Til hovedinnhold

Skrelletriksene alle bør kunne

27. februar 2019Guider
LURE TIPS: Det finnes enklere måter å skrelle favorittfruktene våre på enn de fleste kanskje vet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Patrick da Silva Sæther/VG
LURE TIPS: Det finnes enklere måter å skrelle favorittfruktene våre på enn de fleste kanskje vet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Patrick da Silva Sæther/VG

Vet du egentlig hvilken side bananen bør åpnes på? Og hvordan skreller du mango på få sekunder?

De fleste av oss skreller bananen ved å dra den lange stilken bakover. Selv om det selvsagt ikke er noe feil med dette, og det bare tar et par sekunder å åpne den på «den vanlige måten», finnes det faktisk en metode som er enda enklere.

Det vi kaller «bunnen» av bananen er nemlig egentlig toppen. Enden med stilken er den faktiske bunnen, da bananene vokser oppover fra stilkene på banantrærne.

Når en banan er grønngul til moden, er toppen av bananen mye enklere å åpne enn bunnen. Dessuten beholder du da stilken, som kan brukes som et håndtak mens du spiser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BUNNEN ÅPNET: Ifølge Business Insider er denne bananen åpnet på feil ende. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
BUNNEN ÅPNET: Ifølge Business Insider er denne bananen åpnet på feil ende. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Slik gjør du det:

Klem på toppen, rett under den brune spissen, til den åpner seg. Dra deretter skallet ned, som vanlig.

Vil du se fremgangsmåten på video, kan du se Business Insiders demonstrere den «korrekte» bananskrellingen her.

Bruk en skje

Et annet knep du bør kunne er hvordan du enklest skreller ingefær. Da kan du faktisk bruke helt vanlig teskje.

Kutt først av utstikkerne med en kniv, før du enkelt skraper av skallet med skjeen. Voila!

I videoen under ser du dessuten triks til både chili og hvitløk.

Hvitløk, chili og ingefær- triksene du bør kunne

Også kiwi egner seg ypperlig for skje-skrelling. Start med å skjære av bunnen og toppen, for så å skjære et snitt på tvers. Deretter stikker du en spiseskje mellom skallet, og fører skjeen langs skallet hele veien rundt.

Se fremgangsmåten her:

Slik har du neppe skrelt appelsin og kiwi

Skrell mango med glass

Å skrelle mango kan være både strevsomt og sølete. Vi har tidligere delt kokk Espen Vesterdal Larsens kuttetriks, som gjør at du kan spare både tid og strev når du skal spise den gule frukten.

I stedet for å knote med kniv for å skjære av skallet, kan du faktisk bruke et helt vanlig, tynt glass, ved å dra en halv mango over kanten på glasset.

Se fremgangsmåten her:

Slik kutter du mango

Kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, har et annet mangotriks:

– Skjær litt av bunnen slik at mangoen står støtt, og skjær deretter langs stenen på begge sider. Deretter kan man snitte fruktkjøttet i de to halvdelene i terninger, og vrenge halvdelene, slik at de ser ut som et pinnsvin, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PINNSVIN: Skal du ha mangoen i terninger, er dette en lur måte å skjære den opp på. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
PINNSVIN: Skal du ha mangoen i terninger, er dette en lur måte å skjære den opp på. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Slik åpner du granatepler

En annen frukt mange kanskje kvier seg for å kjøpe, nettopp på grunn av en vanskelig åpnejobb, er granateple.

– Det sies at alle granatepler har 613 frø, og det er disse vi spiser, sier Byermoen.

Hun mener følgende fremgangsmåte er best når man skal åpne frukten:

– Skjær et lite snitt rundt midten av frukten, og vri rundt. Da slipper du å ødelegge noen av frøene, så kan du brekke skallet bakover og hente ut innholdet, forklarer hun.

Har du flere skrelletips på lur? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Publisert: 27.02.2019 kl. 16:11
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 11:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?