Mesterkokkens beste ribbetips: Slik får du sprø svor

20. desember 2018Guider
FÅ SPRØ SVOR: Kokk Christer Rødseth forteller deg hvordan du får perfekt ribbesvor. Foto: Sara Johannessen/VG
FÅ SPRØ SVOR: Kokk Christer Rødseth forteller deg hvordan du får perfekt ribbesvor. Foto: Sara Johannessen/VG

Kokk og landslagskaptein Christer Rødseth forteller alt du trenger å vite for å få perfekt juleribbe.

Nå som julen nærmer seg med stormskritt kan det være verdt å plukke opp et triks eller to fra kokkene, slik at du er best mulig forberedt til den store kvelden. Vi har tidligere skrevet om Eyvind Hellstrøms beste tips til smakfull julemat, og delt kjendiskokk Kjartan Skjeldes pinnekjøtt-triks.

Denne gangen har vi tatt en prat med kaptein på det norske kokkelandslaget, Christer Rødseth (28), om hvordan du får den perfekte juleribba.

KAPTEIN: Christer Rødseth er kaptein på seniorlaget til Norges kokkelandslag. Nå deler han sine beste ribbetips. Foto: Mette Møller
KAPTEIN: Christer Rødseth er kaptein på seniorlaget til Norges kokkelandslag. Nå deler han sine beste ribbetips. Foto: Mette Møller

Lang kjøkkenerfaring

I november kunne Rødseth og lagkameratene vende hjem til Norge med god samvittighet, etter at både junior- og seniorlandslaget tok bronsje under kokke-VM i Luxembourg.

Selv har Rødseth vært en del av landslaget siden 2011, og til tross for sin unge alder har han mange års kokkeerfaring. I dag er han kjøkkensjef på restauranten Vaaghals i Oslo.

Ikke vær redd for fett

Når det gjelder å få den perfekte juleribba, forteller Rødseth at det først og fremst handler om å velge riktig ribbe i butikken.

– Det er mange som er redde for fett, men min mening er at en feit ribbe gir det beste resultatet. Ser du at ribba har mye intramuskulært fett vil kjøttet være mye saftigere, sier han.

Han forklarer at hvis man steker en fettfattig ribbe på høy temperatur, som man jo gjør, vil det bli stor fare for å få et tørt og kjedelig resultat.

– Hvis du har minst én centimeter fett, i tillegg til svor, over kjøttet, får du et slags skjold som beskytter kjøttet, sier han.

Videre sier han at folk bør bli flinkere til å la ribba hvile: Gjerne en halvtime til en times tid på et lunt sted etter at man har tatt den ut fra ovnen.

Slik får du sprø svor og masse smak

Selv pleier kokken alltid å dampe ribben i vann før han setter den inn i ovnen.

– Og da kan det være lurt å skylle ribba litt etterpå, for å få bort kjøttproteinene som har kommet ut i vannet. De vil nemlig ikke poppe. Når du så har satt ribba inn i ovnen på et par hundre grader, handler det bare om å følge godt med, og eventuelt grille den litt til slutt for å få den til å treffe skikkelig, sier han.

Et annet råd fra Rødseth er å ikke være redd for å «dra på litt» med krydringen, da det uansett trekker seg inn.

– Hvis du vil ha litt ekstra smak og «schwung» i ribba di, har jeg enda et godt tips: Fres litt løk, gulrot, selleri, timian og hvitløk, ha det over i vann og gi det et oppkok, før du legger ribba oppi med svoren først. Så heller du av kraften før du skal steke ribba etterpå.

Videre anbefaler han å starte med å sette ribba i ovnen i en halvtimes tid på 180 grader for å få dampet den, da svoren må være helt gjennomkokt før den blir puffet.

– Og ikke skjær ruter i kjøttet! Det er ikke bra. Du skal kun rute svoren og fettet, sier han.

– Kort oppsummert vil sluttproduktet bli bedre med masse fett. Husk at du alltids kan skjære det vekk etterpå hvis du ikke er så glad i fett, men behold det under tilberedningen og helt frem til du skal spise det, sier han.

Følg oss også gjerne på Instagram: @Godtno

Publisert: 20.12.2018 kl. 11:16
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?