Rasper du osten feil?

HORISONTALT: Kan dette være noe, da?
HORISONTALT: Kan dette være noe, da?
Foto: Helene Mariussen / VG
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Du har antagelig raspet ost feil hele livet, skal vi tro sosiale medier.

Du har sikkert gjort som mange andre når du drar frem rivjernet fredag kveld for å raspe ost til tacomiddagen, «mac’n cheese», eller den hjemmelagde pizzaen.

Med fjøla på kjøkkenbenken settes rivjernet med bunnen oppå, før man tar osten i hånden og rasper nedover.

Men denne metoden er det flere på TikTok og Instagram som utfordrer. Camilla Kvia er en av dem som mener du bør snu rivjernet på ryggen.

– Jeg tenkte «Dette er jo genialt!», sier hun.

Godt-redaksjonen elsker nye mathacks, spesielt når det kommer til å la seg inspirere av videoer på sosiale medier. Tidligere har vi latt oss inspirere av trender som persilletrikset, «girl dinner», og den siste tacosnakkisen.

Nå er det altså rivjernet og ost som står for tur. Metoden skal visstnok gjøre det mindre sannsynlig å raspe opp fingertuppene, samtidig som det blir mindre søl.

– Det var en typisk tacofredag hvor venninnen min sa «dette må du prøve», sier Kvia.

Venninnen hadde kommet over trikset på nettet.

– Etter å ha prøvd det tenkte jeg «Tuller du!?»

Du har sikkert opplevd det: Har du revet mye ost og løfter rivjernet fra fjølen, kan ostetårnet falle til alle kanter. Eller når du prøver å helle osten fra fjøla i en skål, er det fort gjort at mye av osten havner utenfor.

Men om du legger rivjernet ned, faller osten ned på rivjernet. Da kan du enkelt løfte rivjernet og til gryten med pasta eller til skålen på tacobordet.

Foto: Helene Mariussen / VG

Kvia deler jevnlig morsomme «lifehacks» til sine 18.000 følgere på Instagram. Hun innså raskt at den nye kunnskapen skulle bli en instagramvideo. Da var det flere som skrev til henne i innboks at trikset er «mindblowing».

– Personlig synes jeg dette gjør det lettere i raspe ost.

– Det er mer effektivt. Når jernet ligger flatt, synes jeg trykket blir bedre i måten armen beveger seg.

Hun forklarer det med at når rivjernet er stående, beveger armen seg nedover. Når jernet ligger flatt, og man holder den ene hånden på skaftet, får man en bevegelse bortover og opp langs rivjernet.

LIFEHACKS: Camilla Kvia deler mange tips og triks på Instagram.
LIFEHACKS: Camilla Kvia deler mange tips og triks på Instagram.
Foto: Privat

Det er ikke første gang trikset dukker opp på internett. En video fra Tastemade skapte for noen år siden stor debatt på Twitter da de publiserte en video av matretten «mac’n cheese», hvor nettopp rivjernet var lagt flatt.

Men trikset fikk mye kritikk. Flere kunne melde om at de sølte mer enn vanlig og at de ville gå tilbake til å bruke den stående metoden.

Også i Kvias kommentarfelt ble det satt spørsmålstegn ved trikset.

Hvorfor er dette så mye mer praktisk? Noen mener metoden er både mer ustødig og upraktisk.

– Men jeg synes metoden gjorde rivjernet mer stabilt.

Foto: Helene Mariussen / VG

Selvfølgelig måtte Godt-redaksjonen prøve trikset selv.

I startet knotet vi litt med rivjernet. Skulle man holde håndtaket helt ned? Men da vi begynte å rive forsto vi at håndtaket kun brukes som en motvekt til osten som rives. Rivingen går enkelt oppover, og det er ganske behagelig å gjøre det på denne måten.

UNNGÅ: Ikke press skaftet nedover.
UNNGÅ: Ikke press skaftet nedover.
Foto: Helene Mariussen / VG

I bunn og grunn synes vi det fungerer bra, men samtidig merker vi ikke veldig stor forskjell fra den vanligste fremgangsmåten. Kanskje er det antydning til litt mindre søl ved et liggende rivjern, og det er dessuten noe tilfredsstillende å kunne å føre all osten fra rivjernet i en skål.

Vil du ha mer inspirasjon? Da bør du sjekke ut disse artiklene:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?