Tipsene som bevarer stekepannen
Rask og sterk varme på kokeplaten kan ødelegge stekepannen.
Godt har tidligere skrevet om de vanligste feilene mange gjør de steker mat - for uten riktig teknikk kan selv de fineste råvarene falme, men også valg av stekepanne kan påvirke resultatet.
Og når du først har investert i en stekepanne vil du jo gjerne at den skal vare mer enn et par middager. Levetiden er imidlertid ikke bare avhengig av kvalitet, men også hvordan du behandler den.
– Den største reklamasjonsårsaken på stekepanner er fordi den er blitt brukt feil, sier Marianne Winters, kategorisjef i Jernia og fortsetter:
– Mange kjører på med for sterk varme. En vanlig feil er at man starter opp med boost-knappen på induksjonskomfyren som gir svært rask varme eller kjører høy temperatur over tid.
Hun forklarer at det er forskjell på hvor mye varme de ulike pannene tåler; en jernpanne tåler mer varme enn en aluminiumspanne.
– En aluminiumspanne med belegg tåler ikke høy varme over tid og kan begynne å flasse, sier Winters.
I tillegg til at belegget kan bli ødelagt, kan en annen konsekvens av temperatursjokk være at pannen slår seg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Winters forteller at det er gradvis oppvarming og avkjøling som er det beste for mange stekepanner.
– Sett ovnen på halv varme først, så kan du øke etterhvert. Det samme gjelder når du skal skylle pannen og den er varm. Den kan bli ujevn og begynne å vippe hvis du skyller en veldig varm panne med kaldt vann.
For det beste stekeresultatet anbefaler hun å velge stekepanne ut ifra hva du skal lage. En belagt panne fungerer bra til for eksempel egg eller annen lett steking, mens en jernpanne er ypperlig til å steke biff.
Mesterkokk Tom Victor Gausdal mener det er lurt å ha både en jernpanne og en lettere panne på kjøkkenet til forskjellig bruk.
– Stekepanner er sånn: Enten så har du en jernpanne som varer hele livet eller så er den en forbruksvare. Jernpanne er litt tunge og klumpete å bruke, så man trenger begge, sier kokken.
Gausdal forteller at han gjerne går for de halvbillige teflonpannene.
– Jeg kjøper en med en litt tykkere teflonbunn - ikke den som er den tynneste. Den tykkere holder litt lengre på varmen. Det er jo forbruksvare og den varer jo ikke ti år, men to år. Hvis du skal ha en som varer hele livet så må du kjøpe jernpanne.
Kokkens beste tips er å ikke ha pannen i oppvaskmaskinen.
– Oppvaskmiddel er ganske heavy, så den kan etse bort bunnen. Vask den med vann og en skvett Zalo.
- Ikke utsett den for store temperatursvingninger.
- Aluminium og stål kombinasjonen i pannen reagerer ulikt på varmeendringer og kan resultere i at produktet slår seg.
- Husk gradvis oppvarming og nedkjøling, hver gang.
- Teflon eller PTFE-belegg tar skade ved over 250 grader.
- Det viktig å rengjøre pannen etter bruk med såpe og oppvaskbørste. Ikke alle panner tåler oppvaskmaskin, og det er viktig å sjekke før man ta pannen i bruk.
- Stålgryter kan vaskes i oppvaskmaskinen.
- Når maten setter seg fast selv om du bruker matfett, er årsaken ofte forkullet matrester. Dette kan fjernes med oppkok av vann, oppvaskmaskinpulver og la det småkoke i minst 45 minutter. Skyll godt etterpå.
Kilde: Marianne Winters, kategorisjef i Jernia
Denne artikkelen ble først publisert i november 2017, hvor det stod at grunnen til at Jernia selger så mange panner er fordi nordmenn behandler dem feil. Den korrekte informasjonen er at stekepanner er blant kjøkkenproduktene de selger mest av, men den største reklamasjonsårsaken er at pannene blir behandlet feil.