Tipsene til en frodig kjøkkenhage
Ingrediensene i en deilig salat til middagen trenger ikke å ha reist lengre enn et par centimeter før den havner på tallerkenen din.
For å dyrke urter og grønnsaker selv trenger du ikke ha en stor, frodig kjøkkenhage med mye plass hvor du kan surre rundt med hatt, spade, hansker og kurv. Du trenger ikke flere mål med lange rader med grønnsaker og frukttrær sirlig på rekke.
En spiselig uteplass kan du skape selv med en balkong på to kvadratmeter, eller i minivariant i en lys vinduskarm.
Maten du sår og høster selv er definisjonen på kortreist mat – og veien fra frø til næring er ikke alltid lang. Det krever bare litt tålmodighet.
Vil du nyte markjordbær med vaniljeis eller søte tomater som har solt seg modne på balkongen din i sommer, er det på høy tid å forkultivere nå. Det betyr helt enkelt at du sår frøene innendørs i god tid før du flytter plantene ut på våren. Noen vekster trenger mye tid, andre går fra frø til mat på bare uker.
Her deler hageentusiastene Victoria Dam og Dennis Asbjørnsen sine råd til forberedelsene for å skape en spiselig hage.
God jord og store potter
For hageentusiast Victoria Dam, kjent som @Hagebyen på Instagram, er hardføre urter og grønnsaker som grønnkål favoritter i kjøkkenhagen. Hun planter spiselige vekster både i hagen og i potter rundt omkring på uteplassen.
Blant det viktigste for å lykkes med spiselig hage, for Dam, er god jord og bra drenering – også om du bare har noen balkongkasser eller et par potter til rådighet.
Ifølge Dam er særlig krydderurter supert å plante i potter.
– Krydderurter er perfekte å plante sammen i en større potte. Da får du plass til mange favoritter på et lite areal. Lag gjerne litt nivåforskjell i potten med de høyere plantene i midten og de som henger litt, plassert langs kantene, sier Dam.
Så urter i potte:
- Flerårige urter som tåler litt er: Oregano (bergmynte), lavendel, kruspersille, løpstikke, gressløk, peppermynte, kryptimian, sitrontimian, pepperrot og salvie.
- De fleste urter trives best på en lun og solrik plass (Sjekk veiledningen på frø-pakken hva som gjelder det du planter).
- Plukk ofte av pantene. Da forgrener de seg og blir tettere. Dette gjelder særlig for blant annet rosmarin og basilikum.
- God drenering er viktig når du planter ut i potter. Har ikke potten hull, kan du enkelt stikke eller bore hull i den.
Dyrk egne grønnsaker
Både spinat og salat er fine grønnsaker å starte med om du er nybegynner, ifølge Dam. De tåler litt kulde. Det gjør også for eksempel purre og kålrot.
– De fleste grønnsaker og urter er ettårige, men noen er faktisk i stand til å overvintre og kommer seg igjen av seg selv, året etter. Det er oftest de jeg anbefaler til dem som vil ha en enkel og lettstelt hage og som tåler litt svingende temperaturer, sier Dam.
Særlig grønnkålen er en enkel å så og fantastisk å dyrke i balkongkasser.
– Grønnkålen holder seg veldig fin året rundt og gjør at balkongen din ser fin ut også på vinterstid. Det beste med er at grønnkålen kan høstes hele året, sier Dam.
En annen favoritt er artisjokk.
– Humler og bier er så glade i artisjokken. Artisjokkenes frø har litt lenger utviklingstid, derfor begynner jeg å forkultivere litt tidligere her.
Dam anbefaler å teste seg frem, og ikke å starte med altfor mange sorter på en gang.
– Gi det tid og begynn med å teste deg frem med fire–fem sorter. Det beste med å dyrke sine egne grønnsaker er at det er kortreist og at du får fullt innsyn i hele prosessen og kan unngå kjemikalier.
Dams generelle guide til forkultivering:
- Fyll på med fersk såjord.
- Lag et lite søkk i jorden og legg frøet oppi. Med små frø kan du ha flere i samme potte. Med større frø holder det med ett til tre frø per potte.
- Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Små frø trenger så vidt et jordlag over seg. Større frø kan dekkes med 1 – 1,5 centimeter jord.
- Spraye litt med en blomsterspray og sørg for å holde jorden fuktig.
- Plasser dem lyst, men ikke i direkte sollys.
- Når de to første blad-parene viser seg, skiller du plantene forsiktig fra hverandre med hjelp av en priklepinne.
- Plante dem i hver sin potte. Vær forsiktig med røttene.
- Når frøene har spirt til småplanter, kan du sette dem i større potter eller flytte ut i hagen eller på balkongen. Men ha tålmodighet og vent til nattefrosten er over før du planter ut.
- Bruk gjerne fiberduk i bunn, lecakuler og så jord når du planter ut.
- Husk også å vanne med næring én gang i uken.
Tomat, chili og paprika
Dennis Asbjørnsen er blogger og hagebokforfatter – og inspirerer på Instagram under navnet @spiselighage om nettopp kjøkkenhager.
– Mine favoritturter er basilikum, tomat, chili og paprika. Dette er de tradisjonelle plantene man ser i en kjøkkenhage, men disse er veldig gøy å holde på med, sier Asbjørnsen og fortsetter:
– De har litt lang utviklingstid i forhold til andre rasktvoksende planter. Jeg sår alt dette innendørs i januar-februar.
Slik forkultiverer Asbjørnsen tomat, chili og paprika:
- Fyll små potter med næringsfattig jord – om du ikke har potter kan du bruke tomme druebeger, yoghurtbeger eller melkekartonger.
- Strø frøene tynt utover og dekk dem med cirka 1 cm jord.
- Plasser potten i et rom med vanlig stuetemperatur.
- Etter noen dager vil frøene spire, og da er det viktig å flytte dem til et kjøligere rom på rundt 16 grader (som loft eller et kaldt gjesterom) og gi mye lys.
Slik forkultiverer Asbjørnsen basilikum:
- Så i pluggbrett. Store brett med mange små hull som man fyller jord i.
- Det som er spesielt med basilikum er at disse trenger lys for å spire. Derfor legger jeg bare frøene oppå jordoverflaten og vanner.
- Etter en ukes tid vil frøene spire. Da er det fint med rundt 16–18 grader og mye lys.
- Når plantene blir større kan du plante de små pluggene over i større potter.
– Når plantene vokser trenger de større potter. Når du ser røttene stikke ut under potten, plant over i større potter med vanlig plantejord med næring. Særlig tomater må plantes litt dypt i potten. Da danner de røtter ut av stilken og blir kraftigere, tipser Asbjørnsen.
Asbjørnsen forklarer at suksessfull forkultivering oftest krever mye lys og riktige temperaturer som gjør plantene robuste, sterke og livskraftige.
– Jeg pleier ikke å bruke dyrt, profesjonelt plantelys. Istedenfor bruker jeg billig LED belysning fra byggevarehandelen som jeg fester med tosidig tape i en bokhylle, tipser han.
Hva gjelder vanning råder Asbjørnsen til å la jordoverflaten tørke opp mellom hver vanning.
– Mange nybegynnere har tendens til å drukne plantene sine, sier han.
Publisert: 08.04.2022 kl. 13:20
Oppdatert: 11.04.2023 kl. 14:33
Lag deg en gratis konto