Vinterferietips: Lag softis i snøen

25. februar 2021Tips
FERIE-RØRIS: En blanding av fløte, melk og sukker (og gjerne en liten dæsj vanilje) blir raskt til softis. Det krever bare snø, salt og noen minutter med iherdig røring. Vi topper her med Kvikk Lunsj, som i de aller fleste tilfeller trolig allerede finnes på hytta.
FERIE-RØRIS: En blanding av fløte, melk og sukker (og gjerne en liten dæsj vanilje) blir raskt til softis. Det krever bare snø, salt og noen minutter med iherdig røring. Vi topper her med Kvikk Lunsj, som i de aller fleste tilfeller trolig allerede finnes på hytta.
Foto: Mona Bristøl/VG

Benytt deg av snøen mens den fortsatt er her, og lag hjemmelaget softis.

Er du på vinterferie og har lyst på litt ekstra kos? Eller trenger en spennende uteaktivitet å ha med barna på? Hvorfor ikke benytte deg av snøen til å lage dagens dessert!

Dette tipset er basert på Lise Finckenhagens oppskrift på «riste-softis på 20 minutter», men her har vi erstattet risting med røring.

Du trenger:
En stor gryte eller balje
En litt mindre gryte eller bolle – helst i metall for å få den skikkelig kald
Snø
Salt

Til softisen:
1, 5 dl fløte
1,5 dl melk
2 ss sukker eller melis
litt vaniljepulver eller ekte vanilje
1 Kvikk Lunsj – for ekstra vinterferie-følelse – gjerne finhakket

KULDEBLANDING: Når du blander salt i snøen, skjer en reaksjon som gjør at det blir det ekstra kaldt. Har du i nok salt, kan du få temperaturer ned mot minus 20 grader.
KULDEBLANDING: Når du blander salt i snøen, skjer en reaksjon som gjør at det blir det ekstra kaldt. Har du i nok salt, kan du få temperaturer ned mot minus 20 grader.
Foto: Mona Bristøl/VG

Slik gjør du:

Fyll snø i en gryte, og ha i godt med salt, cirka 300 gram. Rør litt rundt med en tresleiv eller det du har liggende, med hånden kan dog det etter hvert bli fryktelig kaldt.

Sett bollen i gryten, og hell i blandingen av fløte, melk, sukker og vanilje.

IKKE STOPP: Rør helt til du har den ønskede konsistensen. Stopper du blir det lett iskrystaller.
IKKE STOPP: Rør helt til du har den ønskede konsistensen. Stopper du blir det lett iskrystaller.
Foto: Mona Bristøl/VG

Begynn så å røre. Har du fått bollen kald nok vil du ganske raskt se at fløteblandingen vil fryse mot bunnen. Fortsett å røre, og rør kontinuerlig til det begynner å tykne. Dette tar ikke mer enn ett til to minutter. Vær obs på at bollen blir veldig kald, så ikke hold for lenge på den om du ikke har på votter.

Vil du sette litt smak på softisen, kan du nå ha i litt finhakket Kvikk Lunsj (eller M&M, Daim eller annen sjokolade du måtte like eller ha på hytta).

Rør til isen er helt stivnet og ha den over i serveringsboller. Server umiddelbart!

NYT: Milde vinterdager kaller på isspising. Er du heldig får du kanskje også litt sol å nyte den i.
NYT: Milde vinterdager kaller på isspising. Er du heldig får du kanskje også litt sol å nyte den i.
Foto: Mona Bristøl/VG

Er du et sted hvor snøen er borte, fortvil ikke, men forsøk deg på metoden til Finckenhagen.

Publisert: 25.02.2021 kl. 09:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?