Fem kaffebar-favoritter i Oslo

MORGENSTUND: En kaffe og en croissant smaker godt uansett hvor du er, men kanskje ekstra godt ved en bardisk på en hyggelig kaffebar?
MORGENSTUND: En kaffe og en croissant smaker godt uansett hvor du er, men kanskje ekstra godt ved en bardisk på en hyggelig kaffebar?
Foto: Klaudia Koldras
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

En ta-med-kaffe er en deilig hverdagsluksus. Dette er fem av våre favoritter når vi trenger en tår.

Noen ganger vil du sitte ned med en varm, myk cappuccino. Andre dager stå ved bardisken for en hit av en espresso-shot.

Og mange dager vil du kanskje varme kalde hender på en svart filterkaffe på vei til kontoret.

I Oslo er kaffebarene mange og gode. Noen av byens uavhengige kaffebrennerier er til og med så bra at de er verdenskjente. Flere er driftet av verdensmestere i kaffekunst.

Her er fem av våre kaffebar-favoritter i hovedstaden.

Foto: Klaudia Koldras

Java er en liten perle på St. Hanshaugen, et skikkelig stamgjest-type sted. Her liker vi å sitte og dingle med beina på en barkrakk ved vinduet, og se folk trave forbi utenfor. Eller kanskje leser vi avisen eller en bok.

Vi bestiller dagens kaffe og en «sprø utenpå og myk inni»-type croissant fra Gladbakst, eller en varm bolle fra Skillings. Når solen titter frem, plasserer vi oss på en benk utenfor, eller tar kaffen med til parken ved siden av.

Java har også en hyggelig søster, Mocca på Briskeby. Java-gründeren har dessuten vunnet kaffe-verdensmesterskap, og kaffen du drikker på Java og Mocca er atpåtil brent i Oslo, under merkenavnet Kaffa.

I gamlebyen ligger Fuglens brenneri og kaffebar.
I gamlebyen ligger Fuglens brenneri og kaffebar.
Foto: Fuglen

På listen over hvem i Norge som er big in Japan, troner Fuglen Coffe Roasters høyt. Fuglen har kaffebar og brenneri i Pilestredet, kaffebar i Gamlebyen og fem i Tokyo. Vi slenger oss gjerne ned i en dyp, vintage skinnsofa og nyter lukten av nybrent kaffe som surrer i lokalene i Gamlebyen. Om vinteren fyrer de bålpannen ved benkene utenfor så man kan kose seg med kaffen utendørs året rundt.

Uansett om du er i sentrum eller øst i Oslo, eller i Tokyo, kan du også bare slentre forbi for en ta-med-kaffe fra Fuglen. Eller du kan henge på Fuglen helt til kveldstid, da endres menyen fra kaffe til cocktails.

Foto: Fuglen
Plassene er kanskje få, men Kiosk sine lokaler er sjarmerende - og kaffen er god.
Plassene er kanskje få, men Kiosk sine lokaler er sjarmerende - og kaffen er god.
Foto: Kiosk

Om sjarmerende kaffebarer i ministørrelse er din type kaffebar, foreslår vi en tur til Galgeberg. Det er kanskje ikke området i byen du henger mest, men det kan det bli, for Kiosk kan fort bli en favoritt.

Denne søte kaffebaren har innlosjert seg i en bensinstasjon fra 1935, og er så liten at du kanskje må ta kaffekoppen med på rusletur til Ekebergparken eller ned mot Bjørvika. Om du liker best å sitte mens du inntar dagens koffein, er sommerhalvåret ekstra fin på Kiosk, for da kan du sitte på fargerike utemøbler på asfalten utenfor.

Foto: Dorothée Brand

Tim Wendelboe er en bar for kaffekunst i verdensklasse. Her kommer kaffen med en liten dose finesse. Grunnleggeren selv har vunnet kaffe-verdensmesterskap, driver brenneri i byen og espressobaren hvor hvitkledde baristaer serverer kaffe bak en trekledd disk, midt på beste Grünerløkka. 

Hit går vi for spennende brenneprofiler og rike smaker, kanskje bestiller vi en smaksmeny for to. Som en Michelin-stjerne espressobar, som Financial Times omtalte Tim Wendelboe som i en oppsummering av verdens beste, uavhengige kaffebarer.

Hos Tim Wendelboe kan du gå på kaffesmaking. Det er litt som vinsmaking, bare med kaffe.
Hos Tim Wendelboe kan du gå på kaffesmaking. Det er litt som vinsmaking, bare med kaffe.
Foto: Dorothée Brand

Supreme Roastworks er en annen Oslo-institusjon for lokalbrent kaffe. Også Supreme er drevet av verdensmestere i kaffebrygging, så her er man kan være sikker på å få kaffetørsten slukket og vel så det.

Supreme åpnet kaffebaren på øvre Grünerløkka, hvor de også har brenneri, for ganske nøyaktig ti år siden. Benken utenfor er perfekt for å «folk-titte» med en kaffe i en hånd og bakst i den andre. Og om sommeren har Supreme affogato!

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen sto det at Fuglen hadde kaffebar og brenneri i Gamlebyen og en i Tokyo. Det korrekte er at Fuglen har kaffebar og brenneri i Pilestredet og fem kaffebarer i Tokyo. Saken ble endret 31.8 klokken 10.05.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?