Til hovedinnhold

Slik blir du kvitt vond lukt i kjøleskapet

10. oktober 2018Guider
JAKTEN PÅ LUKTEN: Noen ganger sitter lukten igjen uansett hvor mye du vasker og rengjør kjøleskapet. Foto: Helge Mikalsen/VG
JAKTEN PÅ LUKTEN: Noen ganger sitter lukten igjen uansett hvor mye du vasker og rengjør kjøleskapet. Foto: Helge Mikalsen/VG
Carina Hunshamar
Carina Hunshamar

Følg rengjøringsekspertens gode råd for å holde kjøleskapet rent - og for å fjerne ekle lukter.

Tenk deg at du skal lage middag. Du åpner kjøleskapsdøren og blir møtt av en vegg med kald, illeluktende luft.

Du leter febrilsk etter mat som har blitt råtten og vasker bort søl fra hyllene, men lukten er der ennå. Hvordan kan du bli kvitt den?

Natron over natten

Noen sier du skal legge en halv sitron i kjøleskapet, mens andre sier du skal sette en skål med eddik i kjøleskapet. Rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent – så enkelt!», Else Liv Hagesæther, har også et tips om hvordan man kan bli kvitt lukten:

– Ha en skål med en toppet spiseskje med natron i kjøleskapet over natten, sier Hagesæther til Godt.

Hagesæther forteller at hun fikk dette rådet for lenge siden. Hun har selv testet det ut, med gode resultater.

– Vi har en leilighet i Oslo som vi hadde lånt ut til noen i familien. De hadde antageligvis sølt noe i kjøleskapet for det luktet veldig surt av det da vi kom etter dem. Jeg vasket hyllene, men lukten var der. Så satte jeg en kopp med en toppet spiseskje med natron i kjøleskapet og lot det være der over natten. Dagen etter var lukten borte!

Såpe ikke et must

Hun forklarer at det tørre pulveret trekker til seg luktpartiklene i kjøleskapet, men at kjøleskapet først og fremst må være rent for at lukten skal bli borte.

For å vaske ut av kjøleskapet anbefaler The New York Times at du tømmer kjøleskapet fullstendig, selv den boksen med syltetøy som står helt innerst. Ta ut hyllene og skuffene, og vask de for hånd og sett dem til tørk.

– Jeg bruker noe så enkelt som en opprevet mikrofiberklut med kaldt vann. Mikrofiberkluten fjerner fettrester og suger opp fukt, så skyller jeg opp kluten og tørker det tørt, forklarer Hagesæther.

Dersom du bruker en mikrofiberklut er det ikke nødvendig å bruke såpe, men bruker du en chiffonklut eller en annen type oppvaskklut, anbefaler Hagesæther å også bruke vanlig oppvaskmiddel i kjøleskapet.

Tørk søl med en gang

Hun forteller at det ikke finnes noe fasit på hvor ofte man må vaske kjøleskapet.

– Noen er flinke til å pakke inn ting og at alt står på stell, men hvis du søler masse og lar ting stå utildekket, må du gjøre det litt oftere.

Rengjøringseksperten anbefaler å tørke opp søl med en gang og forklarer at lukten kommer etter hvert som sølet tørker inn.

Vond lukt i søppelbøtten

Det hender også at søppelbøttene på kjøkkenet begynner å lukte, selv om du bruker søppelposer.

– Det hender at søppelposene ikke er tette og at det renner fukt ned i beholderne og da kan lukten sette seg fast, forteller Hagesæther.

Da sier rengjøringseksperten at du skal helle vann og litt eddik i søppelkassen og la det stå over natten.

– En god praksis er å la beholderne stå uten poser sånn at det kan tørke, før du setter inn en ny.

Publisert: 10.10.2018 kl. 15:06
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?