Sjekk hva matkjendisene har i påskeegget
Fra melkesjokolade til havregryn. Hent inspirasjon til påskeegget hos matentusiaster som TV-kokk Wenche Andersen og matblogger Trine Sandberg.
Enten det er lammelåret på påskeaften eller appelsinen på skituren, så er påsken en høytid fylt av både store og små kulinariske tradisjoner. Det blir imidlertid ikke ordentlig påske før man koser seg med et skikkelig digg påskeegg fylt til randen av sjokolade, marsipan og annet godt.
Skikken med dekorering av påskeegg stammer helt fra middelalderen. Kirken forbød folk å spise egg mellom palmesøndag og påskeaften, og derfor ble eggene hønene la på disse dagene sett på som spesielle. Etterhvert begynte folk å dekorere dem, og de ble et symbol på gjenoppstandelse.
Selv om de riktignok ikke fylte eggene med godterier da, har det blitt en real tradisjon de siste tiårene. Det er nemlig lite som er mer stemningsfullt enn å kose seg med et påskeegg fylt med godbiter mens påskekrimmen durer i bakgrunnen.
Godt.no har snakket med noen av Norges beste kokker og matelskere for å høre hva de fyller påskeegget sitt med og få tips til påskekosen.
Dette spurte vi om:
1. Hva fyller du påskeegget ditt med?
2. Hva er ditt beste tips for påskekosen?
Wenche Andersen (61), TV-kokk på «God Morgen, Norge» og kokebokforfatter
1. – Marsipan hører med i egget, men den må være tradisjonell, god og laget på mandler, sukker og eggehvite. Hvis jeg skal ty til ferdigkjøpt godteri går Gullbrød eller mørk 70-prosents sjokolade med mint eller marsipan. Cashewnøtter blandet med tørket frukt og rosiner er også et sunt og godt snacksalternativ i egget, sier Andersen til Godt.
2. – Legg mye omtenksomhet i et påskeegg. Det må tilpasses den som skal få det. Du kan alltids bake noe selv å putte i påskeegget, for eksempel sunne müslibarer eller småkjeks med hakkede nøtter og mørk sjokolade, mener «God morgen Norge»-kokken.
Tom Victor Gausdal (39), tidligere sølvvinner i kokkemesterskapet Bocuse d'Or og driver blant annet Strand Restaurant
1. – Jeg elsker smågodt, og er aller mest glad i sjokolade. Helt på toppen troner sjokoladeriskaker etterfulgt av melkepletter og sjokolademus med skum, men det må være de originale i mørk sjokolade, forteller kokken.
2. – Et bra påskeegg må være variert og inneholde de tingene personen liker aller best. Det må også være stort! Er det samme mengde godteri som en vanlig lørdag, blir det jo ikke noe stas.
Jørn Hoel (58), artist og matblogger på Troffelhelt.no
1. – Jeg elsker den klassiske lyse melkesjokoladen, Kvikk Lunsj og appelsiner, spesielt på skitur.På vei til påskehytta på Rjukan kjøper vi karameller fra smågodt-hyllen på bensinstasjonen. De er min store svakhet. Jeg lager sunnes smoothies hver dag nå, og da passer mandler og gojibær perfekt - både i drikke og som snacks, sier matbloggeren.
2. – Jeg prøver å være sunn, men jeg skal kose meg litt i påsken. Derfor blander jeg godteriet i egget med frukt som bananer og ingefær, samt chiafrø (fåes kjøpt i helsekosten) som også gjør smoothien ekstra god.
Trine Sandberg (50), Norges største matblogger på Trinesmatblogg.com
1. – Bortsett fra fylt konfekt fra konditoren er jeg veldig glad i god, mørk sjokolade, gjerne med smak av sitron, bringebær eller appelsin. Frisk frukt smaker også godt sammen med sjokolade, og appelsin hører selvfølgelig med i påsken, sier Sandberg til Godt.
2. – Det er viktig å tenke på alder og hva personen liker. Til sønnen min legger jeg i forskjellig godteri, mens til mine små barnebarn lager jeg påskeegg med mindre godteri, men fylt med lekefigurer. Mannen min har tidligere fått et egg med en flaske med noe godt i.
Finn Schjøll (67), blomsterdekoratør, TV-personlighet og forfatter
1.:- Aller helst ønsker jeg meg et påskeegg fylt med masse havregryn, skrapelodd og gavekort. Litt godteri hører jo med, og da er favorittgodteriet skolekritt. Jeg ville også blitt utrolig glad for et lite håndskrevet brev med en påskehilsen, sier blomster-Finn
2.: - Påskekos trenger ikke å være voldsomt dyrt. Finn på noe moro og bruk fantasien! Fyll egget med alt fra krimbøker til middagskuponger, eller fersk bakst som du serverer på påskemorgenen. Påskeegget skal være en overraskelse fylt med noe du vet mottakeren vil sette pris på.
Bent Stiansen (52), kjøkkensjef på Michelin-restauranten Statholdergaarden og tidligere Bocuse d'Or-vinner
1. – Hvis jeg er i Oslo pleier jeg å kjøpe påskeegg fra konditoren fylt med masse deilig konfekt. Ellers kjøper jeg sjokoladeegg fra danske Summerbird. Det smaker så vanvittig godt at jeg unner meg det hele året til stor fortvilelse for vekten min. Skal jeg fylle et påskeegg med noe fra butikken er favoritten ekte Odense-marsipan.
2. – La gjerne konditoren lage det. Bruk litt ekstra penger og kjøp ordentlig kvalitetssjokolade.
Monica Csango (45), blogger på MonicaCsango.Blogg.no, kokebokforfatter og dommer i FEMs bakekonkurranse Kakekrigen
1.: - Jeg må i hvert fall ha et glass med Summerbirds sjokoladepålegg og deres fantastiske fløteboller. De har marsipan i bunnen, nydelig lettpisket fløteskum på toppen, og så er de dyppet i enten hvit eller mørk sjokolade. Hvis jeg skal handle på matbutikken, ville jeg gjerne hatt en flaske god sprudlevin og kolibristenger. I tillegg er sjokolade med høy kakaoprosent veldig godt, spesielt den fra Valhrona.
2.: - Jeg synes man skal lage tradisjonelle påskeegg, som ikke bare inneholder masse tull og dill. Når man lager påskeegg skal man være sjenerøs. Det er fy fy å bare kjøpe en pose lakrisbåter og fordele den på fire egg. Hvis man vil imponere ordentlig, går det an å legge en konsertbillett i egget.
Påskemarsipanen smaker aller best når du lager den selv, spesielt kolibriegg. En enkel oppskrift på dette finner du her. Hvis du lurer på hvorfor marsipanen er sunnere enn den du kjøper, kan du klikke her.
Publisert: 16.04.2014 kl. 09:06
Oppdatert: 18.03.2016 kl. 10:46
Lag deg en gratis konto