Slik holder du orden i kjøleskapet
Kategorisering, mindre handel og faste plasser er stikkord du bør merke deg. God hygiene er viktig for å unngå bakterier.
Vi har tidligere skrevet flere saker om hvordan holde kjøkkenet rent og i orden. For eksempel har vi skrevet om hvordan du rengjør stekeovnen, hvordan du blir kvitt vond lukt i kjøleskapet og hvordan du vasker kjøkkenviften.
Denne gangen har vi fått hjelp av ryddedronningen Synnøve Skarbø til å gi de beste tipsene til et ryddig kjøleskap. Vi har tidligere vært på besøk hos Skarbø, som da viste og forklarte sine beste tips for et rent og ryddig kjøkken. Nå forteller Skarbø hvordan du kan holder styr på kjøleskapet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Når det gjelder å holde orden i kjøleskapet er Skarbøs aller første tips å kategorisere matvarene. I stedet for å ha et stort kjøleskap har hun to mindre.
– Hovedsakelig bruker jeg det ene til frukt og grønnsaker – og det andre til pålegg, melkeprodukter og middagsmat, sier hun.
I tillegg bruker hun gjennomsiktige bokser, og fordeler innholdet i dem etter kategori.
– Pålegg i én boks, yoghurt i én, bønner og linser i én, tacotilbehør i én og så videre. Da kan jeg bare dra ut en enkel boks i stedet for å gå fram og tilbake når jeg skal lage mat. Veldig praktisk!
Det er ett system Skarbø alltid følger, og det er å ikke handle inn mer enn hva hun vet familien vil spise.
– Det er to fordeler med det: Jeg slipper å kaste mat, og jeg har mer oversikt over hva jeg har, sier ryddeeksperten.
En gang i uken tar hun en runde og sjekker om det er noe hun har glemt å spise opp. Så planlegger hun videre måltider ut ifra det.
For å holde orden over en lengre periode er det en ting som gjelder: Alt skal ha faste plasser.
– Alt skal være på plassen sin når det ikke er i bruk, sier hun og legger til:
– Og så hjelper det som sagt å sortere maten i bokser. Det er ikke vanskelig å legge pålegget tilbake i en fast boks.
I tillegg til et ryddig kjøleskap, er det også viktig å passe på at god hygiene er på plass. Seniorrådgiver i Mattilsynet, Catherine Signe Svindland, understreker at kjøleskapets temperatur er svært viktig.
– Det viktigste er at det holder fire grader, ikke høyere. For å sjekke dette kan du ta et glass vann i kjøleskapet med et termometer oppi.
– Kjøleskapet bør heller ikke være for fullt, for da klarer det ikke å holde lav nok temperatur. Da vil man ikke få den luftgjennomstrømningen i kjøleskapet som må til.
Når du har fått rett temperatur på plass, er det et annet punkt Svindland ber deg være oppmerksom på.
– Bakterien Listeria er noe man må passe på og som kan forme seg i kjøleskapstemperatur. Kjøleskapet er ikke sterilt, heller ikke utsiden av emballasjen på maten man kjøper, derfor bør man pakke inn matvarer i kjøleskapet. Spesielt viktig er det med mat som kjøtt og fisk, ting som har «siste forbruksdags» på pakningen. På slike matvarer kan det vokse godt med bakterier.
Som alt annet trenger også kjøleskapet en god vask iblant, og da oppfordrer Svindland å bruke noe som man kan kastes etterpå. Det er med andre ord ikke heldig å vaske kjøleskapet med kjøkkenkluten, for å så vaske kjøkkenbenken med samme klut i etterkant.
Å lage store porsjoner som kan spises dagen derpå kan ofte være smart i en hektisk hverdag. Men da er det også viktig å være oppmerksom på hvordan maten kjøles ned og oppbevares.
– Ikke sett en varm kjele i kjøleskapet, da synker temperaturen i kjøleskapet. I stedet kan man sette hele kjelen i oppvaskkummen, med kaldt vann rundt, og røre om til temperaturen synker. I perioden hvor maten går fra 60 til 10 grader vokser bakteriene godt, derfor bør man ikke la denne tiden vare lenge, forklarer Svindland.
1. Sorter etter kategori. Frukt i én skuff, grønt i én, pålegg et sted, melkeprodukter i en egen hylle og så videre. Kjøp gjerne frittstående plastbokser eller lignende til å sortere maten i.
2. Skal du pakke inn mat, bruk gjennomsiktige brødposer eller lignende. Hva du enn gjør, ikke bruk vanlige handleposer fra butikken, det er maks udelikat.
3. Plasser det som går først ut på dato fremst i hyllen.
4. Ferskvarer, som fisk, kjøtt, kylling og melk bør oppbevares nederst i kjøleskapet, for det er her det er kjøligst.
5. Vask alle grønnsaker og frukt i én omgang før du legger dem i kjøleskapet. Da risikerer du ikke at det blir skittent i hyllene (og så er det lettere å spise fem om dagen fordi det er lettere tilgjengelig).
6. Medisiner eller neglelakk i kjøleskapet? Sørg for å sette av et eget, atskilt sted til dette. Det samme gjelder i aller høyeste grad snus.
7. Ikke stapp kjøleskapet for fullt, da funker det ikke som det skal. Da blir noe for kaldt og noe for varmt. Kjøleskapet må puste for å holde maten fersk lenger. En annen god grunn til ikke å fylle opp kjøleskapet er at da ser du ikke halvparten av innholdet, og det er lett å glemme at du har det.