Slik tilbereder du skreien best
Eline Sofie Sunde er på kokkelandslaget. Selvsagt har hun et hemmelig tips til hvordan vinterdelikatessen skrei blir aller best!
Skreien har tidligere blitt omtalt som vinterens beste råvare. Men hadde det ikke vært fint å lære seg kokketriksene for hvordan du får mest mulig ut av skreimåltidet? Her får du tips fra Eline Sofie Sunde, som til daglig jobber som kokk på Hotel Bristol i Oslo.
– All sjømat er aller best nå som vannet er så kaldt, og skrei er en delikatesse, sier hun til Godt.
Skrei er torsk, som hver vinter og vår foretar gytevandringer i store masser til norskekysten og de sentrale områdene i Barensthavet. Skrei er også en betegnelse som brukes om den norsk-arktiske torskestammen.
Sundes kokketipset er å gni fileten inn med grovsalt og la den ligge og trekke i ti minutter.
– Deretter skyller du av saltet og tørker av den med litt papir. Den skal ikke være våt når du steker den, sier Sunde.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ikke rett fra kjøleskapet
Du bør også se til at skreifileten er romtemperert når du begynner å steke den, for å få aller best resultat, i følge kokken.
– Ikke stek fileten rett fra kjøleskapet, men la den tempereres før du legger den i ovn eller panne, sier hun.
Sunde foretrekker å starte med å steke fileten i panne bare veldig kort, for deretter å fullføre steikingen i ovn.
– For en liten filet, tenker jeg at ti minutter på 160 grader er nok, men det er viktig å passe på hele tiden, så den ikke blir tørr. Det blir den nemlig fort, sier hun.
Som tilbehør anbefaler hun poteter kokt med salt, erter og ellers tilbehør med saltsmak, som chorizo og bacon.
– Også er det veldig godt å bruke baconfettet som renner av ved steking av bacon som saus på skreien etterpå, sier hun.
Publisert: 01.02.2019 kl. 15:58
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:01
Lag deg en gratis konto