Ekspertenes beste tips til 17. mai-koldtbordet

14. mai 2020Guider
NYTT OG TRADISJONELT: Kokk Bille Ane Hvinden foreslår å lage en roastbiff av indrefilet med kaperssalsa, mens matblogger Gladkokken slår et slag for den tradisjonelle kremede potetsalaten til 17.mai-koldtbordet. (Oppskriftene på begge retter finner du i teksten). Foto: Billie Ane Hvinden/ Jan Henrik Syversen
NYTT OG TRADISJONELT: Kokk Bille Ane Hvinden foreslår å lage en roastbiff av indrefilet med kaperssalsa, mens matblogger Gladkokken slår et slag for den tradisjonelle kremede potetsalaten til 17.mai-koldtbordet. (Oppskriftene på begge retter finner du i teksten). Foto: Billie Ane Hvinden/ Jan Henrik Syversen

Går du for tradisjonelt eller med en trendy tvist? Matblogger Jan Henrik Syversen og kokk Billie Ane Hvinden gir deg tipsene du trenger til årets 17. mai-frokost.

Du bare vet når noen har fylt sine festbuffeter med salater og deilige dipper fra Billies Kitchen – maten er nemlig ekstremt smakfull. Kokk Billie Ane Hvinden har bakgrunn fra topprestauranter i London, Baskerland og Oslo, og startet i 2012 sitt eget butikkutsalg og catering, med adresse på fornemme Vinderen i Oslo. Målet var å lage smakfull, sunn og fargerik «comfort food» – og nettopp det har hun gjort, i lange baner. Nå har hun nylig utvidet med et nytt utsalgssted i det nyåpnede kjøpesenteret på Valkyrien Plass på Majorstuen i Oslo.

– Å kombinere tradisjonelle råvarer med freshe og smakfulle garnityrer, som ferske urter, gode salater og masse farger, det er nøkkelen til en skikkelig fristende buffé, mener Hvinden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOLDTBORD-DRONNING: Billie Ane Hvinden. Foto: Privat
KOLDTBORD-DRONNING: Billie Ane Hvinden. Foto: Privat

Moderne touch

Det er ingen tvil om at årets 17. mai blir noe ganske annet enn det vi er vant til. Men ifølge retningslinjene er det lov med 17. mai-frokost, så lenge man er maks 20 personer, har god håndhygiene, følger hosteregler – og syke holder seg hjemme.

Som mange av oss andre, gleder Hvinden seg til 17. mai, og til å feire med naboer i hagen hjemme. Hun har flere tips til hva et 17. mai-koldtbord bør inneholde:

– Røykelaks fra en god produsent er viktig. Jeg serverer min røykelaks med pepperrotkrem og marinerte strimler av rødbete og eple. Det gir en vakker farge og moderne touch til retten, sier hun.

Du finner oppskriften her:

– Og så lager jeg roastbiff av indrefilet med kaperssalsa.

Den oppskrifter finner du her:

Hun tipser også om å ha med en quiche på koldtbordet.

– Lag bunnen selv eller kjøp den ferdig. Putt i det som faller best i smak, alle elsker quiche!

Hun mener også en god potetsalat er bra å ha med.

– Lag den selv, superenkelt, bare kok potetene dagen før så er de lette å kutte opp.
En cæsarsalat med eller uten kylling er også populært, ifølge catering-eksperten.

– En sprø god romanosalat, små biter bacon, skiver av avokado, ristede krutonger og ikke minst en smakfull dressing, det gjør susen.

Noe som har blitt en tradisjon på hennes 17. mai-buffé er Caprese med mozzarella og tomat.

– Jeg pleier å ha skiver av nektarin også for å gi god sødme, og pøse på med fersk basilikum og god olivenolje oppå. Godt brød er viktig, gjerne med alioli eller hummus ved siden av.

– Alle kan bli fornøyde

«GLADKOKKEN» JAN HENRIK SYVERSEN. Foto: Privat
«GLADKOKKEN» JAN HENRIK SYVERSEN. Foto: Privat

Jan Henrik Syversen, også kjent som Gladkokken, er matblogger og kokebokforfatter. Han fikk det joviale kallenavnet da han var med i norske Masterchef, og sluttet etter hvert i jobben for å blogge om mat på heltid. På bloggen skriver han om alt fra rause retter, sunn mat og BBQ, til bakst og desserter.

Han forteller til Godt at han i år skal samle noen få venner på mat i hagen.

– Vi kommer til å hygge oss litt lokalt i år, og prøve å finne på noen morsomme leker for barna her hjemme.

Han, som mange andre, er vant til å ha en 17. mai frokost – eller -lunsj, med mange forskjellige retter. Og noe av det han synes er fantastisk med det, er at alle kan bli fornøyde.

– Noe av det viktigste er å ta hensyn til alderen på dem som skal spise, og at alle får noe de liker. Og jeg synes ikke man behøver å følge alle de klassiske norske koldtbordreglene, man kan lage det man vil.

Hvis noen er glade i pasta, foreslår han å lage en pastasalat. Grilling er topp, siden du da får en kombinasjon av både varm og kald mat. Syversen forteller at du bør beregne 500 gram mat per person, og halvparten av dette bør være proteiner, som kjøtt, fisk eller fugl.

– Da har du mer enn nok mat, og du har litt rester til senere også, tipser han.

– Men i år bør du da droppe retter som kyllingvinger, spareribs, sliders – alle sånne ting man vanligvis spiser med hendene, sier han.

Man bør nemlig unngå mat som spises med fingrene på årets 17. mai, ifølge FHI.

Morsomme drinker

– Og god drikke til både store og små er viktig. Selv synes jeg det er morsomt å lage en alkoholfri cocktail til barna, siden det tross alt er barnas dag.

Barna får en alkoholfri Strawberry Daiquiri eller piña colada, mens de voksne får en hvit sangria dekorert med bær i flaggets farger.

Hver 17. mai har Gladkokken salat i et par forskjellige varianter, gjerne potetsalat, godt med spekemat siden det krever veldig lite jobb, og italienske kjøttboller i tomatsaus.

– De har virkelig blitt en slager. De minner litt om albondigas.

Her finner du oppskriften:

I tillegg liker han å servere hjemmelaget roastbiff, gravlaks, og litt godt og kjapt på grillen. Og for å lage litt ekstra «wow-faktor», liker han å dekorere fatene med friske urter, og bær i flaggets farger.

En ting de ikke kan skippe, er eggesalaten til kona Jannes familie.

– Hun må ha med eggesalaten, for det har de tradisjon for i hennes familie. Jeg lager alltid alt fra bunnen av, men når jeg lager den skal den lages med ferdigmajones og ferdigremulade, ler han.

Her finner du oppskriften:

Flere 17. mai-oppskrifter og tips:

Publisert: 14.05.2020 kl. 12:02
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?