Skrelletriksene alle bør kunne
Vet du egentlig hvilken side bananen bør åpnes på? Og hvordan skreller du mango på få sekunder?
De fleste av oss skreller bananen ved å dra den lange stilken bakover. Selv om det selvsagt ikke er noe feil med dette, og det bare tar et par sekunder å åpne den på «den vanlige måten», finnes det faktisk en metode som er enda enklere.
Det vi kaller «bunnen» av bananen er nemlig egentlig toppen. Enden med stilken er den faktiske bunnen, da bananene vokser oppover fra stilkene på banantrærne.
Når en banan er grønngul til moden, er toppen av bananen mye enklere å åpne enn bunnen. Dessuten beholder du da stilken, som kan brukes som et håndtak mens du spiser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik gjør du det:
Klem på toppen, rett under den brune spissen, til den åpner seg. Dra deretter skallet ned, som vanlig.
Vil du se fremgangsmåten på video, kan du se Business Insiders demonstrere den «korrekte» bananskrellingen her.
Bruk en skje
Et annet knep du bør kunne er hvordan du enklest skreller ingefær. Da kan du faktisk bruke helt vanlig teskje.
Kutt først av utstikkerne med en kniv, før du enkelt skraper av skallet med skjeen. Voila!
I videoen under ser du dessuten triks til både chili og hvitløk.
Hvitløk, chili og ingefær- triksene du bør kunne
Også kiwi egner seg ypperlig for skje-skrelling. Start med å skjære av bunnen og toppen, for så å skjære et snitt på tvers. Deretter stikker du en spiseskje mellom skallet, og fører skjeen langs skallet hele veien rundt.
Se fremgangsmåten her:
Slik har du neppe skrelt appelsin og kiwi
Skrell mango med glass
Å skrelle mango kan være både strevsomt og sølete. Vi har tidligere delt kokk Espen Vesterdal Larsens kuttetriks, som gjør at du kan spare både tid og strev når du skal spise den gule frukten.
I stedet for å knote med kniv for å skjære av skallet, kan du faktisk bruke et helt vanlig, tynt glass, ved å dra en halv mango over kanten på glasset.
Se fremgangsmåten her:
Slik kutter du mango
Kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, har et annet mangotriks:
– Skjær litt av bunnen slik at mangoen står støtt, og skjær deretter langs stenen på begge sider. Deretter kan man snitte fruktkjøttet i de to halvdelene i terninger, og vrenge halvdelene, slik at de ser ut som et pinnsvin, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik åpner du granatepler
En annen frukt mange kanskje kvier seg for å kjøpe, nettopp på grunn av en vanskelig åpnejobb, er granateple.
– Det sies at alle granatepler har 613 frø, og det er disse vi spiser, sier Byermoen.
Hun mener følgende fremgangsmåte er best når man skal åpne frukten:
– Skjær et lite snitt rundt midten av frukten, og vri rundt. Da slipper du å ødelegge noen av frøene, så kan du brekke skallet bakover og hente ut innholdet, forklarer hun.
Har du flere skrelletips på lur? Del dem gjerne i kommentarfeltet!
Publisert: 27.02.2019 kl. 16:11
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 11:15
Lag deg en gratis konto