Til hovedinnhold

Slik dekker du bordet til jul: Tre forskjellige julebord

13. desember 2019Guider
ØYE FOR DETALJER: Maren Baxter har vunnet flere interiørpriser. I saken deler hun tips til tre forskjellige festkledde julebord. Foto: Maren Baxter.
ØYE FOR DETALJER: Maren Baxter har vunnet flere interiørpriser. I saken deler hun tips til tre forskjellige festkledde julebord. Foto: Maren Baxter.
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Interiørblogger Maren Baxter (31) gir oss enkle tips og triks til hvordan du styler bordet til julemiddagen.

FAKTA:
Maren Baxter
Samboer med Erlend Holm Reg i Flekkefjord. 
Deler tips og triks til pynt og styling av hjemmet på Instagram-kontoen @marenbaxter og bloggen MarenBaxter.com. 
Vant «Norges vakreste hjem» i 2016 (i regi av Bolig Pluss). Vant sørlandets mest inspirerende Instagramkonto i fjor (i regi av Fedrelandsvennen Abito). Kåret til årets borddekker 2018 (i regi av Gullfjæren).
Foto: Maren Baxter
FAKTA: Maren Baxter Samboer med Erlend Holm Reg i Flekkefjord. Deler tips og triks til pynt og styling av hjemmet på Instagram-kontoen @marenbaxter og bloggen MarenBaxter.com. Vant «Norges vakreste hjem» i 2016 (i regi av Bolig Pluss). Vant sørlandets mest inspirerende Instagramkonto i fjor (i regi av Fedrelandsvennen Abito). Kåret til årets borddekker 2018 (i regi av Gullfjæren). Foto: Maren Baxter

– Det er ingen som er så koselig som å samles rundt et hyggelig bord sammen med dem man er glad i, sier Maren Baxter.

31-åringen fra Flekkefjord elsker å pynte til jul, og har tidligere vunnet priser for både «Norges vakreste hjem» samt for å være «Norges beste borddekker». De nydelige bordsettingene Baxter viser Godt ser eksklusive ut, men hun forsikrer oss om at det hele er både enkelt og rimelig å gjøre selv i sitt eget hjem.

Populært julegodt: Slik lager du risboller

– Jeg tenker ut et tema og fargene jeg ønsker å bruke på forhånd. Da blir det lettere å finne elementer og produkter du enten har hjemme, eller som du kan finne i butikk, og bruke i stylingen.

– Ikke vær redd for å våge litt, og for å kjøre din egen stil, legger hun til.

Selv bruker hun ofte elementer fra naturen, ting hun allerede har liggende hjemme eller så tar hun en tur i en bruktbutikk.

– Jeg finner alltid masse skatter i bruktbutikker, og det koster veldig lite også.

Vær kreativ

Interiørbloggeren oppfordrer til å være kreativ:

– Skal man style budsjettvennlig må man tenke utenfor boksen. Bruk vaser som lysestaker, kjøkkenhåndkleder som servietter, og en gardin eller et laken som duk. Mange ganger kan jeg få kommentarer på at jeg har lagt bestikket feil, men jeg synes ikke det skal være så mange regler. Lek og ha det litt gøy.

– Levende lys skaper god stemning, det gjør også lyslenker. Ledlys kan være lurt, det er ikke brannfarlig, understreker Baxter.

Farger som rød, grønn og hvit er typiske farger vi assosierer med jul, men Baxter synes man kan bruke hvilke farger man vil, så lenge man har et tema og får frem den hyggen og kosen man ønsker å skape.

– Er du usikker på fargevalg, begynn med en nøytral base i fargevalget, tilfør deretter andre farger. Er du ikke så glad i mange farger kan du bruke én farge, men i mange nyanser, tipser interiørbloggeren.

Videre understreker hun at du også kan skape den koselige julestemningen ved hjelp av ulike materialer og tekstiler. Finner man ikke den rette servietten eller dekoren kan man gå innom en stoffbutikk og klippe til servietter eller andre ting du trenger.

– Det er billigere enn å kjøpe tøyservietter, og det er annerledes.

Baxter har alltid en rød tråd i julestylingen sin.

– Har du juletrebelysning i for eksempel en varm tone, kan det være lurt å gjenta den varme tonen i tekstiler eller andre elementer rundt i huset.

Under har interiørbloggeren stylet tre forskjellige julebord for Godt: Rustikt julebord, hvitt julebord og rundt bord.

Rustikt julebord

GRØNNE DETALJER: Noen av sviblene har fått plass under glassklokkene for variasjon. Foto: Maren Baxter
GRØNNE DETALJER: Noen av sviblene har fått plass under glassklokkene for variasjon. Foto: Maren Baxter

Til denne borddekkingen brukte Baxter mye av det hun allerede hadde i skap og skuffer, så hun anbefaler å lete hjemme etter produkter med samme nyanser og farger.

– I denne borddekningen har jeg ikke kjøpt noe nytt, jeg har blandet litt ting hjemmefra med servise og dekor jeg har funnet i bruktbutikker. På den måten klarer jeg å holde prisen nede, man vil jo ikke bruke for mye penger på borddekkingen. Lag heller et unikt uttrykk og en personlig stil.

Aller først bestemte hun seg for et tema for borddekkingen.

– Jeg ønsket at bordet skulle være inspirert av naturen, og gikk ut og fant kongler, mose, laget bordkort og pyntet bordkortene med elementer fra naturen. Vintergrønt er fint, eller riv opp et lite «juletre» med røttene og sett det i en gjennomsiktig vase. Da skyller du bare av røttene, og setter det opp i en vase med vann.

RUSTIKT: Maren Baxter har funnet mye av pynten utendørs, som kongler og mose. Foto: Maren Baxter
RUSTIKT: Maren Baxter har funnet mye av pynten utendørs, som kongler og mose. Foto: Maren Baxter

– For at du skal kunne sette sviblene på et fat eller i en dekorasjon kan du surre mose rundt røttene på svibelen og feste det med ståltråd, eventuelt klippe en firkant av matpapir som du knyter rundt med eget sløyfebånd. Du kan ha det på et brett eller fat man vanligvis bruker til kubbelys. Jeg har satt noen av mine i glassklokker, det er supert om man er allergisk mot svibler også. Mose kan man også kjøpe i butikk, tipser hun.

Tips: Plukker du mosen selv kan det være dyr i den, da er det lurt å fryse det ned i poser først, så slipper du å få besøk av en bille under julemiddagen. Har du ikke skog i nærheten, har blomsterbutikker mye man kan bruke.

Hvitt julebord

LYST: Dette julebordet har også enten elementer fra naturen. Ved hvert bordkort ligger også en karamell. Foto: Maren Baxter
LYST: Dette julebordet har også enten elementer fra naturen. Ved hvert bordkort ligger også en karamell. Foto: Maren Baxter

– Her ville jeg lage et litt mer lekent og barnslig uttrykk. Det kan være lettere å få barna til å sitte rundt bordet hvis du legger noe på bordet som stjeler oppmerksomheten deres også. En liten karamell eller en annen gjenstand, tipser Baxter.

– Jeg har brukt svibler og elementer fra naturen her også, men har valgt et litt mer lyst og luftig uttrykk, samtidig som bordet bærer preg av noe av det samme skogstemaet som i det forrige bildet. Her har jeg også blandet nytt og gammelt.

Mens stetteglassene og lysestakene er kjøpt på bruktbutikk, er de oransje glasskålene av det dyrere slaget. Duk og julestjerner er med å gi et lysere preg. Duken hadde hun liggende hjemme, og tipser om at lignende duker også er lette å finne i metervare.

LEKNE DETALJER: Det hvite bordet er pyntet med en lyslenke og små figurer og trær blandet med levende lys i hvitt og sort. Foto: Maren Baxter
LEKNE DETALJER: Det hvite bordet er pyntet med en lyslenke og små figurer og trær blandet med levende lys i hvitt og sort. Foto: Maren Baxter

Interiørprofilen har flere forskjellige typer juletrelys, og hun liker å blande dem både på treet.

– Jeg har litt forskjellige juletrelys, men jeg liker å bruke en blanding av dem som er veldig små og de større som du klyper på. Slik får jeg litt mer spill i lyset.

Rundt bord

NATURLIG: På et rundt bord er det fint med et midtpunkt - som en blomsteroppsats. Foto: Maren Baxter
NATURLIG: På et rundt bord er det fint med et midtpunkt - som en blomsteroppsats. Foto: Maren Baxter

For dem som bor i mindre leiligheter eller har et rundt spisebord, er denne bordekkingen perfekt. Temaet er inspirert av naturen.

– Dette er et mer voksent bord. Når du har et rundt lite bord trenger du ikke dekorere så mye utover bordet. Da kan du heller ha en dekorasjon midt på, som her, hvor jeg har en vase med blomster.

RØD TRÅD: Grønt, hvitt og gull går igjen i dette rundbordet. Foto: Maren Baxter
RØD TRÅD: Grønt, hvitt og gull går igjen i dette rundbordet. Foto: Maren Baxter

Hun fortsetter:

– Mange lurer sikkert på hvor man skal gjøre av maten på dette bordet, men egentlig skal du ikke tenke på at maten skal stå på bordet. Ha et lite sidebord, eller så kan man forsyne seg på kjøkkenet. Da beholder du den fine stemningen i stedet for å se på skitne tallerkener og tomme potetskåler.

På jakt etter mer juleinspirasjon? Her finner du oppskriftene på noen av våre juleklassikere:

Publisert: 13.12.2019 kl. 15:03
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?