Slik sjekker du om ananasen er moden

FRISK AROMA: Friske, grønne blader og søt duft er blant kjennetegnene til en moden ananas. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
FRISK AROMA: Friske, grønne blader og søt duft er blant kjennetegnene til en moden ananas. Foto: Shutterstock /NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

En moden ananas kan variere fra grønn til gul i fargen. Det beste tipset er derfor å bruke nesen. 

– En ananas bør være tung i forhold til størrelsen, velformet og se frisk ut og ha friske grønne blader, forteller Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller at ananasen som selges i butikkene som oftest er forholdsvis modne og har ofte en gylden farge, men er du usikker er det best å bruke nesen. En moden ananas kan nemlig også være grønn i fargen.

– Moden ananas har gjerne en søtlig duft - og det er den beste indikasjonen. Fargen på ananas kan variere fra grønnaktig til gulaktig, sier Gulbrandsen.

Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann
Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann

En umoden ananas har en syrlig besk smak og lyst fruktkjøtt. Mens en moden en er har en frisk, søtlig og syrlig smak. Treffer du rett kan den søte og syrlige frukten ha en egensmak som gjør den god å spise naturell eller til å bruke i smoothier og desserter. Som topping på pizza er ananasen enten elsket eller hatet, men frukten passer godt i matlaging der du ønsker å balansere smaker. Ananas brukes for eksempel ofte i asiatiske, indiske og meksikanske retter fordi den blant annet er med på å fremheve kryddersmaken.

Et ananastriks du kanskje har hørt om er å dra i et av bladene på toppen for å sjekke om ananasen er moden. Gulbrandsen mener at det ikke alltid er til å stole på.

– Et kjent tips er at moden ananas vil lettere slippe et blad når du prøver å løsne det, men det stemmer ikke bestandig, altså! Men er bladene grå og visne kan det tyde på en overmoden frukt. Igjen - bruk nesen!

Skulle du ha fått tak i en umoden ananas kan du prøve dette trikset: Skjær av den grønne kronen, sett den på hodet på en skål på kjøkkenbenken, og la den stå der i romtemperatur.

– Da vil, etter sigende, sukkeret fra bunnen sive ned og ut i fruktkjøttet og gjøre den søtere, forklarer Gulbrandsen.

En moden ananas bør oppbevares ved 4-8 grader. Mens en umoden kan stå litt varmere for å fremskynde modningsprosessen.

Når du har en god og moden ananas, gjenstår bare kuttingen før servering eller tilberedning. Her er en skarp kniv det beste redskapet om du ikke har en egen skreller for ananas, forteller matrådgiveren.

Det viktigste er å skjære av skallet - ellers kan den kuttes på flere forskjellige måter. Her får du frukt- og grøntekspert Toril Gulbrandsens tre kuttetips:

1. Kutt toppen og bunnen og skjær av skallet ned langs siden, hele veien rundt til du har en gul stor frukt uten skall. Om du skjærer den deretter i hele skiver kan du skjære ut den trevlete margen på hver skive eller dele hele frukten i fire båter og deretter litt av margen som er på hver spiss.

SKJÆR AV SKALLET: Ananasen står mer stødig på skjærebrettet når du kutter vekk toppen og bunnen først. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKJÆR AV SKALLET: Ananasen står mer stødig på skjærebrettet når du kutter vekk toppen og bunnen først. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

2. Du kan også ta en hel ananas og dele i fire båter og deretter «filetere» hver båt. Båtene kan du skjære i skiver og servere i skallet.

FIRE BÅTER: Ananasen kan enkelt og greit deles i båter. Her er de ananasbåtene fått en runde på grillen med chilisalt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen Meek
FIRE BÅTER: Ananasen kan enkelt og greit deles i båter. Her er de ananasbåtene fått en runde på grillen med chilisalt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen Meek

3. Det er også mulig å kutte av toppen og deretter løsne hvert bær (ja, en ananas består av hundre bær) med fingrene. Denne metoden gir mye klin og kanskje ikke å anbefale i disse coronatider, om ikke alle får en ananas hver å kline med!

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?