Til hovedinnhold

Slik spiser du best på flyplasser

25. mai 2018Guider
MAT PÅ REISE: Jo Pratt anbefaler å velge mettende i stedet for søtt når du skal ut å fly. Foto: Tore Kristiansen/VG
MAT PÅ REISE: Jo Pratt anbefaler å velge mettende i stedet for søtt når du skal ut å fly. Foto: Tore Kristiansen/VG

Kokken Jo Pratt står bak en av verdens beste flyplassrestauranter. Her tipser hun om hvilken mat du bør velge når du skal ut å fly. 

Det er ingen nyhet at maten på flyplasser ofte kan føles overpriset og ikke spesielt bra. Frem til nyåpningen i fjor har mattilbudet innenfor sikkerhetssjekken på Oslo Lufthavn Gardermoen, med et par unntak, mest minnet om et stort gatekjøkken, skrev VG+ i 2017.

PROFILERT KOKK: Jo Pratt er kjent fra både TV-programmer og matmagasiner i Storbritannia. Foto: Privat
PROFILERT KOKK: Jo Pratt er kjent fra både TV-programmer og matmagasiner i Storbritannia. Foto: Privat

Den engelske kokken Jo Pratt, som for tiden er aktuell med kokeboken boken «Den fleksible vegetarianer», er kjent som kjøkkensjef på den prisbelønte restauranten The Gorgeous Kitchen på flyplassen Heathrow i London. Hun driver restauranten med tre andre kvinner, og fokuserer på ferske råvarer og god mat som er rask å lage. Restauranten åpnet for fire år siden, men ble raskt kåret som verdens beste flyplassrestaurant av The Daily Meal's i 2015.

Pratt har en rekke tips for deg som ønsker å spise best mulig mat på flyplassene rundt omkring i verden.

Velg mettende

For å unngå en dårlig start på reisen, anbefaler hun reisende først og fremst å ikke dukke opp på flyplassen på tom mage - i hvert fall ikke å reise sulten.

– Det er mest sannsynlig ikke noe billigere å spise på neste flyplass heller, sier Pratt.

Med en del begrensninger på hva en kan ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen, er det fort gjort med store innhugg i feriebudsjettet allerede ved avreise.

– Prøv å se på menyen og sammenlign prisene, og velg deretter mat som holder deg mett lengre. For eksempel kan en liten salat og en sandwich koste det samme, tipser kokken.

Selv om en gjerne vil unne seg noe ekstra godt når en først er på reise, kan det vært lurt å velge fornuftig når en kjøper mat på flyplassen. Kokken mener en bør styre unna energitett og sukkerholdig mat når du skal sitte stille over lengre tid på flyet.

– Gå heller for kornprodukter eller annet som metter ordentlig, sier Pratt og fortsetter:

– Men hvis du vet du blir fort oppblåst, så unngå å spise mye brød før du setter deg på flyet.

Forskjellig snacks

Videre anbefaler hun å ha forskjellig snacks med seg, både på flyplassen og flyet. Da slipper du å ty til overprisede bagetter når sulten melder seg.

– Ta alltid med deg litt sunn snacks som frukt, korn og nøtter - men vær obs på om det er lov å spise nøtter på flyet. Noen gode slurker med vann gjør også en stor forskjell.

Og skal du ut å reise med barn, er spesielt snacks i bagen en humørredder.

– Det kommer an på hva slags mattilbud flyplassen har, men jeg har opplevd lange forsinkelser når jeg har vært og reist med barna. Det var helt forferdelig fordi vi ikke var forberedt, forteller Pratt.

– Apropos barn på reise; det er ikke tidspunktet å introdusere dem nye smaker. Gi barna heller mat som du vet de liker og kjenner, slik at de er mette til selve flyreisen, avslutter hun.

Publisert: 25.05.2018 kl. 15:29
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?