Til hovedinnhold

Matrestene du kan bruke om igjen

2. februar 2021Tips
SKJULTE SKATTER: Parmesan-skalken får nytt liv om du bruker den i supper og sauser. Mens avokadoskallet og steinen kan hjelpe deg til å gi nytt liv til  gamle duker og tøyservitter.
SKJULTE SKATTER: Parmesan-skalken får nytt liv om du bruker den i supper og sauser. Mens avokadoskallet og steinen kan hjelpe deg til å gi nytt liv til gamle duker og tøyservitter.
Nina Andersen/VG

Ikke kast kaffegruten, parmesanskalken, sitronskallet og avokadosteinen. Her er tipsene til hvordan du bruker det du trodde var søppel.

Det er veldig enkelt å hive restene du sitter igjen med fra matlagingen rett i søppelet, vi er ikke bedre enn noen andre der!

Men, bruker du litt tid på å tenke deg om så finnes det mye spennende du kan gjøre med det vi vanligvis ser på som matavfall. Nå som mange av oss også har hatt litt mer tid hjemme, er det ekstra gøy å finne på nye ting man ikke har forsøkt før. Her er tipsene som gjør at du kan hente ut enda mer fra noen av våre kjøkken-gjengangere.

Kaffegrut:

Det er kanskje ikke det første du tenker på mens du i halvsøvne setter på kaffetrakteren for å starte dagen, men gruten – som du vanligvis kaster rett i matavfallet kan brukes til flere nyttige og spennende ting. Den kan til og med gi ny mat.

Først og fremst kan du bruke kaffegruten som skrubb på både hud og gjenstander. Gruten skal visstnok fjerne vond lukt, og sliter du med å få bort hvitløkslukt fra fingrene etter matlaging, kan gruten også gjøre susen som håndvask. Du kan også freshe opp huden. Lag et lite hjemme-spa og ta kaffegruten i en full kroppsskrubb.

Men først og fremst lar vi oss også inspirere av Gruten-gründer, Siri Mittet, som ikke bare lager såper av kaffegruten, men også dyrker østerssopp til Oslos restauranter – i nettopp ja, kaffegrut.

Der kan også få tak i ditt eget dyrkesett. En perfekt hjemmeaktivitet, tenker vi. Vinn-vinn!

HJEMMEDYRKING: Du kan dyrke din egen gourmet-sopp i gammel kaffegrut ved hjelp av dette settet.
HJEMMEDYRKING: Du kan dyrke din egen gourmet-sopp i gammel kaffegrut ved hjelp av dette settet.
Frode Hansen/VG

Parmesan:

Den deilige italienske osten, som nesten er uunnværlig å ha i kjøleskapet, har ofte en stor og hard skorpe som kan være vanskelig å bruke. Kast den ikke! Neste gang du lager tomatsaus, kraft eller suppe, legger du skalken oppi gryten og lar den kose seg der en god stund. Skalken gir en nydelig dybde og smak, og kan fint erstatte buljong. Bare husk å fiske den ut, før du skal servere.

Og, som et bonustips: om du liker å lage risotto, kan du neste gang legge skalken i stekepannen mens du lar løken surre i pannen.

Sitron:

Sitroner er i sesong nå, og kan brukes både i lekker bakst, men også i middagsretter. Visste du at avfallet også kan brukes? Sitronskalken, og gjerne også noen dråper sitron, funker glitrende til å ta en hurtigrens av mikrobølgeovnen.

Bare legg sitronen i en skål med vann som du setter i mikroen, og kjør full styrke i 2–3 minutter. Deretter tar du en ren klut eller tørkerull og tørker godt ut av mikroen. Tada! Som ny (nesten!)

Ifølge @spisoppmaten er sitronen også perfekt til å rense oppvaskmaskinen, bare ta en titt under her.

Har du noen gode tips til hvordan man kan bruke matavfall på en smart måte? Del gjerne i kommentarfeltet!

Avokado:

Vi burde trolig alle sammen kutte ned på avokadoforbruket, men vi skal ikke legge skjul på at det sniker seg inn en avokado i ny og ne. For å lette på dårlig «avo-samvittighet» er det ekstra deilig å kunne benytte hele avokadoen.

Visste du at skallet og steinen kan brukes til å farge klær? Det høres kanskje litt merkelig ut, men plaggene får en nydelig lyserosa farge, bare prøv selv. Hvor fint er det ikke å gi nytt liv til gamle duker og tøyservietter helt selv?

Du kan også gro en ny plante ut av avokadosteinen. Du vil trolig ikke oppleve å kunne dyrke avokadoer selv i norsk klima, men en fin liten dekorativ plante – som gjør innemiljøet litt grønnere, er også ganske spennende å se titte frem.

Publisert: 02.02.2021 kl. 14:04
Oppdatert: 12.08.2021 kl. 20:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?