Konditoren tipser: Slik pisker du perfekt krem
Og slik redder du krem som er overpisket.
Søndag er det fastelavn, og da er det nok mange som trår til på kjøkkenet for å lage boller fylt med krem.
Elin Vatnar Nilsen er konditor, kokebokforfatter og står bak bakebloggen Krem.no. Hun kan fortelle at blogginnlegget «Hvordan piske krem» er det mest populære innlegget på bloggen rundt alle krem-relaterte høytider - som fastelavn.
Se oppskrift på fastelavnsboller nederst i saken!
– En perfekt pisket krem skal være så bløt at den smelter i munnen, men allikevel så fast at den kan være på boller eller kaker uten at den sklir noe voldsomt. Men det er mye bedre at den er litt for bløt enn litt for fast, sier Nilsen.
Bakebloggeren kan fortelle at det særlig er viktig å huske på én ting når du skal piske krem til fastelavnsbollene:
– Det er veldig viktig å huske på at fløten må være kald, sier Vatnar Nilsen.
Hun fortsetter:
– Fløte består av fett, og det er fettpartiklene som gjør at du klarer å piske luft i kremen. Hvis kremen din derimot er lunken vil ikke luften bli i kremen, og du ender opp med en suppete krem. Da kan du holde på lenge og føle at du ikke får det til, sier konditoren.
Konditoren kan fortelle at den vanligste tabben folk gjør, er å overpiske kremen.
– Det er veldig fort gjort, og jeg må si det er fryktelig trist å spise en krembolle med overpisket krem. Det finnes ikke noe verre enn det, sier Nilsen.
Hun forteller at mange ikke tenker på at kremen fortsetter å bli tykkere når du rører inn for eksempel syltetøy etter pisking.
– Selv om du bare rører syltetøyet inn med en slikkepott, fortsetter fettpartiklene å klumpe seg sammen. Og du vil ende opp med en enda stivere krem, sier Nilsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvis du har endt opp med en klumpete og for hardt pisket krem, kan kokebokforfatteren heldigvis tipse om en måte å redde kremen på:
– Hvis du tilsetter litt mer fløte og rører forsiktig, vil du kunne redde en overpisket krem. Men den vil nok fortsatt være litt kornete, for det er vanskelig å få den helt glatt igjen, sier Nilsen.
Når hun skal lage pisket krem, beregner hun én dessertskje, eller spiseskje, sukker per desiliter kremfløte.
– Hvis jeg derfor bruker en vanlig liten fløtekartong på tre desiliter, bruker jeg tre dessertskjeer sukker, tipser Nilsen.