Slik skal du oppbevare olivenolje
Er du en av dem som liker å ha matolje og krydder lett tilgjengelig ved stekeplatene? Da bør du lese videre.
Vi har tidligere gitt deg fasiten på hvordan du bør oppbevare ulike typer løk, og hva du bør tenke på når du oppbevarer ost i kjøleskapet.
Denne gangen er det olivenoljen som står for tur. Den er en fast ingrediens i de fleste hjem, og mange matglade mennesker investerer gjerne litt ekstra i en ordentlig god olje.
Dette er det imidlertid liten vits i dersom vi oppbevarer den feil, skal vi tro oljeprodusentene. Vi har tatt en prat med brand manager i Olivenlunden 1830, Aina Bidou, og Marion Standal hos Oliviers & Co Grünerløkka om hvordan du best skal ta vare på den gylne oljen.
Ikke sett oljen ved stekeplatene
Den kaldpressede olivenoljen som kalles extra virgin er ofte den dyreste av oljene. Den har gjerne den høyeste kvaliteten, og består av den første pressingen av olivenene.
Bidou forteller at extra virgin olivenolje blir ødelagt, eller raskere dårlig, dersom den står fremme i lyset på kjøkkenbenken.
– Både lys og luft bidrar til å fremskynde oksideringsprosessen i oljen, noe som blant annet fører til at den smaker mindre, mister næringsstoffer, og i verste fall at den blir harsk, sier hun.
Om du er en av dem som har oljen stående ved siden av stekeplatene, utsetter du oljen din for ekstra belastning. Der vil det bli høye temperaturer, noe som også er med på å ødelegge olivenoljen.
– Olivenolje liker stabil temperatur, så derfor vil det være lurt å ikke oppbevare den for nært varmekilder som fører til temperatursvinginger, legger Standal til.
Velg mørke emballasjer
Olivenoljen bør oppbevares på et mørkt og kjølig sted, helst i romtemperatur mellom ti og 25 grader.
– Om man har olje på flaske med klart glass er det derfor best å oppbevare den i et skap, sier Standal.
Enkelte emballasjer gjør imidlertid at oljen tåler litt mer, så lenge du holder dem unna de varme stekeplatene:
– Det beste er å kjøpe olivenolje som er tappet på mørk flaske eller boks. Dette beskytter oljen mot lys, og da kan den stå fremme på kjøkkenbenken, sier Bidou.
Hun sier videre at det også er viktig å beskytte olivenoljen mot luft.
– Bruk kork eller helletut med lokk!
Ikke hell i vasken
Det er for øvrig verdt å merke seg at det ikke er smart å helle olje eller annet fett i vasken, både fordi det er næring for rotter og fordi fettet størkner og det tetter seg. Derfor bør du heller ty til tørkepapir eller innlevering.
– Stekefett kan man tørke opp med papir og kaste, og har man større mengder flytende fett kan man helle det i en melkekartong og kaste den i restavfallet. Frityrolje kan leveres til gjenvinning, har Jonas Ramsrud, avdelingsingeniør ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, sagt til Godt tidligere.
Følg oss også gjerne på Instagram for mer matinspirasjon: @Godtno
Publisert: 21.11.2018 kl. 08:46
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:45
Lag deg en gratis konto