Til hovedinnhold

Slik lager du sommerens beste drinker

14. juli 2017Guider
FRISKT: Bartender Anne Maurseth deler her fire forfriskende sommerdrinker. Foto: Sara Johannessen/VG
FRISKT: Bartender Anne Maurseth deler her fire forfriskende sommerdrinker. Foto: Sara Johannessen/VG

Frisk iste, spicy tequila og forfriskende jordbærslush med hetvin. Lær fra eksperten, og la dette være sommeren du tar steget bort fra rom og cola, og steget inn i cocktailenes smakfulle verden. Du kommer ikke til å angre.

DIGG: Frozen fino strwberries. Oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen / VG
DIGG: Frozen fino strwberries. Oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen / VG

Ved en mørk bardisk i Oslo står bartender Anne Maurseth (29) og rister en shaker dekket av dugg. Bak henne står hundrevis av glass i forskjellige former og farger, en utstoppet røyskatt og flere hyller med alkohol. Foran henne ligger oppkuttet lime, frisk thaibasilikum og dryppende saftig vannmelon.

- Den perfekte sommerdrinken er leskende, enkel å lage, og så er det digg hvis man kan servere mange folk av gangen, sier hun.

Maurseth er barsjef på Khartoum, var tidligere barsjef på Oslo-baren Pigalle, og har jobbet med bartending de siste ti årene. Hun har komponert fire ultimate sommerdrinker for Godts lesere.

Du finner oppskriftene på sommerdrinkene nederst i saken.

- Aldri utlært

Maurseth ble bartender nærmest ved en tilfeldighet. Etter å ha jobbet på et hotell på Finse et halvt år, bestilte hun spontant en enveisbillett til London.

- Jeg klarte å bli svindlet for 50 000 kroner på en leilighet som ikke fantes før jeg i det hele tatt landet, ler Maurseth.

- Da jeg kom fram, blakk og uten et hus å bo i, fikk jeg navnet på en bar av en venninne. Jeg dro dit, fortalte historien min, og fikk jobb der, forteller hun.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

BARSJEF: Anne Maurseth jobber i dag på Khartoum som barsjef. Foto: Sara Johannessen / VG
BARSJEF: Anne Maurseth jobber i dag på Khartoum som barsjef. Foto: Sara Johannessen / VG

Etter flere år, flere barer og et avsluttet forhold dro Maurseth tilbake til lille Oslo, hvor hun etter hvert fikk jobb på cocktailbaren Bar Boca på Grünerløkka.

- Da jeg senere fikk jobb på No. 19 med Jesper Høst (kåret til Norges beste bartender i 2014, journ. anm.) fikk jeg en cocktailrenessanse, forteller bartenderen ivrig.

- For man blir aldri utlært når man jobber med cocktails og drinker. Det er alltid noe nytt å smake og nye teknikker å lære, sier Maurseth.

To shake or not to shake

Hvis du skal lage en drink, er det viktig å ha oversikt over de forskjellige drinktypene.

- Når man snakker om cocktails er den store forskjellen drinker med og uten sitrus, sier Maurseth.

Hun fortsetter:

- Deretter kan de skilles etter hvordan de lages: Drinker med sitrus lages ved at man blander, eller shaker, sitrus og sukker med alkohol, mens sprit-på-sprit-drinker aldri skal shakes, men røres i et mixing-glass, forteller bartenderen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPICY: Mexico mule er perfekt for deg som liker Moscow mule - og alle dere andre også. Foto: Sara Johannessen / VG
SPICY: Mexico mule er perfekt for deg som liker Moscow mule - og alle dere andre også. Foto: Sara Johannessen / VG

- Grunnen til at man shaker sitrusdrinker er at man vil tilføre oksygen og gjøre den luftig og delikat - litt som med en marengs. Men med sprit-på-sprit-drinker ønsker man ikke denne luftigheten. Dessuten har man kontroll på utvanningen ved å bruke et mixing-glass og store isbiter, sier Maurseth.

Cocktails - mocktails

Bartenderen mener det er viktig å nyte drinkene man lager, og sier det begynner å skje en forandring i barmiljøet.

- Vi nærmer oss endelig en internasjonal standard der man kan nyte én god drink, og så gå hjem. Man behøver ikke lenger å drikke til man stuper på fredag og lørdag, sier Maurseth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Rhubarb margarita kan dekoreres med en liten strime rabarbra. Foto: Sara Johannessen / VG
LEKKERT: Rhubarb margarita kan dekoreres med en liten strime rabarbra. Foto: Sara Johannessen / VG

Grunnen - ifølge Maurseth - er at alkohol har blitt trendy. I 2016 ble det for eksempel solgt 17 prosent mer øl fra mikrobryggerier enn året før, ifølge tall fra E24.

- Bare se på cocktails, mikrobrygg og naturvin. Nå vet endelig folk at det finnes med enn rom og cola.

Bartenderen mener det også stadig blir mer populært med såkalte «mocktails» - altså alkoholfrie drinker - en trend som for øvrig ble spådd til å bli en av årets store av BBC GoodFood. Maurseth ser på dette som et sunnhetstegn.

- Stigmaet om ikke å drikke alkohol på byen er borte, sier hun.

Hvis du ikke ønsker å drikke alkohol, har bartenderen flere gode tips:

- Press noen gode frukter og shake med sitronjuice og sukker, eller kjør masse frossen frukt i en blender med litt sitronjuice og sukker. Det blir utrolig friskt og kjempedigg. Men min favoritt er å lage en tepunsj: Lag en fresh iste og tilsett sitronjuice og sukker, og kanskje noen friske bær. Det er ikke mer som skal til.

------------

Anne Maurseths 3 sommerlige cocktail-tips:

1. Bruk frukt eller bær som er i sesong.

2. Kjør drinken i en blender med is, så får du en slush som kommer til å gå hjem hos alle.

3. Utforsk bruken av øl og hetvin, og lag alkoholsvake drinker som du ikke blir like påvirket av i sommervarmen. Her kan du for eksempel lage Frozen Fino Strawberries (se egen oppskrift), eller «shake opp» lime og agavesirup med litt Tabasco, og blandet det med en floral IPA.

-------------

Slik lager du din egen drink:

1 del sprit + 1 del sitrus + 1/2 del sukker + valgfritt blandevann - hvis ønsket

------------

Klassiske cocktailglass

Cocktailglass: Et trekantet glass med høy stett til drinker som serveres uten is

Coupe eller coupette: Et avrundet trekantet glass med stett som ofte brukes til champagne

Flute: Et glass med en høy og slank silhuett som skal hindre drikken (gjerne champagne) fra å miste for mange bobler

Highball: Et høyt og smalt glass til forskjellige drinker med eller uten is

Rockglass: Et lavt og rundt glass som gjerne brukes til drinker som serveres med isbiter, altså «on the rocks»

Kilde: Drinksmixer/Wikipedia

-----------

Anne Maurseths beste sommerdrinker

Rabarbramargarita

En drink som er like god som den er vakker.

Slush med jordbær og sherry

Dette må da være den ultimate sommerslushen?

Drink med champagne og cognac

Perfekt for deg som er glad i drinker med musserende.

Mexico mule - Moscow mule med tequila

En drink som sparker litt! Læskende og forfriskende.

Del gjerne dine beste drinktips i kommentarfeltet!

Publisert: 14.07.2017 kl. 14:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?