Slik unngår du de vanligste grilltabbene
Gjør sensommeren til årets beste grillsesong ved å unngå de klassiske grillfellene.
Det er lite som slår et skikkelig grillmåltid. Til tross for at denne sommeren fikk litt flere regnværsdager enn vi kanskje skulle håpet, lar ikke vi nordmenn litt regn stå i mellom oss og et måltid over åpen flamme. Nå ser det ut som om vi går mer solfylte dager i vente (bank i bordet), og da er det på tide å vise grillen, værgudene og naboene hva vi er laget av. I den anledning er det aldri for sent å lære seg noen nye triks.
Godt-redaksjonen har besøkt Gamle Raadhus Restaurant, hvor vi har fått eksperttips av kjøkkensjef Christian Honstad. En kjent grillfeil mange gjør, er å være for utålmodige, og kanskje litt for sultne, og kaster maten på grillen før den er skikkelig varm. En annen klassisk feil, som kanskje ikke er like kjent, er å ikke bruke såkalt «grillspade-vett»:
- Ikke la deg friste til å presse kjøttet ned i grillen med grillspaden, det eneste du gjør da er å presse all juicen ut og så får du for eksempel tørre burgere, sier Honstad.
Opplever du at maten henger fast i grillen, i det du skal snu? Det er en annen felle mange går i.
– Du må vente til hamburgeren eller kjøttet har fått en skikkelig skorpe før du skal vende, da løsner maten greit fra risten.
Her får du servert fem tips som gjør at du unngår grillfellene, samt noen mer spesifikke tips til hvordan du best mulig griller koteletter, biff, pølser, hamburger og hjertesalat.
Bli en grillekspert på 1–2–3.
Kokkens beste grilltips:
1. Vær godt forberedt
Pass på å ta med alt du trenger ut, så slipper du å løpe frem og tilbake mellom kjøkken og grill når du først er i gang. Tenk både ut hvilke råvarer og krydder du trenger, og ha alt klart og kuttet opp.
2. Ikke legg maten på grillen for tidlig
Vent minst en halvtime til en time etter at du har fyrt opp grillen før du begynner selve grillingen. En vanlig feil er at man blir utålmodig og slenger på kjøttet så fort flammene har dødd ned litt. Da er varmen altfor intens, og resultatet blir enten overstekt mat, eller at det blir brent på utsiden og rått inni.
3. Ikke bruk tennvæske til å fyre opp
Bruk helst tennbrikketter og ikke tennveske til å fyre opp kullgrillen. Da risikerer du ikke å få tennvæskesmak på maten. Dessuten er det dyrt og unødvendig, ifølge Honstad.
4. Jobb med direkte og indirekte varme
Det kan være lurt å dytte grillkullet (dersom du bruker kullgrill) over på den ene siden av grillen. Slik får du én sone med direkte varme og én med indirekte. På den måten får du større kontroll og mer spillerom med temperaturen.
5. Bruk «grillspade-vett»
Grillspaden skal ikke brukes til å rette ut kjøttet, eller trykke kjøttet ned i grillen. Det eneste du ender opp med å gjøre da, er å trykke all saften ut av kjøttet. Obs: Husk også å bruke metallredskaper. Brent plast er ikke en digg bismak på grillmaten.
6. La grillmaten hvile
Dette er veldig viktig. Hviletid er like viktig som steketid. En grei tommelfingerregel er at kjøttet bør hvile like lenge som det har blitt stekt på direkte varme.
Pølser
- Ikke ha pølsene på direkte varme.
- Snu dem ofte, slik at de blir gjennomvarme men likevel ikke svidd.
- Ikke snitt pølsene.
- Steketid: cirka 5–10 minutter
Grilltips: Slik griller du pølser
Koteletter
- Ha salt og pepper på begge sider.
- Stek over høy varme slik at de får god stekeskorpe.
- Ikke vær redd røyken! Det er fettet som drypper i kullet, og det skaper dessuten god grillsmak.
- La de få ordentlig farge.
- Kjenn på kjøttet med fingeren. Fast = ferdig.
- Steketid: cirka 2–3 min per side på direkte varme + 2–3 min på indirekte varme.
Grilltips: Slik griller du koteletter
Hamburger
- Gi dem god tid på grillen.
- Ikke snu for ofte. Vent til den «slipper» av seg selv før du snur.
- Ikke press på burgeren med stekespaden! Da presser du ut fettet og du ender opp med tørre burgere.
- Steketid: cirka 4 minutter per side.
Grilltips: Slik griller du hamburger
Entrecote
- Ha på salt og pepper på begge sider.
- Legg på direkte varme med en gang.
- Snu biffen når den begynner å bli grålig på overflaten.
- Når blodet begynner å piple er den medium stekt.
- Veldig viktig å la den hvile.
- Steketid: kommer an på typen biff og størrelse.
Grilltips: Slik griller du entrecote
Hjertesalat
- Vask salaten godt.
- Ha på olivenolje og salt.
- Med én gang du tar salaten av grillen, høvler du over parmesan og ha på litt olivenolje og vårløk på.
- Steketid: 1–2 minutter.
Grilltips: Slik griller du hjertesalat
Publisert: 06.08.2020 kl. 11:16
Oppdatert: 06.08.2020 kl. 16:42
Lag deg en gratis konto