Prøvd dette trikset mot kliss?

29. mars 2022Tips
NØYAKTIG: Å få riktig mengde klissete honning i røren er ikke bare-bare, men det er håp.
NØYAKTIG: Å få riktig mengde klissete honning i røren er ikke bare-bare, men det er håp.
Foto: Krister Sørbø / VG
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Litt olje kan forhindre kliss – og gjøre at du følger oppskriften mer nøyaktig.

Du vet når du skal måle opp honning, peanøttsmør, sirup eller andre klissete ting til for eksempel en deig eller dressing?

Som regel så henger de ovennevnte ingrediensene seg godt fast i skjeen eller desilitermålet, og så må du skrape av med en kniv og så blir kniven skitten også. Det blir jo bare kliss.

Det amerikanske matmagasinet Bon Appetit kaller problemstillingen for «The Peanut Butter Problem». Hodebryet er altså hvordan man kan få hele den nøyaktig oppmålte, klissete ingrediensen over i bakebollen. For det er ikke bare å helle en skje med seig syrup oppi brøddeigen og vente, halvparten blir hengende igjen i skjeen eller på slikkepotten.

Bagatell kanskje, men vi sier ja takk til alt som gjør hverdagen litt lettere, vi.

Løsningen på klisseproblemet kan nemlig være så enkel som at du oljer skjeen eller desilitermålet før du tar den seige ingrediensen i.

Du har kanskje gjort det før, men olje-trikset, som så mange andre finurligheter, har fått fart på seg på TikTok.

Velg din teknikk

Oljingen kan du utføre på ulike måter, enten ved å dyppe fingeren i litt olje og sveipe innsiden av måleredskapet med et tynt lag olje, eller dyppe kryddermålet eller skjeen i olje før du tar den klissete ingrediensen på.

Husk å bruke smakløs olje, som solsikkeolje, dersom det ikke skal være olje i oppskriften du lager. Og ikke bruk for mye så smaken på det du lager blir funky.

Foto: Krister Sørbø / VG

For oppskrifter som faktisk inneholder olje, kan du enkelt og greit måle opp ingrediensene i strategisk rekkefølge. Altså kan du måle opp olje først og så bruke samme desilitermål for å måle øvrige ingredienser. Da setter det klisset seg ikke seg fast i desilitermålet og du slipper å skrape løs med skje.

Lager du en dressing med honning og olivenolje, mål opp olje først så renner honningen ut av skjeen. Baker du rugbrød, hvor det skal være flere skjeer sirup i deigen, er det lurt å dyppe skjeen i litt olje før du tar sirup på.

Det er flere fordeler med å olje desilitermålet. Du slipper å bruke og skitne til ekstra redskaper for å skrape klissete ingredienser, du slipper å bruke tid og teste tålmodigheten når all sirupen sakte skal dryppe ut av skjeen – og du får en mer nøyaktig andel av den klissete ingrediensen i en oppskrift.

Lager du en deig som det skal være olje i, som noen pizzadeiger, kan du dessuten også ta litt olje på hendene dine før du knar deigen. Da blir ikke fingrene klissete, og faktisk så gjør litt olivenolje hendene dine mykere, som en god og feit håndkrem.

Publisert: 29.03.2022 kl. 15:57
Oppdatert: 30.03.2022 kl. 07:31


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?