Slik lager du posjerte egg - på to måter
Egg-ekspert og Bocuse-kokk Christian André Pettersen (31) deler trikset som gjør at alle kan klare å posjere egg.
– Det er jo ikke alle som tør ta sjansen på å lage posjerte egg, derfor kan dette tipset være smart, sier Christian André Pettersen.
– Egget blir perfekt posjert, uten masse gris. Det er en «life hack»- ting, og noe jeg tror folk flest vil få til.
Slik gjør du - en enkle måten:
Du tar plastfolie i en liten bolle eller skål, og så pensler du filmen med olje eller fett.
Så knekker du i egget før du samler de fire hjørnene på filmen, og snurrer igjen.
Kok opp vann i en kjele.
Skru av varmen, og legg «egg-snurren» i det kokende vannet. La det ligge i fem til seks minutter, før du tar det ut. Så er det bare å klippe av filmen forsiktig, og du har et perfekt posjert egg.
Slik gjør du - den klassiske måten:
- Knekk egget i en liten bolle eller kopp, jeg bruker også ofte først å ha det i en liten sil, for å la væsken som er i egget renne av seg, før jeg har det i en kopp, sier Pettersen.
Kok opp en gryte med vann, salt og eddik eller vin (2 ss per 0,5 liter vann).
Rør rundt – det skal ikke være en tornado-rotasjon, men vannet skal være i bevegelse. Er det ikke det, vil egget synke rett til bunns og sette seg fast.
Slå av varmen når vannet koker, og hell egget forsiktig i vannet, i midten av gryten. Er vannet i bevegelse da, så vil egget etter hvert samle seg sammen på en fin, naturlig måte. Du kan godt hjelpe litt til med en skje, for å holde det i gang.
Ta egget ut etter cirka fem til seks minutter.
Serveringstips:
Til det posjerte egget kan du lage en «CAP-spesial», kald bearnaise:
– Fordelen med denne er at dette er noe alle kan få til, og den kan lages lenge i forveien. Den blir bare bedre jo lengre den får stå. La den stå på kjøkkenbenken, så den har romtemperatur når du serverer.
Slik gjør du:
Bruk like deler crème fraîche og majones, som du blander sammen, gjerne rett i et halvfullt crème fraiche-beger.
Ha i en rå eggeplomme, som du rører inn.
Ha i salt, pepper og litt tabasco, og cirka en spiseskje eddik eller sitron eller syltelaken til syltet estragon.
Finhakk frisk estragon, som du har i, og gjerne også litt gressløk eller kjørvel.
Den smaker best dagen etter du har laget den, men er like god en uke senere.
Publisert: 03.04.2020 kl. 11:57
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:55
Lag deg en gratis konto