Disse blomstene er spiselige - få ekspertenes tips

FARGERIKT: I salater, på kaker eller på brødskiva, alle disse blomstene kan du spise.
FARGERIKT: I salater, på kaker eller på brødskiva, alle disse blomstene kan du spise.
Foto: Tonje Bergh
Guri Haram
Guri Haram

Fargeglade og spiselige blomster kan løfte den enkleste rett til en kulinarisk opplevelse. Listen over blomster velegnet i matlaging er lang, og mange strutter av vitaminer og mineraler.

Men du må vite hvilke som er spiselige, er mantraet til Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania. Først og fremst er det viktig å vite at blomster fra hagesenteret ikke skal spises, så lenge de ikke er merket som spiselige, ifølge planterådgiveren.

PLANTERÅDGIVER: Tonje Bergh med favnen full av spiselige stemorsblomster. Foto: Anne-Line Biberg
PLANTERÅDGIVER: Tonje Bergh med favnen full av spiselige stemorsblomster. Foto: Anne-Line Biberg

Hvis du skal til blomsterhandelen, må du oppgi at du ønsker spiselige blomster på grunn av at du ikke vet hvordan butikkblomstene har blitt behandlet.

– Ikke tro at alt er spiselig. Er de ikke merket som spiselige, er de ikke ment som føde for mennesker. Med ferdigvare vet du ikke hva som har skjedd underveis, understreker hun.

Hagesentrene fører ikke bare norsk, men også utenlandsk produksjon.

– Alle roser er i utgangspunktet spiselige, men snittroser er ikke produsert for å spises. Men det selges danske gourmet-roser i beger her hjemme. Og det finnes gourmet-stemor. Men hagerosene dine gjennom mange år, kan spises. Har du tatt vare på georginene dine fra i fjor og setter knollen til sommeren igjen, er de nye blomstene som dukker opp spiselige, opplyser hun.

Selv økologiske blomster fra hagesentre vil ikke Bergh putte i munnen.

– Bare om de er merket som spiselige. Man skal ikke spekulere. Men frøposer er en annen greie, da har du full kontroll. Og det er perfekt såtid nå. Det er ikke vanskelig. Fremgangsmåte står på pakken, sier hun.

Mange frøposer har informasjon på baksiden om at blomstene er spiselige.

– Den som vet at ryllik kan plukkes og brukes i naturen, kan enkelt gå og kjøpe frø selv. Ellers bør du lese deg opp først. Du må vite hva du sår, sier hun.

Alle roser, stemorsblomster og blomkarser du dyrker selv kan spises.

– Blomkarse er veldig fint å så. Både blomster, blad og frø er spiselig. I syltet form kan frøene bli til norsk versjon av kapers, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMAK OG BEHAG: Asiatisk rekesuppe blir ekstra innbydende med et par branngule tagetes. Foto: Guri Haram
SMAK OG BEHAG: Asiatisk rekesuppe blir ekstra innbydende med et par branngule tagetes. Foto: Guri Haram

Hvis du vil unngå lus på blomkarsen, er trikset å dyrke hvitløk eller fløyelsblomsten tagetes ved siden av. Begge deler er spiselig. Lusen liker ikke lukten fra noen av dem, men den enses knapt av mennesker.

– Hvitløksfedd som spirer må ikke kastes! De kan settes i jord og spirene som kommer opp kan du bruke i matlagingen. Det blir nesten som gressløk med hvitløksmak. Vanlig hvitløk settes på høsten og kan høstes neste juni eller juli, sier hun.

Å skulle klare seg ved hjelp av naturlige og lokale ressurser har lenge vært en trend. Her kommer også de spiselige blomstene inn. De kan brukes som dekor og ingrediens i alt fra salat til fingermat. Stemorsblomster er for eksempel nydelige kandiserte, mens agurkurt gjør seg i isterninger med sine stjerneformede himmelblå blomster.

– Når våren og sommeren endelig er her, vil vi ta kjøkkenet med oss ut, og da er det fint med lett tilgjengelige urter og spiselige blomster i krukker eller bed, sier Bergh, som også har skrevet boken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Hun tror at trenden med spiselige blomster handler om en følelse av å drive selvberging.

– Vi søker tilbake til originalen, til det å dyrke, sanke og spise egenprodusert mat, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STJERNEFORMET: Agurkurtblomstene er dekorative - og kan for eksempel kandiseres eller fryses ned i isbiter. Foto: Marlen Foseid
STJERNEFORMET: Agurkurtblomstene er dekorative - og kan for eksempel kandiseres eller fryses ned i isbiter. Foto: Marlen Foseid

«Nyt Norge», en offisiell merkeordning som viser norskproduserte planter, kommer også snart for blomster.

– Vi testet det ut på snittet tulipan i påsken, og det fungerte bra, forteller hun, og legger til at det er kronbladene på tulipaner som er spiselige.

Men igjen – blomstene må være selvkultiverte dersom de ikke er merket som spiselige av produsenten. Blomsterhandelen Mester Grønn har endelig fått godkjent salg av ferdige spiseklare blomster. Viola, blomkarse og ringblomst har fått ekstra oppmerksomhet i butikkene i år med store plakater og tydelig merking. Bestselgeren viola, som nå er i slutten av sesong, tåler til og med minusgrader.

– Det har gått over all forventning, og vi kommer garantert til å komme med et enda mer spennende utvalg av spiselige blomster neste år, sier Kari Brekke, gartner og innkjøper i Mester Grønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEKORATIVT: Et tips er å pynte sommerens kaker med spiselige blomster - enkelt og lekkert. Her er det brukt viola. Foto: Mester Grønn
DEKORATIVT: Et tips er å pynte sommerens kaker med spiselige blomster - enkelt og lekkert. Her er det brukt viola. Foto: Mester Grønn

Hun legger til at det ennå ikke er for sent å så egne spiselige blomster.

– Da er også utvalget større, poengterer hun.

Gartneren mener at blomstene passer til alt. Også sammen.

– Det blir til en estetisk faktor. Bare fantasien setter grenser. De kan brukes til dessert, smørbrød, salater og kaker hele sommeren, sier hun.

Faktisk spiser vi så mye blomster allerede, uten at vi egentlig tenker over det; brokkoli, artisjokk, kapers og safran, for å nevne noe.

– Vi tenker ikke så mye over at det er blomster vi spiser da. Enkelte blomster er i tillegg ganske vitaminrike, blant annet inneholder blomkarse, ringblomst og roser C-vitamin. Hawaiirose har både kalsium og fosfor, sier Tonje Bergh som samarbeider med gartnere og forskere i selskapet Tiboplant AS. De krysser blant annet begonia, og tester den på det utenlandske markedet.

– Vi har fått frem nye fargekombinasjoner. Begoniaen lukker seg ikke i skyggen, tåler godt regn og sol, og går rett inn i den såkalte «urban growing»-trenden, dyrking i byrommet, fordi den trives i krukke og har spiselige blomster. Her kombineres prydverdi med nytteverdi, forteller hun.

Fløyelsesblomst kan pynte opp frukt ytterligere, og gjør maten veldig lekker, ifølge planterådgiveren.

– Plukk de helst om formiddagen når de ennå er duggfriske og saftspente. Ta av griffelen og pollenbærerne i midten for å unngå vond smak og allergiske reaksjoner. Nyplukkede blomster kan holde seg en uke i kjøleskap, i plastbeger med et fuktig papir i bunnen. Man må ikke spise blomstene selv om man dekorerer med de. Vi spiser også med øynene, men jeg bruker å smake, smiler hun lurt.

Finn Schjøll, kjent som Blomster-Finn, er ikke i tvil om at blomster er noe vi bør ta helt ut. Selv inspireres han av sitatet: «Overdriv alltid», som nok egentlig er hans eget.

– For mye av det gode inspirerer meg. Ikke kjøp 20, men 40 tulipaner. Da blir det fest! Også innen mat er overdrivelse tillatt, påpeker Schjøll

– Blomkarse er den fineste blomsten å spise. Den smaker litt honning, og er nydelig i salater. Plukk så mye at den blir en del av salaten, råder han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLUKK OFTE: Blomkarse er favorittblomsten på fatet til Finn Schjøll og passer ypperlig i salater. Foto: Marlen Foseid
PLUKK OFTE: Blomkarse er favorittblomsten på fatet til Finn Schjøll og passer ypperlig i salater. Foto: Marlen Foseid

Blomstrende planter vil ofte lage nye blomster om du høster ofte. Det kan lønne seg å plukke for eksempel blomkarse-blomstene hver dag, selv om du ikke har behov for blomstene der og da. Da vil planten også blomstre når du har behov for det, tipser Christopher Rodriguez i boken «Kjøkkenhage innendørs».

Salat har på sin side vekstpunktet i midten, altså kan du høste bladene på utsiden uten å forstyrre veksten.

Salater med alle slags spiselige blomster har tatt av blant kokker. Rodriguez kaller dette «the 100-ingredient salad». I Alba i Italia har de kommet opp i 51 ingredienser på Michelin-stjernerestauranten Piazza Duomo. Mens bladene på toppen forblir uberørt av dressingen, tas tungen videre med på en reise fra salt, bittert til pepper og jord.

– Dette er noe som har blitt mer og mer populært blant verdens kokker, sier Christopher Rodriguez.

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?