En guide til Koster
Drømmen om skjærgårdssommer er nærmere enn du tror.
Sommer ved Sveriges vestkyst er slik du trolig har sett for deg. I alle fall om du tenker på buede holmer og skjær, forfriskende morgenbad, måkeskrik og bølgebrus, kanelboller til ettermiddagskaffen og sjømat direkte fra havet til tallerkenen.
Bli med til Kosterøyene!
Du når dit på en dagstur, men når du først går i land, vil du nok bli en stund. Båtruten av den lengste sorten stopper ved flere brygger på både Nordkoster og Sydkoster, og det passer å gå av ved Ekenäs på Sydkoster.
Kosterøyene er noe så deilig som tilnærmet bilfritt. Du kan ta med sykkel, eller leie en på øyen. Atmosfæren på øyer som Koster, er ofte langsom og bedagelig. Man får en følelse av å være litt alene, langt unna fastlandet – selv om man på Koster ikke egentlig er så øde.
Grytidlig om morgenen tusler de fastboende, det er rundt 250 av dem på Sydkoster og 60 på Nordkoster, i morgenkåpen mot havet på vei til morgenbadet. Andre lokale tøffer forbi på en langsom moped. En mann kjører transportmoped med en gammel dame og dagligvarer fra ICA – Kosters eneste matbutikk – dinglende på brettet foran.
Andre starter dagen med en gåtur rundt øyen, etterfulgt av morgenbad, før returen til Kläpphagen, hvor en stråkurv fylt med nybakt brød, ferskt brygget kaffe og lokale smaker venter ved døren.
Naturen og alt den byr på er Kosters hovedattraksjon. Hav og jord bugner av rike smaker og ferske råvarer.
I Kläpphagens restaurant serveres kreps og blåskjell fisket bare meter unna, etterfulgt av lokalt oppdrettet østers og villfanget østers, som en av kokkenes onkel har fått tak i like ved. På tallerkenen ligger vårens siste hvite og grønne asparges fra området, mens syrlig rabarbra setter punktum til dessert.
Når bringebærene modnes hos naboen i sommer, dukker de opp på menyen til Kläpphagen. Her kokkeleres det mat som skal harmonere med både stedet og sesongene, tilberedt under åpen ild. Det betyr alt fra delikat sjømat som er så fersk at det fremdeles smaker saltvann, grønnsaker og urter fra egen hage, mørt kjøtt fra svenske gårder og lam fra nabogården.
I baren serveres drinker og Kläpphagens eget øl, en variant har noter av tang og salt. Gin og tonic med agurk dyrket i egen hage kan nytes i gin-timen, daglig fra klokken 16–17 på Kläpphagen.
Og selvsagt må du ha «fika», altså en svensk kaffepause, gjerne akkompagnert av bakst. Kosters kanskje beste fika finnes hos Kosters Trädgårdar. Nyt nybakte boller i hagen, spis dagens suppe til lunsj, ta med fersk bakst til piknik på stranden, eller inviter med familien på surdeigspizza, som stekes i helgene.
Det grønne på Trädgårdar-menyen dyrkes i kjøkkenhagen, og i gårdsbutikken kan du kjøpe med planter og grønt. Kosters Trädgårdar viser også kunst i deres galleri i uthuset, tilbyr live-arrangement og yogatimer.
Sydkoster er den største av Kosterøyene, men en gul, liten linferge frakter deg galant over sundet til Nordkoster. Fergen er bemannet i sommermånedene, og enkelte helger året ellers. Året for øvrig kan du være heldig å få skyss med en lokal som kan kjøre den. Ellers kan du få skyss med rutebåten fra Nord til Syd igjen.
På Nordkoster er det litt mindre vegetasjon og røffere terreng enn i Syd. Nordøyen egner seg best for vandring, og rusle gjerne forbi Sveriges vestligste restaurant, Kosterhavets Ekobod. Hos Ekoboden føles det som man er på hageselskap hos en nabo.
Her serveres ferske skalldyr fra Kosterhavet, pizza, naturviner og drinker laget på syriner fra øyen. Det hender også at det holdes konserter i hagen hos Kosterhavets Ekobod.
Før vi tar båten tilbake til fastlandet, sykler vi forbi bokbaren ved Bergdalen Pensjonat. Her har uteserveringing utsikt til vannkanten, og det er også overnattingsmuligheter. Videre svinger vi innom Ekenäs Pensjonat, som ligger like ved kaien. Ta en kaffe og nyt panoramautsikt over skjærgården på deres terrasse.
Og legg gjerne inn litt ekstra tid, slik at du ved havnen i Ekenäs kan smake dagens fangst fra havet på Røkeriet, som makrell og fiskesuppe.
Akkurat idet vi skal ta båten hjem, har fiskebåten kommet inn igjen med dagens fangst. «Kräftor», altså kreps, som kokes i en diger gryte. De kan kjøpes på stedet, så du kan ta med hjem og smake videre på den svenske skjærgårdssommeren.
Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)