Alt du må vite for å lykkes med gjærbakst

17. februar 2017Guider
BAKELYKKE: Med en god gjærdeig så kan du trylle frem det meste fra bakerverden. Denne prinsessekaken er med pistasj
BAKELYKKE: Med en god gjærdeig så kan du trylle frem det meste fra bakerverden. Denne prinsessekaken er med pistasj
Foto: Sara Johannessen VG

Riktig temperatur, riktige mål og litt tålmodighet. Og gjerne en god kjøkkenmaskin. Det skal ikke mer til for å lykkes med gjærbakst.

Mange av oss kvier oss for å lage gjærbakst. Vi har kanskje hatt noen dårlige opplevelser som ikke akkurat inpisrer til gjentagelse. En deig som ikke hever, boller som kommer steinharde ut av ovnen eller deig som er så klissete at man rett og slett ikke klarer å forme den. Men - det er ikke så komplisert egentlig. Det gjelder bare å passe på at man følger noen gode regler. her er våre fem bud for en vellykket gjærbakst:

1. Du skal være nøye med temperaturen

Gjær er egentlig en sopp og det finnes tusenvis av forskjellige typer gjær. De mest vanlige er ølsopp og vinsopp. Gjær er levende og trenger vann, mat og luft for å gjøre jobben sin. I en gjærbakst er væsken i deigen vannet og stivelsen i melet maten. Når du knar deigen tilfører du gjæren luft. Da skiller gjæren ut CO2, som gjør at deigen hever seg og blir stor og luftig. Gjær er svært sensitiv til temperatur og lever best mellom 28 og 38 grader. Gjæren dør hvis det blir mer enn 50 grader varmt. Derfor skal du alltid være nøyaktig med temperaturen på væsken du bruker når du baker med gjær. En tommelfingerregel er at den skal være fingervarm - det betyr rundt 37 grader. Bruk gjerne et termometer hvis du er usikker.

2. Du skal være nøye med målene

Baking er ikke som matlaging i at man kan slumpe seg til et godt resultat. Svært mye baking krever at du er nøyaktig når du måler og veier opp ingerdiensene. Det er fordi vi jobber med ingredienser som skal blandes sammen og endre tekstur, og hvis vi ikke er nøyaktige med proprosjonene vil kanskje ikke ingrediensene oppføre seg som vi forventer. Man tenker kanskje at 50 gram mel for mye er «så mye for mye» - for det ser ikke så mye ut - men hvis det egentlig skal være 300 gram mel i deigen, snakker vi om en sjettedel av hele mengden. Og det kan resultere i en mye tørrere deig.

3. Du skal elte godt

Når du skal lage bolle- eller brøddeig er det viktig at du elter godt nok. Vi elter for å strekke glutenet i melet og lage en spenstig og elastisk deig. Det er da det ferdige produktet får den riktige teksturen. Som en huskeregel kan du bruke 15 minutter for hånd og 10 minutter i maskin. da bør deigen være godt nok eltet. Du kan også sjekke ved å ta «vindustesten»: deigen er ferdigeltet når du kan ta en bit av den og strekke den utover til du nesten kan se gjennom den, men uten at den sprekker eller deler seg.

4. Du skal la den heve

Vi lar deigen heve for at gjæren skal kunne gjøre deigen lett og luftig. Det trenger den tid for å gjøre. Til å spise og produsere CO2. Det er best for deigen å være et sted med litt varm temperatur i denne prosessen, ettersom den trives best mellom 28 og 38 grader. La deigen få heve minst en time, eller til den er dobbel størrelse, før du baker den ut. Mange liker å også la deigen heve etter at den er bakt ut. Det er strangt tatt ikke nødvendig, men kan gi enda lettere og luftigere resultat. Og så lar du gjæren sette enda litt bedre smak på deigen.

5. Du skal la den hvile

Selv om vi elsker varm gjærbakst, skal man faktisk ikke spise den rette etter at den kommer ut fra ovnen. Både fordi bakeprosessen egentlig ikke er ferdig når man tar den ut - varmen inni fortsetter å bake baksten og hvis man deler den opp, stopper man denne - og fordi man faktisk kan få litt vondt i magen nr man spiser den, litt som å spise deig.

Føler du disse fem budene - lover vi deg en god gjærbakstopplevelse.

Publisert: 17.02.2017 kl. 12:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?