Slik lager du den beste kaffen hjemme
Få Nord-baristaens beste tips!
Vi har tidligere skrevet om verdens dyreste kaffe, hvordan du enkelte lager kaffe latte hjemme og om kaffekopper som er laget av kaffe. Nå har vi tatt en prat med barista Lise Marie Rømo for å finne ut hvordan du brygger den beste kaffen hjemme.
– Det enkleste grepet du kan gjøre for å lage god kaffe hjemme, er å holde bryggeutstyret ditt rent og brygge på fersk og nykvernet kaffe. Jeg vil anbefale å investere i en god kvern og gjerne en vekt.
Det forteller barista Rømo. Hun vant Årets Barista 2016 i NM i Baristakunst og driver én av kaféene i kaffekjeden Nord.
Hun forteller videre at en vekt er fin å ha for å være nøyaktig på doseringen, og at det er svært hjelpsomt dersom du brygger for hånd. Har du ikke vekt kan du bruke en måleskje eller desilitermål.
– For å få en god og balansert kaffe anbefaler vi å bruke 60-65 gram kaffe per liter vann, sier Rømo.
Det vil si cirka 12 gram per kopp á 2 dl.
Rømo mener det alltid er best å bruke nykvernet kaffe. Hun forklarer at kverningsgraden bør tilpasses bryggemetoden. Det vil si at dersom du skal brygge i en presskanne bør kverningen være grovere enn filteret, men om du skal brygge håndbrygg kan du gå for noe finere.
– Dette går på hvor lang bryggetid du har – kort bryggetid trenger en finere malingsgrad og vice versa. Her må du gjerne prøve deg litt frem, bli kjent med utstyret ditt og finne en oppskrift som passer for deg.
– Bruk nykvernet kaffe.
– Gamle kaffeoljer gir en sur bismak, derfor må du rense bryggeutstyr og kvern.
– Bruk alltid friskt vann når du brygger. I Norge har vi veldig godt vann, perfekt for å lage god kaffe.
– Vær nøye. Sjekk doseringen (60-65 gram per liter vann) og ta gjerne tiden på brygget ditt.
– Smak på alt og still spørsmål – hva smaker dette? Hvor kommer kaffen fra? Hvorfor smaker det godt/vondt? Vær bevisst på hva du drikker.
Har du noen gode kaffeoppskrifter på lur? Del dine bilder med oss på Instagram ved å bruke #godtno, så kanskje vi republiserer det.