Til hovedinnhold

Slik bruker du opp potetrestene

13. januar 2020Guider
KLASSIKER: Poteter kan brukes til så mangt. Foto: Sara Johannessen / VG
KLASSIKER: Poteter kan brukes til så mangt. Foto: Sara Johannessen / VG
Ingeborg Aspeli
Ingeborg Aspeli

Det er mange muligheter til gode hverdagsretter hvis du har rester av poteter liggende.

Poteter er noe de aller fleste har i kjøleskapet, og bruker flittig til middager i hverdagen. Og kanskje du har en god del liggende etter julen?

Det kan være vanskelig å finne ut hva man skal gjøre med restepotene fra gårsdagens middag, men ifølge ekspertene er mulighetene mange.

Gunnar Hvarnes, som er faglig leder for det norske Bocuse-akademiet i Stiftelsen Årets kokk, mener potet kan brukes til alt.

– Det er ofte at du kjøper en pose potet, også bruker du det til et par middager, og så ligger det kanskje tre stykker igjen som du ikke helt vet hva du skal gjøre med.

RESTEPOTETER: Har du kokte poteter til overs, kan du lage potetsuppe, pytt i panne, potetlomper eller vafler. Foto: FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG
RESTEPOTETER: Har du kokte poteter til overs, kan du lage potetsuppe, pytt i panne, potetlomper eller vafler. Foto: FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Da tipser toppkokken, som i løpet av karrieren har vært kjøkkensjef på blant annet Hansken i Oslo og Spiseriet i Stavanger, om at du kan lage grønnsaksblanding.

– Del poteten opp i små biter og spe på med andre sunne grønnsaker, sier han og legger til at det kan brukes som tilbehør til mange ulike retter.

Årets kokk-stiftelsen sto også bak årets NHO-middag, hvor restemat var i fokus – selv om det ikke var poteter på menyen.

Hvis du har kokte poteter liggende i kjøleskapet, tipser Hvarnes om å lage en potetsuppe.

– Når potetene er kokte og har ligget litt i kjøleskapet, så har stivelsen blitt dratt ut, så man vil ikke få seige poteter. Det gjør at det er perfekt å bruke kokte restepoteter til potetsuppe, sier han.

Han sier også at det er ypperlig å lage potetsalat av restepoteter, men hans absolutte favoritt er pytt i panne.

– Det er en klassiker, og barna elsker det også. I pytt i panne må du ha potet og masse løk, men når det kommer til resten av ingrediensene tar du bare det du har liggende i kjøleskapet. Jeg synes pytt i panne er ekstra godt med sopp, sier han.

Mette Nygård Havre, som står bak Instagram-kontoen @spisoppmaten og kokeboken ved samme navn, mener det er uendelig mange muligheter.

Hennes favoritt, og som kanskje ikke så mange tenke over, er at man kan lage potetlomper av restene.

– Du tar cirka en halv kilo kokte poteter, 1–2 desiliter speltmel og en halv teskje salt. Hvis du har en boks rømme som har gått ut på dato kan du også putte det i deigen, det gjør den litt smidigere, sier matredderen og legger til:

– Det er utrolig godt og veldig enkelt. Dette får alle til.

RESTESNADDER: Potetlomper lagd på restepoteter, og potetchips av restene av potetlompene. Foto: Christin Eide/Spis opp maten
RESTESNADDER: Potetlomper lagd på restepoteter, og potetchips av restene av potetlompene. Foto: Christin Eide/Spis opp maten

Og hvis du har rester igjen av potetlompene har Nygård Havre nok et råd.

– Det er skikkelig godt å lage chips ut av potetlompene hvis de har blitt litt tørre. Du tar bare å deler de i små trekanter og drysser over litt paprika- og chilikrydder, og steker de litt i ovnen. Dette er en favoritt blant barna også, sier hun.

Et annet litt utradisjonelt tips er å bruke restepotetene i vaffel- eller pannekakerøren.

– Bare erstatt noe av melet med kokte poteter, sier hun.

– Det blir litt grovere enn vanlige vafler, men de passer perfekt til middag eller lunsj.

Genialt triks med potetrestene

Publisert: 13.01.2020 kl. 12:54
Oppdatert: 09.07.2020 kl. 13:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?