Ekspertenes beste pepperkaketips

10. desember 2019Guider
INGEN JUL UTEN: Kom i julestemning med deilige pepperkaker. Foto: Sara Johannessen Meek / VG
INGEN JUL UTEN: Kom i julestemning med deilige pepperkaker. Foto: Sara Johannessen Meek / VG
Carina Hunshamar
Carina Hunshamar

Om du skal bake syv slag til jul eller holder deg til kun pepperkaker, er dette eksperttipsene du trenger.

Pepperkaker hører julen til, og mange har som tradisjon å bake dem sammen med venner og familie. Konditor og bakebloggeren bak bloggen Krem.no, Elin Vatnar Nilsen, sier at det beste tipset er å ha en god oppskrift. Her finner du flere gode pepperkakeoppskrifter som vil få deg i julestemning.

– Alle har sin favorittoppskrift, men jeg synes at pepperkakene skal smake godt av krydder. Hjemmelaget er best, og det er heller ikke vanskelig å lage. Og lager du en stor porsjon, kan du fryse den ned til neste jul.

KONDITOR: Elin Vatnar Nilsen er konditor, kokebokforfatter og står bak bakebloggen Krem.no. Foto: Mari Svenningsen
KONDITOR: Elin Vatnar Nilsen er konditor, kokebokforfatter og står bak bakebloggen Krem.no. Foto: Mari Svenningsen

Leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, forteller at deigen skal senest lages dagen før en skal steke den, men at den kan både oppbevares i kjøleskapet og i fryseren, og derfor kan lages god tid i forveien.

Og når det er tid for å begynne å skjære opp deigen er det viktig å holde den kald.

– En avkjølt deig er enklere å kjevle ut og jobbe med enn en varm deig. Sørg for å legge deigen i kjøleskapet i minst to timer før du skal i gang med å bake. Eller legg deigen i fryseren mellom 30 til 60 minutter, så holder den seg fint på plass når du skjærer, forteller hun.

Enten om du skal lage pepperkakefigurer eller imponere med avansert arkitektur, sier Nordbø at et godt tips kan være å forme delene etter at de er stekt mens de fortsatt er myke og varme.

Lim med glasur

Mange er kanskje vant med å bruke smeltet sukker til å lime sammen pepperkakehuset, men Nordbø sier man like gjerne kan bruke glasur.

– Knekk er riktig nok sterkt, men vanskeligere å jobbe med enn melisglasur. Har man med barn på prosessen, kan det være tryggere å bruke melisglasur som lim. Med noen dråper sitron i glasuren, blir også glasuren litt hardere, blankere og hvitere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PYNTEDE PEPPERKAKER: Elin Vatnar Nilsen bruker alltid eggehvite i glasuren. Foto: Elin Vatnar Nilsen
PYNTEDE PEPPERKAKER: Elin Vatnar Nilsen bruker alltid eggehvite i glasuren. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Vatnar Nilsen er enig og forteller at hun alltid bruker eggehviteglasur.

– Den er både dekorativ, smaker godt og limer godt. Pluss at det også er deilig dersom du baker sammen med barn, at ikke alle sammen må holde avstand mens du limer sammen pepperkakene, sier konditoren.

BRØD OG KORN: Daglig leder i opplysningskontoret for Brød og Korn, Torunn Nordbø. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Brodogkorn.no
BRØD OG KORN: Daglig leder i opplysningskontoret for Brød og Korn, Torunn Nordbø. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Brodogkorn.no

Eggehviteglasuren skal være seig, men ikke rennende. Hennes grunnoppskrift består av én eggehvite til 180-240 gram siktet melis, men hun understreker at det en må prøve seg frem siden alle eggehviter har ulik størrelse. Også hun minner på å ha i noen dråper med sitron eller eddik for at den skal stivne.

Etter at pepperkakehuset er satt sammen, forteller konditoren at det er veldig viktig at huset får lang nok tørketid.

Nordbø anbefaler at du lar det nylimte huset tørke i et par timer før du begynner å dekorere det.

– Skal du bygge et stort hus må trolig deler av huset tørke først før alle delene monteres sammen.

Riktig oppbevaring

For at pepperkakene du skal spise skal holde seg ferske er det viktig med riktig oppbevaring. Da holder de seg i minst én måned, forteller hun.

– Pepperkaker skal være «krispy» og oppbevares best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. For å bevare smak og ferskhet bør de oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft.

Dersom du baker pepperkakene selv, anbefaler hun å kjøle kakene helt før de pakkes ned for å hindre at det oppstår kondens og fuktighet.

Vatnar Nilsen sier det også er viktig å oppbevare pepperkakene man pynter med riktig.

– Skal man for eksempel henge pepperkaker i vinduet kan det være lurt å tenke på hvor du henger dem. Er det mye fuktighet i vinduet de henger, eller i rommet, så kan pepperkakene bli myke og falle ned. Det samme gjelder pepperkakehus. Det beste er å sette det i et tørt og varmt rom.

Publisert: 10.12.2019 kl. 16:19
Oppdatert: 26.11.2021 kl. 12:13


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?