Slik kan du bli kvitt hvitløkslukt på fingrene

9. april 2019Tips
SETTER LUKT: Når du kutter hvitløk får du som oftest en sterk hvitløksduft på fingrene dine. Og den kan sitte igjen lenge. Foto: Rolf Jarle Ødegaard/VG
SETTER LUKT: Når du kutter hvitløk får du som oftest en sterk hvitløksduft på fingrene dine. Og den kan sitte igjen lenge. Foto: Rolf Jarle Ødegaard/VG

Er du lei av å lukte hvitløk «i en evighet» etter du har laget mat? Da bør du lese videre.

Hvitløk er definitivt en populær råvare av en grunn. Den kraftige smaken har ifølge Bama gjort den til en av verdens mest brukte smaksettere, og i Stavanger har den lille løken til og med blitt feiret med sin egen festival.

Men med den gode smaken kommer også lukten, som kan sitte igjen på hendene våre svært lenge, uansett hvor mye vi vasker dem.

Du trenger bare en skje

Svenske Mitt Kök hevder å ha funnet en «magisk» løsning på problemet, og den er veldig enkel: Ta en skje, eller et annet kjøkkenredskap av rustfritt stål, og gni den mot hendene under rennende, kaldt vann. Ta-da!

Merk at det er viktig at redskapet du bruker er av rustfritt stål dersom det skal ha noen effekt.

Ole Martin Løvvik er seniorforsker hos SINTEF, og professor II hos Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han bekrefter at skje-trikset fungerer, og forklarer fenomenet slik:

– Mekanismen er at rustfritt stål tiltrekker seg svovel. Det er svovelholdige molekyler som er ansvarlig for den karakteristiske hvitløkslukten, så dermed flyttes lukten fra hendene til stålet.

Løvvik legger imidlertid til at det er vanskelig å kvantifisere effekten, og at det er uenighet om hvor godt det virker.

– Det kan nok være lurt å kombinere dette med vanlig vask med såpevann, særlig hvis det er snakk om mye hvitløk som har festet seg på hendene – det er jo begrenset hvor mange molekyler det er plass til på overflaten av en ensom skje, sier han.

Derfor får du hvitløksånde

Det er ikke bare hendene som er i kontakt med hvitløken under matlagingen som får en markant duft etterpå. Både ånde og svettelukt påvirkes også, som du trolig har lagt merke til før enten på deg selv eller andre.

Allicin brytes nemlig raskt ned i kroppen og omgjøres til andre stoffer som kommer ut gjennom svetten eller gir dårlig ånde.

Ifølge forskning.no kan hvitløksånden vare opp mot et døgn. Forskningssiden presenterer en mulig løsning på problemet, basert på en studie gjennomført av forskere ved Universitetet i Ohio i USA: Epler, mynteblader og salat. Studiedeltagerne som spiste disse råvarene rett etter å ha spist hvitløk, hadde mindre av de flyktige stoffene i hvitløksånden enn studiedeltagerne som inntok andre matvarer eller vann.

Denne studien bør imidlertid bli tatt med en klype salt, skriver forskning.no, da det finnes flere svakheter ved den. Men det skader selvsagt ikke å teste det ut.

En rekke andre kjerringråd verserer også rundt omkring på internett, som eddikvask av armhulene for å forhindre den verste svettelukten, og frisk persille mot dårlig ånde. Det finnes imidlertid ingen garanti for at de faktisk fungerer.

Publisert: 09.04.2019 kl. 11:18
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?