst, men gir også ekstra piff til vaflene.
DUFTER GODT: Kardemomme går hånd i hånd i gjærbakst, men gir også ekstra piff til vaflene.
Foto: Krister Sørbø

Et av de enkleste triksene for mer smaksrike vafler er å ha i en til to teskjeer med krydder som kardemomme, kanel og/eller vaniljesukker. Det skal ikke mer til enn som så!

Frister det med sjokoladevafler kan du tilsette et par spiseskjeer bakekakao i røren, og eventuelt litt sukker etter smak.

FRISKT: Sitronvafler toppet med en frukt- og bærsalat.
FRISKT: Sitronvafler toppet med en frukt- og bærsalat.
Foto: Siv Romsdal

Og når vi først snakker om sjokolade, er en annen variant er å ha oppi hakkede sjokoladebiter. Rosiner eller bær (frosne, ferske eller tørkede) kan også puttes direkte i røren før steking i jernet.

Eller gå for den friske varianten med appelsinsaft og revet skall. Revet sitronskall i røren gir også nydelige sitronvafler, som for eksempel kan serveres med en fruktsalat, vaniljeis eller mascarponekrem.

Revet eple og kanel er en annen deilig kombinasjon. Mens en brun banan kan moses og tilsettes i røren for den søtlige, gode smaken.

Brunost som vaffeltopping er en favoritt for mange, men for en vri på den tradisjonelle vaffelen kan du tilsette revet brunost eller smelte det sammen med smøret som skal i røren. Vips, får du karamellaktige vafler.

Denne er litt selvmotsigende når du går ferdigmiks. For egentlig trenger du kun egg, mel, melk, sukker og bakepulver for å lage vaffelrøre fra bunnen av. Skal du imidlertid benytte deg av vaffelrøremiks på pose og tilfeldigvis har egg hjemme, da er et triks å vispe egget for seg selv før du tilsetter det i røren. Resultatet er mer luftige vafler som smaker mer hjemmelaget.

Vafler trenger ikke å være forbeholdt kun dessert eller kaffekos, men kan også fint serveres til frokost, lunsj eller middag. Det kan gjøres så enkelt som å tilsette havregryn for grovere vafler. Spe eventuelt på med mer væske til du får en passe tykk konsistens på røren.

Og er du ikke så glad i søtt, så kan du prøve deg frem med skinkebiter, revet ost, finhakket løk eller urter for en slags hybrid av vaffel og ostesmørbrød.

Går du heller for helt hjemmelaget vaffelrøre? Sjekk disse oppskriftene:

Eller lag noe nytt i vaffeljernet:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?