Kjøkkenhygiene: Slik vasker du hendene korrekt

11. juli 2018Guider
SKRUBB: Du må huske flere regler når du vasker hendene hvis du vil bli helt ren. Du må for eksempel væte hendene først, og deretter skrubbe med såpe godt i mange sekunder. Foto: Tom-Egil Jensen
SKRUBB: Du må huske flere regler når du vasker hendene hvis du vil bli helt ren. Du må for eksempel væte hendene først, og deretter skrubbe med såpe godt i mange sekunder. Foto: Tom-Egil Jensen
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Mange glemmer for eksempel tomlene og å væte hendene først.

En ny amerikansk studie gjennomført av det amerikanske jordbruksdepartementet viser at 97 prosent vasker hendene feil mens de lager mat, ifølge Food and Wine.

De amerikanske myndighetene gjennomførte testen ved å observere 383 mennesker som skulle tilberede kalkunburgere og salat. Det folk gjorde feil var først og fremst å ikke vaske hendene ofte nok: De vasket hendene bare en tredjedel av gangene de burde ha vasket dem.

I tillegg feilet de ved å ikke vaske hendene på rett måte. Du skal nemlig skrubbe hendene med såpe i minst 20 sekunder før du vasker av såpen. Rapporten forteller også at flere av deltagerne ikke hadde vætet hendene før de skrubbet inn såpen, står det videre.

Glemmer tomlene

Horst Bentele er seniorrådgiver i avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet. Han forteller at de ikke har tall over hvor mange i befolkningen generelt som vasker hendene riktig eller feil.

– I helsesektoren, hvor riktig håndhygiene er viktig, har flere land observert at over 50 prosent av helsepersonell ikke gjennomfører håndhygienen når det er påkrevd, sier Bentele.

Seniorrådgiveren forteller videre at det er viktig å vaske hender når en skal, men at også håndhygieneteknikken er viktig.

– Man skal vaske hendene med såpe og rennende lunkent vann. Ofte glemmer en å vaske oppå hendene, mellom fingrene, og i tillegg blir tomlene ofte helt glemt. I tillegg bruker vi ofte for kort tid på håndvask. På offentlige toaletter bør man bruke papiret man tørker fingrene med til å stenge av kranen, sier han.

Såpe og vann er greit nok i hjemmet, ifølge seniorrådgiveren. Aseptiske midler, som finnes i hånddesinfeksjonsmidler og spesielle såper, kan føre til resistens. Det bør man derfor unngå.

Rå kylling

Ellers er det viktig å vaske hendene etter en har vært på do, pusset nesen og hostet eller nyst i hendene. De skal også vaskes når de er skitne eller tilgriset, og alltid før en lager mat. Men også innimellom matlagingen kan være nødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VASK HENDENE: Håndvask er viktig, særlig etter å ha tatt i rått kjøtt, som kylling. Foto: Helge Mikalsen/VG
VASK HENDENE: Håndvask er viktig, særlig etter å ha tatt i rått kjøtt, som kylling. Foto: Helge Mikalsen/VG

– Når man håndterer rått kjøtt, spesielt kylling, og deretter skal håndtere for eksempel salat eller andre matvarer som ikke blir kokt eller stekt, så kreves det at man vasker hender. Dette blir ofte glemt. I tillegg skal en vaske hender før en spiser, sier Bentele.

Desinfiserende midler kan være nyttig fra tid til annen. Cathrine Svindland i Mattilsynet forteller oss når det er nyttig med en ekstra grundig vask.

– Dersom du har tatt i noe du vet kan være smittefarlig, som rått kjøtt, er det lurt å bruke Antibac etter håndvasken. Det kan også være lurt å ha med seg Antibac dersom man er på tur uten muligheter for håndvask, sier hun.

Slik vasker du hendene rett

Svindland viser til Folkehelseinstituttet (FHI) sin plakat om hvordan en vasker hendene riktig. Ifølge plakaten er det ti steg for å vaske hendene ordentlig:

1. Fukt hendene med vann og tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater.

2. Gni håndflatene mot hverandre.

3. Gni høyre overflate over venstre håndbak inkludert mellom fingrene, og motsatt.

4. Gni håndflatene mot hverandre med fingrene flettet.

5. Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre.

6. Grip med høyre hånd rundt venstre tommel og gni med roterende bevegelser, og motsatt.

7. Plasser fingrene på høyre hånd i venstre håndflate og gni i roterende bevegelser, og motsatt.

8. Skyll hendene under rennende vann.

9. Tørk hendene grundig med engangshåndkle.

10. Benytt håndkle til å skru av vannet.

Kilde: Folhehelseinstituttet (her kan du også se illustrasjoner)

Enkle forholdsregler for hygiene på kjøkkenet

Svindland henviser til miniplakaten «Ikke godt nok å være god kokk» når det kommer til forholdsregler for hygiene på kjøkkenet. Plakaten sier følgende om temaet:

• Vask hendene

De skal vaskes før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Og etter toalettbesøk.

• Bruk rene redskapet og kluter

Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten bør du vaske på minst 65 grader, eller legge i klor over natten. Bytt den ofte.

• Hold rå og ferdiglaget mat atskilt

Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Vask eventuelt redskapene godt mellom hver oppgave.

Publisert: 11.07.2018 kl. 14:15
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?