Disse drinkene lager du lett selv

DRINKTIPS: Så enkelt kan du pynte opp barnas festdrink eller lage en alkoholfri frisk voksendrink til frokosten. Foto: Maria Aarli-Grøndalen/Yolandi Carr
DRINKTIPS: Så enkelt kan du pynte opp barnas festdrink eller lage en alkoholfri frisk voksendrink til frokosten. Foto: Maria Aarli-Grøndalen/Yolandi Carr
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Endelig skal vi få feire sammen! Slik lager du lekre drinker - med og uten alkohol - til gjengen din på 17. mai.

Årets 17. mai blir annerledes, vi må fortsatt holde avstand til hverandre. Vi får ikke barnetog eller skoletilstelninger som tidligere. Og vi må vaske hender ofte og godt. Men vi får se hverandre igjen! Det må markeres. Godt har fått duggfriske drinktips og oppskrifter fra influenserne Franciska Munck-Johansen og Yolandi Carr. Fokus er på drinker som smaker nydelig, er enkle og raske å lage. I tillegg tipser de om lettvinte måter å pynte drinkene.

Yolandi Carr, som driver catering, events og styling på Osøyro utenfor Bergen, har et tips til hvordan du kan få ekstra fine isbiter til drinkene:

– Ha blomsterhoder, urter og bær, eller alt sammen i isbitformer, som du lager en dag du har tid. Da slipper du å bruke tid på å skjære opp pynt på selve dagen, sier hun.

Selv bruker hun ofte orkidéhoder i iskuber, men orkideer er ikke spiselige. Hun bruker dem av estetiske grunner, ikke for å sette smak på drinkene.

– Jeg vasker blomsterhodene forsiktig, og tørker dem like forsiktig. Gjester hos meg spiser ikke blomsterhodene. Men hvis gjestene dine kan finne på å spise all pynten i drinken, må du passe på at du velger spiselige blomster. For eksempel stemorsblomster, eller prestekrager, forklarer Carr.

Husk at iskubene trenger minst 8–9 timer på å bli gjennomfrosset.

– Dette er altså ikke noe du skal begynne med den dagen du skal servere drinkene, du må senest fryse dem kvelden før, sier Carr.

LEKKERT: Slik blir bærene etter en natt i fryseren i iskubeformer. Foto: Yolandi Carr.
LEKKERT: Slik blir bærene etter en natt i fryseren i iskubeformer. Foto: Yolandi Carr.

Franciska Munck-Johansen kjenner også godt til isbit-trikset.

– Jeg bruker gjerne stemorsblomster i isbitene, eller bare urter. Begge deler er jo spiselig. Men hvis du vil være helt sikker på at gjestene ikke spiser isbitene med blomsterhoder i, kan du bruke dem som pynt på toppen av isen i champagnekjøleren, sier hun til Godt.

– Kok vannet og avkjøl det før du lager isbiter av det. Da får du krystallklare isbiter, tipser hun.

Ellers er det lettvint og pent å kutte vannmelon i biter og ha i en pen vannmugge sammen med sitronmelisse eller mynteblader.

– Det er ofte veldig lite som skal til for at selv enkel drikke blir seende lekker ut, sier Munck-Johansen.

Noen sverger til juice, andre til champagne. Du kan jo også bruke begge deler sammen. Blander du appelsinjuice og appelsinlikør i champagnen, får du det som kalles en mimosa.

Yolandi Carr foreslår ellers en Radler Lemon som et alkoholfritt alternativ.

– Du lager den på fem minutter, sier hun.

– Hvis du vil lage denne drinken til mange personer, doble eller triple ingrediensene og server den i en glassmugge, tipser Carr.

ALKOHOLFRI: Drinken Radler Lemon er laget av blant annet alkoholfritt øl. Foto: Yolandi Carr
ALKOHOLFRI: Drinken Radler Lemon er laget av blant annet alkoholfritt øl. Foto: Yolandi Carr

Radler Lemon (alkoholfri)

Til 2 personer:

 • Isbiter
 • 1 boks alkoholfritt øl
 • 25 ml flytende honning
 • 100 ml ananasjuice
 • En dash med sitron etter smak
 • En håndfull mynteblader til pynt

1. Rist sammen mynteblader og honning i et glass med lokk. Det er lettere å blande inn honningen hvis du varmer den litt først i en kjele.

2. Ha i et par knuste isbiter, ananasjuice og sitronjuice i glasset med lokk, og rør eller rist litt til.

3. Hell den alkoholfri ølen i to høye glass fylt med isbiter. Tøm over blandingen gjennom en sil. Rør om. Pynt med mynteblader.

Navnet Franciska Munck-Johansen, kjenner du kanskje som vinneren av TV-konkurransen «Kakekrigen». Fra sin base i Drøbak, foreslår hun en alkoholfri «drink« med koffein til 17. mai-frokosten, nemlig den trendy karantenekaffen - dalgona.

– Av pulverkaffe, sukker og varmt vann, får du fluffy skum. Servert over et glass med isbiter blir det deilig iskaffe på en-to-tre, sier Munck-Johansen til Godt.

– Enkelt, kult og kjempegodt. Og det er fint med noe ungdommer selv kan lage, legger hun til.

Drinken på bildet er laget av Franciskas datter, Celina (16), etter oppskriften under.

Karantenekaffe (alkoholfri)

Til 1 person (kan enkelt lages til flere):

 • 3 dl melk
 • 7–8 isbiter
 • 2 spiseskjeer pulverkaffe
 • 2 spiseskjeer sukker
 • 2 spiseskjeer varmt vann

1. Kjør gjerne isbitene og melken i en kraftig blender for å lage slush. Har du ikke blender, hiver du bare isbitene rett i melken.

2. Ha pulverkaffe, sukker og varmt vann i en røremaskin, eller bruk stavmikser. Pisk ved høy hastighet et par minutter, til du får fluffy skum.

3. Ha skummet over melken og server.

Gin er blitt en favoritt blant nordmenn. Vil du ha det enklest mulig, og slippe å bruke målebegre og massevis av ulike flasker, er gin og tonic en trygg vinner.

– Det finnes et utall ulike typer gin å velge mellom, mange med ulike smakstilsetninger og farger. Så du trenger ikke mye pynt for å lage velsmakende og flotte drinker, sier Yolandi Carr.

ROSA GIN: I drinken Hav, bruker Yolandi Carr rosa gin, blandet med en tonic med smak av hyllebær. Foto: Yolandi Carr
ROSA GIN: I drinken Hav, bruker Yolandi Carr rosa gin, blandet med en tonic med smak av hyllebær. Foto: Yolandi Carr

Hun har laget drinken hun har døpt Hav, basert på rosa gin, som får fargen sin fra røde bær. Drinken pynter hun til slutt med usprøytede roseblader.

– Vask og tørk rosebladene forsiktig. Roseblader kan du spise. Men hvis du ikke har roser i hagen, eller er utrygg på om blomstene er sprøytet, kan du godt bruke skall fra sitrusfrukter som pynt i stedet, tipser Carr.

– Bruk en potetskreller til å skrelle av det ytterste laget på frukten. Det er så tynt at det lett lar seg forme. Skjær smale strimler av skrell og bøy til en skrue med fingrene, foreslår hun.

Hav

Til 1 person:

 • 45 ml rosa gin
 • Elderflower (hylleblomst) tonic water
 • 1/4 av en lime, presset
 • 3 roseblader (ikke sprøytet) som pynt

Putt isbiter i et glass og hell over gin. Hell elderflower tonic over, press limesaften i og legg rosebladene på toppen. Rør forsiktig.

Franciska Munck-Johansen har bitt seg merke i at det ofte er et kjølig drag i luften på 17. mai. Derfor foreslår hun en varm drink etter middag - en epletoddy med ingefær og kanel, som er superenkel å lage.

Epletoddy med ingefær og kanel

Til 2 glass:

 • 6–8 dl eplesaft, for eksempel Fun Light med eple/pæresmak eller lignende (kan også lages med vanlig eplesaft)
 • Noen dryss med kanel
 • Fersk ingefær i tynne skiver
 • Ha kanel og litt revet ingefær (et par strimler er nok) i hvert glass.

Varm eplesaften i en kasserolle og hell den i glassene. Eller ha den rett i glassene og varm alt i mikrobølgeovnen.

Så er det jo noe med å gjøre stas på de minste, som ikke liker for mye eller for sterke smaker. Da kommer du langt med isbiter og saft i et fint glass. På bildet under har journalisten brukt Cloudy Apple Fun Light blandet ut med vann, og masse isbiter.

Drinken er pyntet med jordbær, blåbær og noen tynne skiver med lime. Husk å bruke miljøvennlige sugerør.

Flere 17. mai-oppskrifter og tips finner du her:

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?