Slik lager du spiselige øyne

29. oktober 2020Tips
FÅR LIV: Herr Sitron og Fru Gresskar ser litt mutte ut i dag, gjør de ikke?
FÅR LIV: Herr Sitron og Fru Gresskar ser litt mutte ut i dag, gjør de ikke?
Foto: Mona Bristøl/VG

Fordi all mat ser søtere ut med på øyne på.

Glasur laget på eggehvite og melis – også kalt «rojal icing» – er perfekt til å lage kakepynt som holder seg lenge. Og her har du definitivt et pynteknep å ha i bakhånd som både store og små lett lar seg sjarmere av. For hvem trenger ikke noe litt ekstra å smile av i disse dager?

Spiselige øyne er også veldig fint til halloween-pynting av mat i siste liten. Se flere gode halloween-triks i denne saken:

For å lage disse pynteøynene trenger du:

  • Melis
  • Eggehviter
  • Sort konditorfarge (kan kjøpes på velassorterte dagligvarer, bakebutikker og i en rekke norske nettbutikker)
  • Kakesprøyte
  • Et brett med bakepapir
VÆR OBS: Den svarte glasurmiksen er neppe noe du skal la barna få leke med. Fargen er svært konsentrert og setter lett flekker. På innpakningen står det også at denne fargen inneholder e-stoffer som har ugunstig virkning på barns konsentrasjonsevne og aktivitet.
VÆR OBS: Den svarte glasurmiksen er neppe noe du skal la barna få leke med. Fargen er svært konsentrert og setter lett flekker. På innpakningen står det også at denne fargen inneholder e-stoffer som har ugunstig virkning på barns konsentrasjonsevne og aktivitet.
Foto: Mona Bristøl/VG

Slik gjør du:

Miks eggehviter og cirka en halv boks melis og visp til du får en glatt og glinsende glasur. Det er viktig å prøve seg litt frem med tykkelsen på glasuren. Ta en teskje og drypp noen dråper ned på et bakepapir. Er den for tykk vil den ikke skli ut og lage en fin sirkel, er den for rennende klarer du ikke å lage sirkler.

Om den er for tykk kan du tilsette noen dråper vann, og forsøke igjen.

Ta cirka to tredjedeler av miksen i en kakesprøyte og lag små hvite rundinger på et bakepapir. La disse stå og stivne, dette vil ta lang tid – gjerne over natten.

Den gjenværende glasuren setter du i kjøleskapet med lokk over, så den ikke tørker ut.

Når de hvite rundingene er helt harde, tar du den gjenværende glasuren og blander inn noen få dråper konditorfarge. Det skal ikke mye til før den blir helt sort.

Så tar du et litt mindre munnstykke på kakesprøyten, fyller den med sort glasur og lager små pupiller på de hvite prikkene. La det igjen stå å stive over natten.

Om du ikke har tid til å vente på at glasuren skal stivne og vil speede opp prosessen kan du sett brettet i stekeovnen på laveste varme, og la ovnsdøren stå litt på gløtt.

Du kan selv bestemme hvilken størrelse pupillene skal ha, prøv deg litt frem med hva du liker best.
Du kan selv bestemme hvilken størrelse pupillene skal ha, prøv deg litt frem med hva du liker best.
Foto: Mona Bristøl/VG

Noen bonus-tips:

Det er alltid fristende å si at «dette er koselig å ta med ungene på». Men i dette tilfellet er jeg litt usikker på om det er en god anbefaling. Den svarte konditorfargen er intens, så det er rett og slett ikke noe du vil ha småkokker til å holde på med om du ikke har et veldig avslappet forhold til flekker på klær, hud, hår, møbler osv.

La heller barna få pynte sin favorittfrukt eller grønnsak, eller overrask dem med et brødskive med et par hyggelige øyne på i matboksen.

Du kan oppbevare øynene i glass med tett lokk, og de vil ha holdbarhet i ett år og vel så det.

Publisert: 29.10.2020 kl. 11:08
Oppdatert: 29.10.2020 kl. 11:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?