Slik øker du holdbarheten på grønnsakene dine

10. oktober 2016Guider
GODT MED GRØNT: Oppbevarer du frukt og grønt på riktig måte, kan du regne med at de holder lenger. Foto: Fredrik Solstad/VG
GODT MED GRØNT: Oppbevarer du frukt og grønt på riktig måte, kan du regne med at de holder lenger. Foto: Fredrik Solstad/VG
Camilla Christensen
Camilla Christensen

Oppbevaring er nøkkelen. Her er tipsene for å få grønnsakene til å holde seg lengst mulig.

I en rapport fra Fremtiden i våre hender kommer det frem at vi kaster hele 230.000 tonn mat hvert år. Frukt og grønnsaker, sammen med bakevarer, er blant de matvarene vi kaster mest av.

Det er lett å bare kaste bananer som har blitt litt brune i skallet, eller epler som har skrumpet inn litt. Men ikke bare er disse fortsatt fullt mulig å bruke, til banankake eller eplemos, for eksempel. Det er også grep vi kan ta for å sørge for at vi utsetter modningsprossessen litt når vi har fått grønnsakene i hus.

Viktig med riktig temperatur

Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. For å sørge for at frukt og grønnsaker varer lengst mulig, understreker hun at det første du skal tenke på er hvor du oppbevarer den.

– Vi anbefaler at grønnsaker lagres kjølig. Kjøleskapet er et godt oppbevaringssted for de fleste grønnsaker, som salat, paprika og brokkoli.

Men det finnes unntak. Mange legger også tomat og agurk i kjøleskapet, men det bør man faktisk unngå. Grønnsakseksperten anbefaler at tomat og agurk bør oppbevares i et svaleskap hvis man har det, ellers kan du la dem ligge på kjøkkenbenken.

– Spesielt agurk kan fort få frostskader dersom den oppbevares under 10 grader, advarer Gulbrandsen.

Trives best i mørke

Rotgrønnsaker som poteter og gulrøtter bør helst oppbevares på et sted som er både kjølig og mørkt.

– Poteter skal verken ha det for kaldt eller varmt, og holder seg best i en temperatur på 4-6 grader. Dersom poteter oppbevares under 4 grader kan stivelsen bli til sukker og poteten får derfor en søtere smak. Blir temperaturen for varm kan den derimot fort bli myk.

Poteter bør ikke ligge i dagslys, så dersom du ikke har en potetkjeller, kan du legge dem i en tett papirpose i et skap eller en skuff.

Bør vaskes godt

– Det er viktig at du vasker all frukt og grønt du kjøper i butikken. En fin rutine å ha er å alltid vaske grønnsakene med en gang du kommer hjem. Matvarene som ligger i kjøleskapet bør være rene, anbefaler rådgiveren.

Det kan også hjelpe på holdbarheten å pakke grønnsakene i plast før du legger dem bort.

– Pakker du plast rundt grønnsakene holder de bedre på fuktigheten. Grønnsaker puster, så pakker du dem inn gjør det at de ikke råtner så fort som de vanligvis ville gjort.

Grønnsaker er ferskvarer, så man bør prøve å bruke dem opp så fort som mulig. Men flere grønnsaker som brokkoli og paprika kan holde seg i hele 2 uker eller lenger, så lenge du oppbevarer dem riktig.

Publisert: 10.10.2016 kl. 12:36
Oppdatert: 18.10.2016 kl. 09:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?