Ekspertene tipser: Slik tar du gode matbilder

31. juli 2017Guider
MATBLOGGER: Trine Sandberg er en av Norges største matbloggere og kokebokforfatter. Obs! Matbildet er beskjært, du finner det i sin helhet i saken. Foto: Frode Hansen/VG / Trine Sandberg
MATBLOGGER: Trine Sandberg er en av Norges største matbloggere og kokebokforfatter. Obs! Matbildet er beskjært, du finner det i sin helhet i saken. Foto: Frode Hansen/VG / Trine Sandberg
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Noen av landets største matprofiler og -fotografer deler sine aller beste tips for å ta lekre bilder av maten.

Har det noen gang skjedd at du har prøvd å ta bilder av maten din til Instagram, men så ser den ikke like digg ut på bildet som i virkeligheten?

Vi har snakket med matblogger Ina-Janine Johnsen, matfotograf Sara Johannessen, matblogger Aicha Bouhlou og matblogger Trine Sandberg for å få deres aller beste fototips - slik at du også kan ta superfristende bilder av maten.

Sjekk ut fototipsene under:

Ina-Janine Johnsen, bloggeren bak matpaabordet.no

Ina-Janine Johnsen er utdannet interiørarkitekt og har jobbet som prosjektleder innenfor hotell- og restaurantdesign. Hun studerte ved Leiths School of Food and Wine i London, og det var der lidenskapen hennes for mat oppsto. I 2009 startet hun bloggen Mat på bordet, og det er i dag heltidsjobben hennes.

Her er Ina-Janines beste matbilde-tips:

1. Lag lekker mat!

2. Bruk dagslys.

3. Gjør litt styling - finn en passende bakgrunn, ha maten på en tallerken/skål/fat som passer til maten, finn litt passende tilbehør som komplementerer maten. Bruk for eksempel linservietter, fint bestikk eller blomster for å skape litt stemning.

4. Legg opp maten for fotografering, ikke for spising (det kan du gjøre etter at du har fotografert).

5. Litt grønt er alltid bra.

Sara Johannessen, matfotograf

Sara Johannessen er fotojournalist, og begynte å jobbe som fotograf allerede da hun var 15 år. Hun jobber for diverse medieplattformer, blant annet for oss i Godt.no.

Hun har en bachelor i fotojournalistikk, i tillegg til at hun har studert både kunstfoto og studiofoto.

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Her er Saras beste matbilde-tips:

1. Bruk naturlig lys. Ut i gata, i vinduskarmen, i dørkarmen, opp på taket, ut på verandaen - naturlig lys gjør at maten «popper» og ser naturlig ut. Det gir retten og maten riktige farger.

2. Ha riktig utstyr. En god makro-linse gir deg uante muligheter og gjør at maten blir helten, ikke en del av et større bilde. Du kan gå opp og ned og helt inntil, og gi elementene i retten det fokuset det fortjener. Og ikke minst, et kamera gjør jobben litt bedre enn en iPhone. Selv om det er fete filter på en telefon er Photoshop faktisk mye bedre.

3. Gjør maten til hovedrollen/hovedpersonen. Det er ikke du, eller bakgrunnen eller stylingen som er hovedfokuset når du tar matbildet - det er retten. Rydd bort det som ikke tilhører retten eller gir retten det lille ekstra. Fokuser på hva som får maten til å fremstå aller best, aller finest, aller diggest og som gjør deg sulten. Da har du et bra oppsett.

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Aicha Bouhlou, bloggeren bak aichasmat.no

Aicha Bouhlou er født i Marokko, oppvokst i Tyskland og bor nå i Bergen. Hun har jobbet med kunstformidling og som gallerist. I 2012 la hun ned kunstgalleriet sitt, og i 2015 opprettet hun bloggen Aichas Mat. Hun har også utgitt boken «Aichas kjøkken». Hun sier selv at maten hun lager ikke er så avansert, men enkel og god hverdagsmat som gleder.

Foto: Aicha Bouhlou
Foto: Aicha Bouhlou

Her er Aichas beste matbilde-tips:

1. Når det gjelder fotografering, så er det ikke noe hokuspokus.

2. Bruk alltid dagslys og stativ.

3. Det viktigste er komposisjon, og her må man prøve seg litt frem. Man må finne sin egen stil som man utvikler over tid.

4. Det går litt på autopilot når jeg tar matbilder. Jeg vet stort sett intuitivt hvordan jeg skal gjøre det. Noen ganger er det vellykket andre ganger er det bare helt greit.

Foto: Aicha Bouhlou
Foto: Aicha Bouhlou

Trine Sandberg, bloggeren bak trinesmatblogg.no

Trine Sandberg er utdannet jurist, men sa opp jobben sin i 2015 for å jobbe som matblogger og kokebokforfatter på heltid. Trine er stadig på jakt etter gode oppskrifter, og fokuserer helst på enkle og noenlunde sunne retter. I helgene liker hun derimot å eksperimentere litt mer.

Foto: Trine Sandberg
Foto: Trine Sandberg

Her er Trines beste matbilde-tips:

1. Først og fremst må maten se fristende ut. Formålet er jo å friste/vekke appetitten til leseren. Bruk gjerne litt tid på anretningen, men gjør det enkelt!

2. Bruk gjerne en tallerken/bakgrunn med lite mønster slik at maten får spille hovedrollen.

3. Bruk naturlig lys, hvis du kan, og la gjerne lyset komme inn fra siden for eksempel fra et vindu. Bruk gjerne et lite speil for å gi ekstra lys på selve retten.

4. Fotografer retten fra forskjellige vinkler og gjør ulike utsnitt. Lek deg!

Publisert: 31.07.2017 kl. 14:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?