Matanmelderens guide til Bergen

KJENT KIOSK: Trekroneren serverer pølser i alle varianter og rød og gul saft.
KJENT KIOSK: Trekroneren serverer pølser i alle varianter og rød og gul saft.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Landets beste lunsj-deal, skikkelig god is og herlige vinbarer venter den som besøker Bergen, mener Godts matanmelder.

Du har ikke vært i Bergen i 24 timer hvis ikke du har opplevd alle værtypene. Byen der det er like mye vann på begge kanter, er full av turister på sommeren. Men hva gjør vel det når først solen slipper til og isen kan nytes de få minuttene før det atter igjen regner. Det gjør ikke noe at byen er full av folk heller – for de aller fleste er blide, eller bergensere, og det går for det samme.

En fin start på ferien er å ta verdens tregeste flyplasstransport. Bybanen snirkler seg sakte gjennom forsteder før den finner sitt endestopp i sentrum. Gjennom et fuktig Paradis og et overskyet Florida. Feriestemningen fester grepet skikkelig på de 50 minuttene skinneturen tar deg. Tar du buss gjøres hele turen på 20 minutter.

Danmarksplass er et fint første stopp på vei inn mot byen. Gå undergangen og ned mot vannet til Colonialen Kranen. En gammel kran er gjort om til et flott serveringssted som serverer en god lunsj. 250 kroner må du ut med for to retter og brød. Det må være landets beste lunsj-deal. Og maten er mettende, fristende og god. Dagens var okseculotte med ramsløk, gulrot, potet og rødløk, og en baba ganoush med kål, tomat og asparges. Det var det som trengtes etter en lang reise. Fett, salt og syrlig.

Okseculotte med ramsløk, gulrot, potet og rødløk
Okseculotte med ramsløk, gulrot, potet og rødløk
Foto: Mathias Steinbru
Baba ganoush med kål, tomat og asparges
Baba ganoush med kål, tomat og asparges
Foto: Mathias Steinbru

Bergen har vært gode på kaffe lenge. Kommer du med toget, kan du gå kjapt opp til Blom. Her får du bærtørket, vasket, dobbelvasket espresso, filter eller annen fancy kaffe fra ledende brennerier.

Skostredet er ikke bare koselig, det er fullt av gode steder å sløse bort tiden sin på også. Hallaisen, kanskje verdens aller beste navn på en iskrembar er åpent av og til, sjekk døren, men når den er åpen, så får du skikkelig god is.

Er du mer av typen som liker sjokolade, så ligger frelsen bare få meter unna. Fjåk har sjokolade i alle former, fast og flytende og i kaker også.

Fjåk har sjokolade i alle former
Fjåk har sjokolade i alle former
Foto: Mathias Steinbru

Når du først er i denne delen av byen, kan du like så godt tusle bort til Kaffemisjonen for en påtår, eller en ny kopp med håndbrygget kaffe fra Kenya eller Etiopia.

På veien stopper du kjapt innom Trekroneren – den mest kjente pølsekiosken i hele landet. Her får du pølser i alle varianter, men ikke spør om hvilken som er den beste. Da er svaret ofte «det kommer an på hva du liker». Sukk. Det er aldri lett når man har mange valg. Heldigvis er det bare to typer saft – rød og gul.

Er du så heldig at du har klart å klore til deg et av de overprisede hotellrommene i byen, er det lov å ta seg en liten hvil. På veien kan du stikke innom Colonialen Fetevarer. Der kjøper du en bagett, skinke, mortadella, ost, og litt drikke. Rydder du pent ut innholdet i minibaren har du en fryktelig god frokost til dagen etterpå. Så har du spart noen hundrelapper og fått langt bedre mat på morgenen også.

Når du har lagt fetevarene på kjøl, er Hoggorm et naturlig stopp for østers og drikke. I lokalet som må sies å være det nærmeste Brooklyn man kommer på denne siden av havet. En garasje, et langt rom, en pizzaovn, en liste med vin av den moderne typen, og med god og relativt rimelig champagne kan være med å sette standarden for resten av kvelden.

Ikke spis pizzaen med mindre du er sikker på du ikke skal videre. Den er god, og mektig. Og det er ingenting som gjør deg så søvnig som hvetedeig og smeltet ost.

På vei tilbake mot resten av kvelden kan du svinge kjapt innom Colonialen matbar. Spis et par retter og smak litt vin før du kaster på deg jakken, stjeler en paraply og løper mot skostredet i det som antageligvis er det fjerde skybruddet denne dagen.

Småretter på TempoTempo
Småretter på TempoTempo
Foto: Mathias Steinbru

Tilbake i Østre Skostredet er TempoTempo verdt et besøk. Få hjelp til å smake vin du ikke visste du elsket, og spis noen små retter med digg mat. Service og kjøkken gir deg kraft og mot til å holde ut resten av kvelden, som nesten akkurat har startet.

Fra TempoTempo er det en kort gåtur til den nye Banzha. Del noen retter, smak litt vin, nyt stemningen og smakene før du går videre. Du har ikke tid til å bli værende her altfor lenge, det er mer å se i byen.

Enten så er du av typen som ikke er redd for å gå, ikke får gnagsår hverken her eller der, eller så tar du en taxi. For det neste stoppet ligger i Sandviken. Det er ikke egentlig så langt, men i en by som ikke er større enn det Bergen er virker det som en enorm avstand.

I den herlige vinbaren Falske Reker prøver du alt de har på tapp, åpner noen bokser med sardiner, ansjos, skjell og ørret, og ser utover fjorden. Fjorden Baby. For en by Bergen har blitt. Etter all den feite fisken og den syrlige sideren er den friske luften du får fra gåturen tilbake til byen som et kjærtegn å regne. Og nå er du sliten. Du har gått 30 000 skritt, du har inntatt en million kalorier men du er fortsatt ikke lei. Det er da du skal på Legal.

Legal er kanskje verdens beste bar å ta seg en snitt med øl og en liten dram sånn helt på slutten av kvelden. Så er det slutt, du er slutt, paraplyen er en annen enn den du stjal først. Da har du vært i Bergen, sånn på den gode måten.

Kanskje verdens beste sted for en snitt og en liten dram
Kanskje verdens beste sted for en snitt og en liten dram
Foto: Mathias Steinbru
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?