Åtte vanlige matlagingsfeil

ROMTEMPERERT: Å steke biff som kommer rett fra kjøleskapet er en vanlig feil mange gjør på kjøkkenet. Foto: Terje Bringedal/VG
ROMTEMPERERT: Å steke biff som kommer rett fra kjøleskapet er en vanlig feil mange gjør på kjøkkenet. Foto: Terje Bringedal/VG
Isabel Bech

...og hva du bør gjøre istedet.

Alle gjør feil på kjøkkenet, det er jo tross alt ofte sånn man lærer hvordan ting bør gjøres. Vi har samlet noen feil som er lette å begå på kjøkkenet, og viser deg hva du bør gjøre istedenfor.

Istedenfor bør du varme opp pannen for deretter å ha olje/smør i, og så legge maten oppi. Da får du en fin stekeskorpe, og unngår at kjøttet eller fisken absorberer oljen og gjør pannen tørr.

Du vil kanskje få middagen unna i en fei, og slenger dermed alt oppi panna på én gang. Det er litt dumt, for da kan temperaturen i panna reduseres og du ender med at maten blir kokt, ikke stekt.

BAKETIPS: Smøret skal være mykt, men ikke smeltet. Foto: Magnar Kirknes/VG
BAKETIPS: Smøret skal være mykt, men ikke smeltet. Foto: Magnar Kirknes/VG

Ofte når man baker krever oppskriften at smøret skal være mykt. Men noen ganger baker man på impuls, eller rett og slett glemmer å ta ut smøret fra kjøleskapet. Da kan det være fristende å putte smørklatten i mikrobølgeovnen, noe som ofte ender i mer smeltet enn mykt smør. Dette kan gjøre kaken mindre luftig, eller at cookiesene flyter utover og ikke holder fasongen når de stekes. Sett heller smøret på benken en halvtimes tid.

Å smake på maten mens man lager den, er nok en selvfølge for noen. Men det kan fort gå i glemmeboka, og kanskje smaker du bare på retten helt til slutt når det egentlig skal være ferdig. Helst bør du prøvesmake kontinuerlig, etter hvert som du tilsetter nye ingredienser og kryddere. Da slipper du å få deg en lei overraskelse til slutt, når du egentlig er klar for å sette deg ved spisebordet og innta middagen.

Noen ganger bør man bare la maten være i fred, og spesielt gjelder dette mat som skal stekes i pannen. For at maten skal få den fine stekeskorpen vi har mast om tidligere i saken, må den heller få ligge i fred.

LA DEN VÆRE: La biffen ligge i fred, så får den en fin stekeskorpe, og blir stekt jevnt. Foto: Magnar Kirknes/VG
LA DEN VÆRE: La biffen ligge i fred, så får den en fin stekeskorpe, og blir stekt jevnt. Foto: Magnar Kirknes/VG

Kjøtt- og fiskestykker bør helst ligge på kjøkkenbenken i rundt 30 minutter, sånn at de når romtemperatur. Da stekes de jevnt og på kortere tid enn hvis for eksempel biffen er kald.

Hvitløk blir fort brent, spesielt siden den gjerne kuttes i små biter. Derfor er det lurt å tilsette den cirka midtveis i matlagingsprosessen, sånn at den får mindre tid til å bli brent.

BØR VÆRE TØRR: Er soppen våt må¨den tørkes godt for ikke å kokes i panna. Foto: Magnar Kirknes/VG
BØR VÆRE TØRR: Er soppen våt må¨den tørkes godt for ikke å kokes i panna. Foto: Magnar Kirknes/VG

Hvis du vasker soppen før du steker den må du sørge for å tørke den godt, ellers vil vannet som da sitter i soppen gjøre at den kokes istedenfor å stekes. Dette gjelder også grønt som for eksempel spinat.

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?