Slik lager du sommerens beste drinker
Frisk iste, spicy tequila og forfriskende jordbærslush med hetvin. Lær fra eksperten, og la dette være sommeren du tar steget bort fra rom og cola, og steget inn i cocktailenes smakfulle verden. Du kommer ikke til å angre.
Ved en mørk bardisk i Oslo står bartender Anne Maurseth (29) og rister en shaker dekket av dugg. Bak henne står hundrevis av glass i forskjellige former og farger, en utstoppet røyskatt og flere hyller med alkohol. Foran henne ligger oppkuttet lime, frisk thaibasilikum og dryppende saftig vannmelon.
- Den perfekte sommerdrinken er leskende, enkel å lage, og så er det digg hvis man kan servere mange folk av gangen, sier hun.
Maurseth er barsjef på Khartoum, var tidligere barsjef på Oslo-baren Pigalle, og har jobbet med bartending de siste ti årene. Hun har komponert fire ultimate sommerdrinker for Godts lesere.
Du finner oppskriftene på sommerdrinkene nederst i saken.
- Aldri utlært
Maurseth ble bartender nærmest ved en tilfeldighet. Etter å ha jobbet på et hotell på Finse et halvt år, bestilte hun spontant en enveisbillett til London.
- Jeg klarte å bli svindlet for 50 000 kroner på en leilighet som ikke fantes før jeg i det hele tatt landet, ler Maurseth.
- Da jeg kom fram, blakk og uten et hus å bo i, fikk jeg navnet på en bar av en venninne. Jeg dro dit, fortalte historien min, og fikk jobb der, forteller hun.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Etter flere år, flere barer og et avsluttet forhold dro Maurseth tilbake til lille Oslo, hvor hun etter hvert fikk jobb på cocktailbaren Bar Boca på Grünerløkka.
- Da jeg senere fikk jobb på No. 19 med Jesper Høst (kåret til Norges beste bartender i 2014, journ. anm.) fikk jeg en cocktailrenessanse, forteller bartenderen ivrig.
- For man blir aldri utlært når man jobber med cocktails og drinker. Det er alltid noe nytt å smake og nye teknikker å lære, sier Maurseth.
To shake or not to shake
Hvis du skal lage en drink, er det viktig å ha oversikt over de forskjellige drinktypene.
- Når man snakker om cocktails er den store forskjellen drinker med og uten sitrus, sier Maurseth.
Hun fortsetter:
- Deretter kan de skilles etter hvordan de lages: Drinker med sitrus lages ved at man blander, eller shaker, sitrus og sukker med alkohol, mens sprit-på-sprit-drinker aldri skal shakes, men røres i et mixing-glass, forteller bartenderen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Grunnen til at man shaker sitrusdrinker er at man vil tilføre oksygen og gjøre den luftig og delikat - litt som med en marengs. Men med sprit-på-sprit-drinker ønsker man ikke denne luftigheten. Dessuten har man kontroll på utvanningen ved å bruke et mixing-glass og store isbiter, sier Maurseth.
Cocktails - mocktails
Bartenderen mener det er viktig å nyte drinkene man lager, og sier det begynner å skje en forandring i barmiljøet.
- Vi nærmer oss endelig en internasjonal standard der man kan nyte én god drink, og så gå hjem. Man behøver ikke lenger å drikke til man stuper på fredag og lørdag, sier Maurseth.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Grunnen - ifølge Maurseth - er at alkohol har blitt trendy. I 2016 ble det for eksempel solgt 17 prosent mer øl fra mikrobryggerier enn året før, ifølge tall fra E24.
- Bare se på cocktails, mikrobrygg og naturvin. Nå vet endelig folk at det finnes med enn rom og cola.
Bartenderen mener det også stadig blir mer populært med såkalte «mocktails» - altså alkoholfrie drinker - en trend som for øvrig ble spådd til å bli en av årets store av BBC GoodFood. Maurseth ser på dette som et sunnhetstegn.
- Stigmaet om ikke å drikke alkohol på byen er borte, sier hun.
Hvis du ikke ønsker å drikke alkohol, har bartenderen flere gode tips:
- Press noen gode frukter og shake med sitronjuice og sukker, eller kjør masse frossen frukt i en blender med litt sitronjuice og sukker. Det blir utrolig friskt og kjempedigg. Men min favoritt er å lage en tepunsj: Lag en fresh iste og tilsett sitronjuice og sukker, og kanskje noen friske bær. Det er ikke mer som skal til.
------------
Anne Maurseths 3 sommerlige cocktail-tips:
1. Bruk frukt eller bær som er i sesong.
2. Kjør drinken i en blender med is, så får du en slush som kommer til å gå hjem hos alle.
3. Utforsk bruken av øl og hetvin, og lag alkoholsvake drinker som du ikke blir like påvirket av i sommervarmen. Her kan du for eksempel lage Frozen Fino Strawberries (se egen oppskrift), eller «shake opp» lime og agavesirup med litt Tabasco, og blandet det med en floral IPA.
-------------
Slik lager du din egen drink:
1 del sprit + 1 del sitrus + 1/2 del sukker + valgfritt blandevann - hvis ønsket
------------
Klassiske cocktailglass
Cocktailglass: Et trekantet glass med høy stett til drinker som serveres uten is
Coupe eller coupette: Et avrundet trekantet glass med stett som ofte brukes til champagne
Flute: Et glass med en høy og slank silhuett som skal hindre drikken (gjerne champagne) fra å miste for mange bobler
Highball: Et høyt og smalt glass til forskjellige drinker med eller uten is
Rockglass: Et lavt og rundt glass som gjerne brukes til drinker som serveres med isbiter, altså «on the rocks»
Kilde: Drinksmixer/Wikipedia
-----------
Anne Maurseths beste sommerdrinker
Rabarbramargarita
En drink som er like god som den er vakker.
Slush med jordbær og sherry
Dette må da være den ultimate sommerslushen?
Drink med champagne og cognac
Perfekt for deg som er glad i drinker med musserende.
Mexico mule - Moscow mule med tequila
En drink som sparker litt! Læskende og forfriskende.
Del gjerne dine beste drinktips i kommentarfeltet!
Publisert: 14.07.2017 kl. 14:40
Lag deg en gratis konto