Slik holder du kjøkkenet rent

HENG OPP KLUTEN: Vann og mikrofiberklut er det beste til rengjøring, men da lønner det seg at kluten ikke blir liggende i en klump etter bruk.
HENG OPP KLUTEN: Vann og mikrofiberklut er det beste til rengjøring, men da lønner det seg at kluten ikke blir liggende i en klump etter bruk.
Foto: Marie Moen Kingsrød VG
AvMaiken SvendsenogNatalie Ngo Granum

Inger Dahl gir sine tips til hvordan du unngår at bakteriefloraen på kjøkkenet kommer ut av kontroll. 

Vi har tidligere skrevet om steder du ofte glemmer å vaske på kjøkkenet, og hvorfor du bør vaske oppvaskkosten. Nå er det tips om hvordan du holder kjøkkenet rent som gjelder.

Inger Dahl er seniorkonsulent og driver firmaet Ren Ekspertise, og selv om hun vanligvis jobber mest med firmaer så kan hun gi noen tips til hjemmet også.

Hver gang man lager mat så anbefaler hun å gå over de flatene som har vært i kontakt med maten.

– I utgangspunktet vil en ren mikrofiberklut med rent vann være det som tar det meste, best, sier Dahl.

Det vil variere fra husstand til husstand hvor ofte man bør vaske og hvor lenge man kan ha en klut.

– Bruk nesen og øynene nøye, anbefaler hun.

I tillegg bør du være oppmerksom på at du ikke blander underlag til de forskjellige råvarene du bruker.

– Har du skjært kjøtt på en fjøl, så bør du vaske den før du bruker den til grønnsaker for eksempel, forteller hun.

– Spesielt bør du være obs når du jobber med rå kylling, legger hun til.

Saken fortsetter under videoen

Vask kjøkkenet med eddik og sitron

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, anbefaler også å bytte redskap mellom ulike råvarer - og ikke minst, mellom råvarer og ferdiglaget mat.

– Eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På den måten unngår du å overføre matforgiftningsbakterier fra en råvare til en ferdig rett, skriver hun i en e-post til Godt.

Samtidig forteller Lillebakken at det er lurt å vaske kniver og skjærebrett ofte, samt holde kjøkkenbenken ren.

– Bytt klut ofte! Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe; vask den derfor i maskin på minst 60 grader, eller legg den i klor. Bruk aldri den samme kluten på benken og gulvet. Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kluter, tipser seniorrådgiveren.

Ifølge Mattilsynets informasjonsside om mathygiene Matportalen.no er slurv med renhold en av de vanligste årsakene til matforgiftning. I tillegg til for lite oppvarming, for sakte nedkjøling og lagring ved for høy kjøletemperatur.

1. Vask med ren mikrofiberklut og rent vann.

2. Pass på å skylle kluten godt og henge den opp, ikke la den ligge i en klump.

3. Kluten bør kastes eller klores når den begynner å lukte surt.

4. Gå over benker, kokeplate og oppvaskkum etter hver gang du har brukt det.

5. Gå over knotter og håndtak en gang i uken.

6. Vask kjøkkenet nøye minst en gang i året.

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?