Alt du trenger for å lage din egen bar
Utstyret du trenger for å mikse perfekte drinker på hjemmebane.
En æra nærmer seg slutten. Etter en årrekke dominert av mikrohåndbrygget øl – der det å bestille en halvliter har vært nesten like vanskelig som å kjøpe en vanlig kopp kaffe på den gjengse kaffebar – aner vi et utelivsmarked med stadig større vridning mot klassiske drinker. I Oslo eksemplifiseres trenden best gjennom voldsomt populære Himkok, der bartenderne – som i sine hvite frakker fremstår vel så kapable til blindtarmoperasjoner som til å mikse den perfekte martini – serverer hundrevis av tørste gjester hver helg.
Ett problem med den norske coctailscenen er imidlertid vedvarende: prisen. En enkel gin & tonic koster fort en hundrelapp, og skal du ha noe mer intrikat må du ofte ut med en femtilapp ekstra. Løsningen? Lag drinkene selv. Seks grunnleggende redskaper er alt du trenger for å lage selv de mest kompliserte drinker hjemme – til en brøkdel av prisen du betaler ute.
En cocktailshaker, arbeidshesten i enhver bar, er for mange synonymt med yrket bartender, og uunværlig til klassiske drinker som whisky sour og vodka martini – shaken, not stirred.
Til hjemmebruk foretrekker vi en tredelt shaker med innebygget sil – på fagspråket omtalt som en Manhattan Shaker. Med mindre du aldri har gjester, bør du se etter en shaker med plass til en halvliter eller mer – husk at du skal ha plass til isbiter.
Til drinker som ikke skal ristes – tenk Old Fashioned og Manhattan – trenger du et mikseglass. At det er laget spesielt med tanke på drinker er i seg selv ikke en nødvendighet, man kunne fint brukt et tomt ølglass. Fordelen er å ha noe tungt og stødig, som i tillegg er lett å helle fra.
Vel så viktig er et nøyaktig målebeger. Å vite hvor mye man serverer er ikke bare et økonomisk grep fra utelivsbransjen, det sørger for at favorittdrinken din smaker det samme hver gang. Kjøp to målebegere, et i milliliter og et i ounces, så du kan dra nytte av oppskrifter i både metrisk og imperialsk målestandard.
Til et høyt mikseglass trenger du i tillegg en lang barskje. En lang teskje kan gjøre nytten når du bare skal røre, men en barskje med butt ende er praktisk når du moser mynte og sukker til sommerlige mojitos.
Den innebygde silen i en tredelt shaker er ofte relativt stor, og duger ikke til annet enn å holde isbiter på plass. Til drinker med fruktkjøtt, urter eller annet som ikke skal med i glasset, behøver du noe tettere. Sørg for å finne en barsil der springfjæren er spunnet tett, med litt større diameter enn åpningen på både shaker og mikseglass. Du skal ikke behøve å bruke makt, men fjæren bør presses litt sammen når du skyver den på plass.
Til slutt trenger du en skarp kniv som er lett å håndtere. De fleste drinkene du kommer til å lage inneholder en eller annen frukt som må kuttes opp. Å gå løs på en liten lime med en overdimensjonert kokkekniv er ingen gode idé – spesielt ikke om du jobber med kveldens tredje drink.
Når drinken er ferdig mikset, gjenstår bare et glass å servere den i. Tre typer glass dekker som regel de fleste formål til hjemmebruk.
Til drinker som whisky sour og Old Fashioned trengs et lavt glass som rommer mellom 250 og 300 milliliter, ofte omtalt som et «rocks glass». Samtidig trenger du høye, smale glass til drinker med sprudlende blandevann, eksempelvis gin & tonic. De høye glassene kan gjerne ha omtrent samme volum som de lave. Overdimensjonerte glass fører ofte til at drinken blir varm, eller at den store mengden is som trengs for å fylle glasset vanner ut drinken for mye.
Til drinker som serveres uten is trenger du et glass med stett, så du ikke varmer opp drinken med hendene. Et godt alternativ til det v-formede cocktailglasset – ofte omtalt som et martiniglass – er å bruke en liten champagneskål. Vi har fortsatt til gode ikke å søle ut den første slurken i et martiniglass, og veggene i champagneskålen bidrar til å holde drinken på plass. En klassisk martini vil, etter den er rørt med is, måle i underkant av 200 milliliter.
PS! Små glass blir stadig sjeldnere å finne hos de store kjøkkenbutikkene, men er ofte å finne i bruktbutikker, eller butikker som spesialiserer seg på å selge til restauranter.
PPS! Drikk med måte.
----------------------------
FAKTABOKS:
Sverre Norberg-Schulz Hagen skriver vanligvis for MinMote, og er hobbybartender på det han selv omtaler som meget lavt nivå. Tipsene i denne artikkelen har han plukket opp gjennom samtaler med bartendere, diverse magasiner og litt prøving og feiling på kjøkkenet, samt bøkene «Eat Nap Drink» og «Morning Noon Night» fra SoHo House.
Publisert: 10.02.2017 kl. 11:39
Oppdatert: 19.07.2017 kl. 15:46
Lag deg en gratis konto