Rødt, hvitt og prosessert kjøtt – hva er det egentlig?

RØDT KJØTT: Kjøttkonsumet i Norge har økt med 45 prosent siden 1990. Ifølge nye kostholdsråd bør spise «betydelig mindre» kjøtt.
RØDT KJØTT: Kjøttkonsumet i Norge har økt med 45 prosent siden 1990. Ifølge nye kostholdsråd bør spise «betydelig mindre» kjøtt.
Foto: Eskil Wie Furunes
AvLea Heljesdatter KvadsheimogMalene Strande Cae

Mens eksperter anbefaler oss å spise mindre kjøtt, har nordmenns kjøttforbruk gått kraftig opp. Denne kjøttguiden kan hjelpe deg å få en oversikt over de ulike typene av kjøtt.

Å leve en sunn og miljøvennlig livsstil handler om å ta gode valg.

Nylig ble ny nordiske kostråd presentert, der vi blant annet blir anbefalt å avstå fra alkohol og spise mindre rødt kjøtt. Årsaken skal være både knyttet til helse og miljø.

I anbefalingene blir det også understreket at man ikke bør spise mer hvitt kjøtt. Istedenfor bør man øke inntaket av bærekraftig fisk og belgfrukter, som bønner og linser.

Men hva er egentlig forskjellen på rødt og hvitt kjøtt? Her har vi laget en enkel oversikt over de ulike typene.

Rødt kjøtt er en samlebetegnelse for kjøtt fra storfe, svin, sau og geit. Det blir ofte understreket at høyt inntak av denne typen kjøtt kan ha uheldige effekter på helsen.

Men også innenfor denne «kategorien» er det forskjeller.

Med storfe menes kjøtt fra okse, ku og kalv. Denne typen kjøtt er tilgjengelig hele året, mens lammekjøtt regnes som en sesongvare. Man ser ofte mer lammekjøtt i butikkene på høsten.

RØDT KJØTT: I Norge er det anbefalt å spise opptil 500 gram rødt kjøtt i uken. Nå mener den nordiske kostholdskomiteen at dette tallet bør senkes til 350 gram.
RØDT KJØTT: I Norge er det anbefalt å spise opptil 500 gram rødt kjøtt i uken. Nå mener den nordiske kostholdskomiteen at dette tallet bør senkes til 350 gram.
Foto: Hallgeir Vågenes

Til tross for at svinekjøtt får en lys rosafarge når den varmebehandles, kategoriseres den som rødt kjøtt.

POPULÆRT: Svinekjøtt er det kjøttslaget nordmenn spiser mest av.
POPULÆRT: Svinekjøtt er det kjøttslaget nordmenn spiser mest av.
Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Bearbeidet, eller prosessert, kjøtt er saltet, røkt eller behandlet med nitritt og nitrat. Eksempler på bearbeidet kjøtt inkluderer bacon, pølser, spekeskinke, salami.

Denne typen rødt kjøtt inneholder ofte mer fett og salt enn rent kjøtt. Det har derfor lenge vært anbefalt å redusere inntaket av denne typen, fordi den kan føre til uheldige helseeffekter.

PROSESSERT: Kostholdseksperter anbefaler å særlig begrense inntaket av bearbeidet kjøttprodukter, som pølser.
PROSESSERT: Kostholdseksperter anbefaler å særlig begrense inntaket av bearbeidet kjøttprodukter, som pølser.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Med hvitt kjøtt menes kjøtt fra kylling, kalkun og annet fjærfe. Denne typen kjøtt blir regnet som sunnere enn rødt kjøtt, fordi den er mager og inneholder lite fett.

HVITT KJØTT: Kylling passer til hverdag og helg, og regnes ofte som å være sunnere enn rødt kjøtt.
HVITT KJØTT: Kylling passer til hverdag og helg, og regnes ofte som å være sunnere enn rødt kjøtt.
Foto: Krister Sørbø / VG

Med viltkjøtt menes alt fra elg, reinsdyr til fasan. Denne typen er ikke klassifisert som rødt kjøtt.

Viltkjøtt inneholder også mindre mettet fett sammenlignet med rødt kjøtt.

VILTKJØTT: Reinsdyrkjøtt regnes som eksklusivt og eksotisk.
VILTKJØTT: Reinsdyrkjøtt regnes som eksklusivt og eksotisk.
Foto: Naina Helén Jåma / VG

Det finnes mange gode alternativer til kjøtt, som fisk, skalldyr og belgfrukter. Sistnevnt er en fellesbetegnelse for linser, bønner, kikerter og erter.

Sjekk ut disse gode oppskriftene:

KLIMAAVTRYKK: Den nordiske kostholdskomiteen påpeker at et plantebasert kosthold er godt for helsen og klimaet.
KLIMAAVTRYKK: Den nordiske kostholdskomiteen påpeker at et plantebasert kosthold er godt for helsen og klimaet.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?