Hva gjør du med den lille spiren i hvitløken?

20. april 2022Tips
BØR DEN UT? Den lille spiren som vokser i midten av hvitløksfeddet splitter matfolket.
BØR DEN UT? Den lille spiren som vokser i midten av hvitløksfeddet splitter matfolket.
Foto: Godt

Har det noe å si for smaken eller skal du bare la den bli?

Hvitløken har blitt elsket og hatet siden den gjorde sitt inntog på det norske kjøkken en gang på 80-tallet. Hvitløksånde er fortsatt en iboende frykt hos mange. Men for mange er hvitløk et must i matlagingen!

Du har kanskje lagt merke til at hvitløken ofte har en gulgrønn spire i midten av feddene? Vi er mange som klør oss i hodet over disse. Har de noe å si for smaken eller bør du gjør den ekstra lille innsatsen med å fjerne dem?

Dette er en het potet blant kokker og matkjenner verden over. Noen mener spiren bør fjernes fordi smaken blir for skarp om du bruker den, mens andre mener at den ikke har en skarp smak overhodet, ettersom det rett og slett bare er en veldig ung hvitløk.

Ifølge Sohla El-Waylly, matskribent i Serious Eats, som har testet dette grundig, så er den korte konklusjonen følgende;

Bruker du hvitløken rå så blir smaken overveldende skarp og tøff om du ikke fjerner spiren, og skarp – til og med lett brent – når den brukes varmebehandlet.

Om du derimot har fersk hvitløk har det ikke noe å si for smaken, ifølge El-Waylly. Fersk hvitløk har generelt en mildere smak enn tørket. I norske butikker er mye av hvitløken vi finner kinesisk eller spansk. Begge deler er såkalt tørket hvitløk. Men i sommersesongen og til en stykke ut på høsten, vil du også kunne finne fersk hvitløk i butikkene.

IKKE KAST: Selv om disse hvitløkene kan ha nådd smakstoppen, kan de likevel fint brukes.
IKKE KAST: Selv om disse hvitløkene kan ha nådd smakstoppen, kan de likevel fint brukes.
Foto: Shutterstock

Ny løk

Om du lar hvitløken ligge skikkelig lenge før du bruker den, vil de små spirene etter hvert bli til større irrgrønne spirer som stikker ut av hvitløken. Dette har mye å si for smaken på hele hvitløken.

– Spiret hvitløk smaker ikke like friskt som uspiret hvitløk, og den kan ha en litt emmen smak. Derfor kan du for eksempel bruke den i retter som varmebehandles og som ikke krever den skarpe rå smaken av hvitløk, har Gerd Byermoen, tidligere kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, uttalt til Godt.

Grunnen til at hvitløk spirer er at de gjør seg klar til å lage ny løk. Når løken har kommet så langt, er den over sitt alle beste rent smaksmessig.

Om du vil sjekke om hvitløken fortsatt er god, kan du ta en liten test. En hvitløk skal kjennes fast og fin ut, og ikke gi etter når du trykker forsiktig på skallet. Hvis skallet gir etter kan det være et tegn på at selve hvitløksfeddene er inntørket og overmodne. Kast den likevel ikke!

Du kan derimot benytte deg av det at hvitløken er klar til å lage ny løk. Sett feddene i en potte med jord med den spisse siden opp – cirka fem centimeter ned. Plasser den på et solrikt sted og vann med jevne mellomrom. Og så vent! Snart har du din egen hvitløk.

Trenger du litt inspirasjon til hvordan du kan få brukt opp hvitløken? Ta en titt under!

Hjemmelaget aioli til 17.mai-frokosten? Her finner du oppskriften på det - og resten av alt du trenger for å lage det perfekte koldtbordet.

Publisert: 20.04.2022 kl. 15:36
Oppdatert: 21.04.2022 kl. 15:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?