Slik lager du god og enkel turmat

GODT UTE: Søte snurrer med nugatti-fyll laget på ferdig pizzabunn eller quesadillas med deilig fyll - begge deler laget på primus ute i naturen. Foto: utepaaturmedprimus.com
GODT UTE: Søte snurrer med nugatti-fyll laget på ferdig pizzabunn eller quesadillas med deilig fyll - begge deler laget på primus ute i naturen. Foto: utepaaturmedprimus.com
Mona Bristøl

Hele Norge skal på tur i skog og mark om dagen, og maten er jo selvsagt den viktigste delen av opplevelsen, mener vi. Her får du tips til hvordan du fikser det.

Selv om du er en tur-ringrev som har lang erfaring eller er en nybegynner som har latt deg rive med av at alle nå skal ut på tur i disse dager, bør du alltid ha med deg noe god mat i sekken. Men, hvordan får du best mulig måltider på turen – og da aller helst på primus? Det er jo bålforbud i disse dager, og engangsgriller, ja de gidder vi ikke nevne en gang..

– Primus er absolutt å anbefale når du skal lage mat på tur, spesielt nå med tanke på bålforbudet, men også ellers. Det er likevel viktig å ha i bakhodet at primusen har en åpen flamme, så man skal tenke over hvor man fyrer opp, at den står stødig og gjerne i nærheten av en elv, bekk eller et vann. En svær stein er for eksempel et bra sted, sier Ragnhild Moen Holø.

Hun er en av de tre damene som står bak bloggen Ute på tur med primus. Moen Holø er mor til to og jobber til daglig som nyhetsjournalist i NRK Innlandet. På bloggen deler hun og blogg-kollegaene Tonje Fånes Aaring og Kari Ellingsen inspirasjon til god utemat, samt fine turmål for store og små. Som bloggnavnet tilsier er hun en stor tilhenger av å lage mat på nettopp – primus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TURMATGLADE: Ragnhild Holø, her sammen med barna Jakob (3) og Ingeborg (8), er glad i å spise ute i naturen. Foto: Privat
TURMATGLADE: Ragnhild Holø, her sammen med barna Jakob (3) og Ingeborg (8), er glad i å spise ute i naturen. Foto: Privat

– Det som er så genialt med primusen er at den blir varm med en gang, mye raskere enn vi er vant med fra kokeplatene hjemme, og det betyr at det også går raskt å lage mat.

Et turmattriks hun nylig har oppdaget, er å kjøpe med ferdig pizzadeig fra butikken som hun har med i tursekken.

– De kan brukes til både søtt og salt – enten som kanelboller eller pizzasnurrer. Rull ut deigen, smør på det du ønsker av fyll, rull sammen, skjær i skiver, og stek på begge sider i stekepannen på primusen. Det er noe både voksne og barn liker!

På bloggen finnes også blant annet oppskrifter på quesadillas, torskenuggets, falafel og reinsdyrgryte – alt sammen primus-mat.

– Det er jo selvsagt masse annen god mat du kan ta med ut på tur. Men de aller beste oppskriftene, er de der du slipper å gjøre masse forberedelser ved kjøkkenbenken hjemme. Jeg synes planleggingen ofte tar bort litt av gleden med å lage mat ute, sier hun, og legger til:

– Da det er mye bedre å bare handle inn på veien, og så drar ut et sted for å spise. Dere trenger ikke gå langt en gang, det er ikke det som er poenget. Det er bare fint å komme seg ut, lage mat og spise ute. Det er perfekt for en familie med brakkesyke akkurat nå, og genialt for å få aktivisert ungene litt, sier Moen Holø.

Det du trenger å ha med hjemmefra, i tillegg til primus, gass, panne og fyrstikker, er ei god skjærefjøl og en god kniv, råder hun.

– Og, ikke bruk engangsbestikk- og servise! For det første er det dårlig for miljøet, det skaper bare en hel søppelhaug som du må bli kvitt, spesielt hvis dere er en hel familie. For det andre kan du kjøpe rimelig hardplast som du kan bruke utallige ganger. Vi tar det bare med oss hjem og slenger det i oppvaskmaskinen.

Hun understreker at når du skal kjøpe hardplast, så trenger du absolutt ikke gå for de dyreste variantene.

– Kopper og kar fra sportsbutikkene har ofte noen fancy fordeler, som å kunne flatpakkes, men de er også mye dyrere. Utstyr fra billigbutikker som Ikea og Søstrene Grene, mener jeg funker like fint. Bare husk å sjekke at koppene tåler varme, hvis du planlegger å ha dem til både varm og kald drikke.

Det hun mener det derimot kan lønne seg å investere litt ekstra i er en god primus, gjerne til rundt 1000-lappen.

– De står stødigere, noe som gjør at de er mindre brannfarlige og er mer praktiske å lage mat på. Unngå toppmontert versjon, selv om de har noe mindre pakkvolum. De er utsatt for velt.

– Og sjekk alltid Finn før du kjøper noe nytt. Det finnes garantert noen nesten ubrukte primuser der ute, som folk enten har fått i gave eller nesten aldri har brukt, sier hun.

– Det skal ikke være dyrt å gå på tur, og det krever ikke masse fancy, dyrt utstyr. Alle kan gå på tur, og i starten trenger dere ikke gå lenger enn ut i hagen eller til lekeplassen. Så kan dere gradvis utvide lengden og vanskelighetsgraden når dere får lyst til det, sier hun.

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?