Til hovedinnhold

Det farlige avokadotrikset...og mange andre kokketeknikker

28. januar 2014Guider
ULYKKER: Mange skjærer seg når de gjør dette trikset. Foto: Line Møller
ULYKKER: Mange skjærer seg når de gjør dette trikset. Foto: Line Møller

Avokadotrikset er skyldig i mange turer på legevakten. Men med noen forholdsregler kan du trygt teste dette - og mange andre ufarlige kokketriks.

Hvordan dele avokado

Jeg husker veldig godt første gang jeg så noen fjerne steinen i en delt avokado ved å hugge kniven i den og vri et knepp rundt. Vips! Aha-opplevelse er ikke et dekkende uttrykk lenger, det er for slitt, og det er ikke nok eufori i det. Lykke er ordet. Jeg fikk en sterk lykkefølelse første gang jeg så noen bruke dette trikset. Kutt avokadoen på langs inn til steinen, vri litt for å få de to halvdelene fra hverandre. Fjern steinen som sitter i den ene halvdelen ved å sette kniven i den og vri et knepp rundt. Pur eleganse.

Men vær advart: Avokadostrikset er dessverre årasaken til daglige konsultasjoner hos legevakten. Dersom du ikke er helt trygg med kniven, bør du ta en ekstra titt på dette før du tester selv.

Her er teknikken demonstrert av Britt Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønt:

SKJÆR: Inn til steinen. Foto: Line Møller
SKJÆR: Inn til steinen. Foto: Line Møller
VRI: De to halvdelene rundt. Foto: Line Møller
VRI: De to halvdelene rundt. Foto: Line Møller
HUGG: Kniven inn i steinen, og vri den løs. Det tryggeste er å gjøre det mens avokadoen ligger på fjøla. Foto: Line Møller
HUGG: Kniven inn i steinen, og vri den løs. Det tryggeste er å gjøre det mens avokadoen ligger på fjøla. Foto: Line Møller

Ulykker:Det er her de fleste ukykkene skjer! Hvis du ikke er trent med kniven, legg avokadoen med steinen på fjøla før du hugger. Og husk: du trenger ikke hugge hardt, eggen skal bare såvidt ned i steinen.

Skrelle hvitløk

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Hvitløk er nødvendig i et utall retter, men den kan være litt plagsom å håndtere. Hvis du skal ha store mengder kan særlig skrelling kan være frustrerende.

Her er metoden som garantert vil gjøre at du går til oppgaven med større glede i fremtiden:

Finn fram to boller som du kan legge oppå hverandre.

Legg hvitløken laglig til foran deg og løsne feddene ved å gi den et drøyt slag med håndbaken (eller med baksiden av en den ene bollen.)

Ha feddene i bollen, legg den andre bollen oppå. Press sammen og rist hardt i 10 sekunder. Da løsner skallet fra feddene, og du kan plukke dem ut.

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Tips: Hvitløken varer lenger hvis du legger den i olje og oppbevarer den i kjøleskap.

Hvordan lage hvitløksmos uten presse

Skrell hvitløk på beste vis (som du nå har lært.) Hakk et fedd (eller mer) temmelig fint. Strø litt grovt salt over og hakk gjennom en gang til med kniven. Gni så hvitløk- og saltblandingen ned mot fjøla med siden av knivbladet gjentatte ganger til du har en fin mos. Merkverdig effektivt!

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Hvordan kutte løk

Dette er en klassiker, men vi tar den en gang til: Del i to gjennom stilkfestet. Fjern skallet. (NB: ikke kutt bort stilkfestet for å skrelle løken, da faller noe av magien bort.) Kutt et antall vertikale snitt ned i løkennestenbort til stilkfestet – men ikke gjennom – slik at stilkfestet fortsatt holder løken sammen (genialt!). Deretter holder du løken på en måte som på best mulig vis samler de løksegmentene som ønsker å sprike seg bort, og skjærer et gitt antall horisontale snittnestenbort til stilkfestet (denne gangen også). Deretter kutter du løken på tvers, og VIPS, du har nydelig hakket løk. Gratulerer! Fordi løken fra naturens side er formet som den er, i lag, og fordi du har brukt dette til din fordel, har du lykkes i å skape så mange små terninger av løk at det for et utrent øye ser beint fram umulig ut. («Har du skåret ut hver enkelt sånn lille firkant? - Umulig.»)

KUTTE: Først strimler, så terninger. Foto: Magnar Kirknes
KUTTE: Først strimler, så terninger. Foto: Magnar Kirknes

Fjerne stilken på en isbergsalat

Hvis du er en av de puristene som fremholder at salat ikke skal kuttes med kniv, er dette noe for deg: Hold isbergsalaten med begge hender og slå den mot benken med stilken først, med et bestemt slag. Plukk ut stilken og salatenbladene er klare til å blas fra hverandre. Som sider i en bok.

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Knuse nøtter med kjevle

Hvis du hakker med kniv spretter gjerne nøttene utover alt. Utrolig irriterende! Men legger du dem rett på bordet, og kjevler med jevnt press, går alt mye, mye bedre.

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Skrelle banan på en sjokkerende ny måte

Er du av typen som skreller banan ved å brekke stilkfestet bakover? Selvfølgelig er du det. Selv har jeg til og med pleid å bite kjekt gjennom skallet i overgangen mellom stilk og banan for at skallet liksom skal gi mer etter, men da får man bare en masse trevler i kjeften. En liten sving på nettet avslører imidlertid at vi (menneskene) har tatt feil og apene hadde rett. De skreller fra toppen.

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Kutte banan i skallet

Gammel vinner, men en vinner. Skrell av mesteparten av skallet, men la det være igjen en stripe som er tjukk nok til å holde på skivene etter hvert som du kutter. Kutt.

Foto: Jenny Holmsen
Foto: Jenny Holmsen

Følg oss på facebook og instagram for oppdateringer og inspirerende matbilder hver dag!

Publisert: 28.01.2014 kl. 02:33
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 11:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?