Matanmelderens guide til Oslo

13. juli 2022Guider
Nektar på Fredensborg har godt vinutvalg og kjøkkenet er åpent til sent.
Nektar på Fredensborg har godt vinutvalg og kjøkkenet er åpent til sent.
Foto: Godt.no

Skygg unna åpne plasser og store paradegater. Det er i sidegater, hjørner, kriker og kroker du finner hovedstadens beste matopplevelser.

Oslo er et paradis om sommeren. De mest plagsomme folkene har tatt turen til hytta, kjørt til campingen, reist av sted med cabincruiseren eller bare heist seil og ikke sett seg tilbake. Vi kommer til å savne dere alle, men ikke nå. Ikke i juli. For i juli kommer alle de som ikke bor i byen og som bruker den med livets lyst. De som smiler, som ikke er blaserte og som vil oppleve.

Det er en ting som er viktig å huske på i Oslo: Du må skygge unna alle åpne plasser og store paradegater, du må bruke alle hjørner, kriker og kroker. Du har kanskje en god restaurant der du kommer fra, men du har kanskje ikke en skikkelig god taco al pastor, en skikkelig bun bo hue, reddikpudding eller dosa.

Så rull ned skråningen, hopp fra høyder og kom deg ned der alt går ned. Der smakene sitter like løst som rim fra undergrunnen. Ta turen til Gamlebyen, ta turen til Trondheimsveien.

Så fort du har kommet deg av toget på Oslo S, gå mot spor én, der får du en taco el pastor, på Breddos Tacos. Det er saftig, sterkt og vekker sulten på mer smak. Ta bussen til Gamlebyen, der du finner ZZ Pizza i et gammelt bilvaskeri som nå huser pizzeria, sideri og selskapslokaler. Her får du drikke av epler fra nærområdet, og en pizza du vil komme tilbake til når du først har smakt den.

ZZ Pizza i Gamlebyen serverer pizza og lokal sider.
ZZ Pizza i Gamlebyen serverer pizza og lokal sider.
Foto: Elise Alexandra Guldbrandsen, Godt.no

Trenger du en cocktail, eller bare en kaffe for å gjøre kvelden klarere, ligger Fuglen vegg i vegg. Utenfor døren går bussen mot sentrum. Hopper du av i Schweigaards gate kan du gå forbi Mad Love Pizza. Du tenker kanskje det er nok med én pizza på en kveld, men dette er en annen type pizza, dette er New York-style pizza, store stykker med sprø nok bunn til få matanmeldere til å bli fornøyd.

Et stykke margherita og et snitt med øl gjør den korte gåturen inn mot byen fylt med optimisme og fremtidstro. Rot deg inn i bakgater, stikk innom Lahori Dera på hjørnet av Norbygata og Tøyengata, gå videre til Kebabish original, der du hiver innpå en porsjon med grillede kyllingvinger og et kaldt glass vann. Har du tenkt på dosa siden du leste anmeldelsen av Palmyra, så er den bare tyve meter unna. Den sprø pannekaken er verdt en omvei.

Palmyra Café  på Grønland er verdt en omvei.
Palmyra Café på Grønland er verdt en omvei.
Foto: Frode Hansen, VG

To kvartaler nedenfor, ved inngangen til Smalgangen, får du junkfood som kan tilfredsstille hele familien. På Jønk får du burgere som setter alt av kjederestauranters forsøk på god burger i skyggen. Her serveres smashburgere slik de skal være. Sprø, saftige, salte og grisete.

Skjærer du tvers over fra Grønland mot Grünerløkka kommer du til Oslo kanskje rikeste matgate, Trondheimsveien. Den strekker seg langt opp forbi ring 3, men holder du deg under Carl Berner så finner du landets beste szechuanske restaurant, Szechuan Chengdu, den flotte engelskinspirerte Little pickle, og mellom der er den lille izakayaen Konoji med sake, øl, og byens deiligste potetsalat. I Schouskvartalet ligger Txotx. De serverer baskiske retter og drikke. Sett deg ned og bestill sopp i sherry, padron-paprika, tartar eller bare gå for en stor cote de boeuf fra grillen. Da bør du være flere enn én person, men du får deg lett venner hvis du inviterer på god mat.

Hos Jønk får du smashburgere slik de skal være: Sprø, saftige, salte og grisete.
Hos Jønk får du smashburgere slik de skal være: Sprø, saftige, salte og grisete.
Foto: Mathias Steinbru

Torggata går fra Schouskvartalet og bort til Stortorget. Denne gaten har utviklet seg til å bli et gentrifisert kjedemareritt, så her kan du gå kjapt gjennom. Det finnes hederlige unntak, men den beste maten finner du i sideveiene og ikke i selve gaten. Bernt Ankers gate er en av gatene med innhold som strekker seg forbi generisk junkfôr. På Mela Café får du god meze, og er du mange nok kan du spise deg gjennom alle grønnsakrettene. På andre siden av Stortorget og litt nedenfor Stortinget, i Tordenskiolds gate, ligger et paradis for dim-sum elskerne. På Dim-Sum by Taste of China får du et utvalg av friterte, stekte og dampede småretter fra det kantonesiske kjøkken. Stekt reddikpudding, dumplings med svinekjøtt, krabbe og reke, fritert tofu med black bean-saus. Spis det til lunsj med en kopp te, slik de gjorde det på tehusene langs Silkeveien.

Baskiske småretter på Txotx i Schouskvartalet
Baskiske småretter på Txotx i Schouskvartalet
Foto: Mathias Steinbru

Fra St. Olavs Plass og opp til Fredensborg har det også åpnet nok steder til at du kan få en meget innholdsrik kveldstur. Den kan starte med en kald pils på Tekethopa. Der kan du nyte synet av nyoppussede brutalistiske perler. I Ullevålsveien vis-à-vis Vår Frelsers gravlund, ligger Rett i Gapet. Et godt utvalg av vin og småretter som kan hjelpe deg gjennom kveldens strabaser. En krepserull har alle ingrediensene barsnacks skal ha, og den kommer godt med for å holde motet oppe på vinbarrunden som ligger fremfor deg.

Fra Ullevålsveien ramler du inn i Fredensborgveien. Der ligger Eff Eff, der man drikker sider og vin mens man heller nedpå østers herfra og fra Canada. Blant annet. Rundt hjørnet ligger Nektar, en vinbar som på kort tid har oppnådd høy status blant vindrikkende folk. Vinlisten her er lang, fristende og folkene bak baren guider deg lett gjennom ukjent terreng. Kjøkkenet lager mat til sent på kveld, og det har vel aldri vært feil med en mac’n cheese har det vel?

Bare et steinkast unna ligger Hyde. Det lille stedet i Rosteds gate som nettopp fikk en svært fortjent stjerne av Michelin-guiden. Selv om det kanskje er vanskelig å få bord her nå, kan du sette deg i baren og spise deler av det som serveres på bordene.

Oslo er et deilig sted om sommeren. Er du av typen som liker saltvann mellom tærne er øyene det beste stedet. Kjøp det beste du vet fra Annies i Bjørvika, Mathallen Oslo og Vinmonopolet på Aker Brygge og sett deg på fergen ut mot Hovedøya.

HETT TIPS: Kjøp med deg noe godt og dra ut til en av øyene i Oslofjorden.
HETT TIPS: Kjøp med deg noe godt og dra ut til en av øyene i Oslofjorden.
Foto: Mona Langset / VG

Starter ferden derimot på Fagerborg og målet er øyene i fjorden, så kan du enkelt plukke opp både brød, salami, ost og boksmat på Havens. De har et av byens bedre utvalg når det kommer til god mat man kan ta med seg på en øy. Og er du først ute på øyene uten mat, fortvil ikke. På Hovedøya kan du få deg et godt måltid mens du titter på båttrafikk og feriegjester mens du leker innfødt. Når du er ferdig med øylivet er det bare å kaste seg på båten og ta turen til Dangerous Club på Fredensborg, for en cocktail.

Så legger du deg før du gjentar hele prosessen dagen etter.

God sommer.

Publisert: 13.07.2022 kl. 19:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?