Latte art: Slik lager du kaffekunst hjemme - steg for steg

4. mars 2015Guider
PÅ 1-2-3: Imponer med latte art rett i kaffe latte-koppen. Kaffeeksperten viser steg for steg under. Foto: Kaffe/Cappelen Damm Forlag
PÅ 1-2-3: Imponer med latte art rett i kaffe latte-koppen. Kaffeeksperten viser steg for steg under. Foto: Kaffe/Cappelen Damm Forlag

Med litt øvelse kan du lage en «latte-tulipan» en ekte barista verdig.

Torsdag 1. oktober feires den første offisielle internasjonale kaffedagen. For mange blir ikke dagen den samme uten kaffekoppen til frokosten, og det råder liten tvil om at vi er glade i den mørke drikken: Ni av ti voksne i Norge drikker kaffe, og vi drikker i gjennomsnitt 1200 kopper i året hver. Det vil si at vi til sammen drikker omlag fire milliarder kopper kaffe i året, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

Sjekk også ut Aftenpostens web-serie: Verdens beste kaffe

Vi bruker om lag 2700 kroner i året på kaffe på kaféer, og her blir drikken gjerne servert med imponerende dekorasjon i melkeskummet. Men visste du at du enkelt kan lage den samme kaffekunsten hjemme?

Anette Moldvær har vunnet en rekke internasjonale kaffekonkurranser, som World Barista Championship og World Cup Tasters Championship. I tillegg er Moldvær medeier av et kaffebrenneri i London, og forfatteren bak boken «Kaffe».

Kaffeeksperten sier tålmodighet er det viktigste når du skal prøve deg på kaffekunst.

– Teknikken for riktig crema (det lille laget med skum som dannes på overflaten av en nybrygget espresso, red. anm.) og melkeskum kan øves inn, og det er hyggelig når drikker ser pen ut. Men det viktigste er jo at det smaker godt, sier Moldvær.

Når du skal lage kaffekunst, sier Moldvær at du kan bruke den melken du synes smaker best.

– Fettprosenten har en innvirkning på skumkonsistensen hvis man vil lage skum, og munnfølelsen hvis man bare vil ha en liten skvett i koppen. Selv ville jeg valgt helmelk, men både skummetmelk og soyamelk kan funke fint, sier baristaen.

Selv om du kan velge den melken du vil, er det viktig å passe på at du bruker riktig kaffedrikk som utgangspunkt.

– Kaffekunst finner du stort sett der det kombineres steamet melk og espresso, så drikker som for eksempel macchiato, cappuccino, caffe latte og flat white fungerer bra, tipser Moldvær.

Lag riktig kaffedrikk

Kaffeeksperten sier det er tre ting du må tenke på hvis du skal brygge den perfekte kaffe: At bønnene eller kaffen er ferskt, nybrent og nymalt, at vannet er friskt med riktig temperatur, og at du passer på at du bruker riktige mengder og utstyr.

– Helst bør du kjøpe hele bønner så du kan kverne selv, og sjekk gjerne brennedatoen på bønnene. Hvis kaffen er mer enn noen uker gammel vil den ikke være like god.

Det finnes nok mange årsgamle poser med kaffe rundt omkring i ymse kjøkkenskap og -skuffer. Men det at kaffen er tørrvare betyr ikke at den holder evig.

– Lufttette poser hjelper kaffen med å holde seg lengre, men behandle den som ferskvare, sier Moldvær.

Slik lager du kaffekunst hjemme:

Steg 1:

Foto: Kaffe/Cappelen Damm
Foto: Kaffe/Cappelen Damm

Først må du lage steamet (dampet) melk og en espresso. Hell deretter den dampede melken i midten av cremaen (skumlaget på toppen av espressoen), fra en høyde på cirka fem centimeter over koppen, og la cremaen stige og strekke «lerretet».

Når koppen er cirka halvfull, senker du raskt muggen ned til koppen mens du fortsetter å helle i midten. Du skal da kunne se en sirkel av skum begynne å spre seg utover inne i koppen. Når koppen er nesten full, løfter du muggen opp igjen og heller i en linje gjennom sirkelen, slik at melkestrømmen drar den ut i en hjerteform.

Steg 2:

Foto: Kaffe/Cappelen Damm
Foto: Kaffe/Cappelen Damm

Slutt å helle, og begynn igjen 1 centimeter bak den første hellingen mens du forsiktig beveger muggen fremover idet skummet kommer ut, slik at du skyver den første sirkelen frem og ut til sidene i en halvmåneform.

Steg 3:

Foto: Kaffe/Cappelen Damm
Foto: Kaffe/Cappelen Damm

Gjenta til du har så mange «blader» du vil ha. Avslutt med et lite hjerte på toppen, og dra en linje ned gjennom bladene for å lage stilken. Og vips - du har laget en «tulipan».

Hvordan pleier du å lage kaffe? Kom gjerne med tips under!

Publisert: 04.03.2015 kl. 22:46
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 12:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?