Slik rengjør du jernpannen
Og slik unngår du å ødelegge den.
Vi har tidligere skrevet om hvordan du blir kvitt vond lukt i kjøleskapet, hvordan du avrimer fryseren din og hvordan du bør behandle stekepannen din. Nå står jernpannen til pers.
Det er ganske enkelt, ifølge Inger Dahl i Ren Ekspertise. Den skal nemlig bare skylles i kaldt vann. At man ikke skal bruke såpe er ikke kun en myte, ifølge rengjøringseksperten.
– Da vil den ruste, sier hun til Godt.no og legger til:
– Jernpannen skal være innsatt med olje, så hvis du vasker den med såpemiddel fjerner du oljen og det ødelegger pannen.
Malin Skaar er leder i Orkla Forbrukerservice og rengjøringsekspert på plusstid.no. Hun forteller at det er viktig å følge anbefalingen fra produsenten.
– Det er ganske mange jerngryter/jernpanner som ikke tåler kjemikalier. I så fall kan du ikke bruke såpe. Da må du bare bruke vann, sier Skaar og legger til:
– Da er et godt tips å koke den ut med litt rent vann etter bruk.
Om ikke produsenten sier noe annet, kan du vaske jernpannen med oppvasksåpe og oppvaskbørste. Men husk å skylle og tørke pannen godt etterpå. Hvis ikke kan såpen trekke inn i jernet og sette smak på maten senere.
Forhindre rust
Ulempen med jernpanner er at de kan ruste. Når du kjøper en jernpanne er den innsatt med olje, og dersom oljen forsvinner er det større mulighet for rust. Da er det bare én ting å gjøre.
– For å forhindre rust må du sette inn jernpannen med olje, forteller Dahl.
En god regel er at så fort jernpannen blir tørr skal den settes inn med olje.
– Det enkleste er å gni det inn med et tørkepapir, sier rengjøringsekspert Skaar.
Publisert: 15.01.2019 kl. 15:26
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:01
Lag deg en gratis konto