Trikset som tar ostesmørbrødet til nye høyder

SMØRBRØDTRIKS: Smør majones på utsiden av ostesmørbrødet, så får du en enda bedre skorpe.
SMØRBRØDTRIKS: Smør majones på utsiden av ostesmørbrødet, så får du en enda bedre skorpe.
Foto: Mona Bristøl/VG
Mona Bristøl

Her får du trikset som gir ostesmørbrød en perfekt gylden og smaksrik stekeskorpe. Og nei, for en gangs skyld er det faktisk ikke smør som gjør jobben.

Et deilig og varmt smørbrød med masse smeltet ost er aldri feil, og gjør seg både til lunsj, middag og kvelds om du spør oss. Det er også perfekt som en siderett til en varm suppe, for å gjøre hverdagsmiddagen mer komplett.

Er du blant dem som har smør på utsiden av brødskiven, i den tro at det gir best stekeskorpe? Her kommer annet et tips som er langt fra nytt – men så godt, at det gjerne kan deles igjen og igjen:

Neste gang prøv et fint lag med majones på «utsiden» av skivene. Enten du legger smørbrødet i en stekepanne, på grill eller i toastjern. Du vil få en enda gylnere, sprøere og mer smaksrik stekeskorpe. Oljen og egget i majonesen gjør jobben.

KOSEMAT: Enten du sverger til en enkel gulost-variant, eller ønsker å blande andre mer smaksrike oster inn i bildet. Ingen kan nekte for det: ostesmørbrød er deilig!
KOSEMAT: Enten du sverger til en enkel gulost-variant, eller ønsker å blande andre mer smaksrike oster inn i bildet. Ingen kan nekte for det: ostesmørbrød er deilig!
Foto: Mona Bristøl/VG

Vil du lage din egen majones, finner du oppskriften på det her.

Trenger du en raskt ostesmørbrød-guide, så har du min enkle versjon her:

Du trenger:

  • To skiver brød - loff eller surdeigsbrød er alltid best, men alt annet brød funker også.
  • Noen rause skiver ost - Norvegia, Jarsberg, cheddar, blåmugg, brie, you name it!
  • En skive god skinke eller varier med stekt sopp, avokado, tomat - det du liker best.
  • Oregano - kanskje litt 80-talls, men åå så godt!
  • Majones.

Slik gjør du:

Sett en stekepanne med slippbelegg på medium varme. Kjører du på med for sterk varme og er utålmodig blir toasten lett svidd på utsiden, og osten liggende usmeltet på innsiden.

Legg ost, og det du måtte ønske av pålegg mellom skivene. Smør den øverste skiven med majones, og legg så hele toasten med den smurte siden ned i pannen. Deretter smører du toppen med majones. La den ligge en god stund, nærmere 5–10 minutter før du snur. Sjekk at osten smelter, og evt. sett ned varmen litt for å unngå en brent skorpe.

Om du vil prøve en annen vri kan du også gjøre som vår kokk Lise Finckenhagen og vende sandwichen i egg, før du steker den i smør. Ikke vondt det heller!

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Tips

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?