Her finner du ramsløk
Har du lyst til å plukke ramsløk, men er usikker på hvor du kan finne den? Her får du tips til hvor du skal lete og hva du kan bruke de smakfulle bladene til.
Ramsløken har gått fra å være ugress til en kulinarisk skatt, og har de seneste årene blitt omtalt som «trendløken». Stadig flere har fått øynene opp for de grønne bladene med den spennende urtesmaken. Og det beste er at du kan plukke ramsløken selv i norske skoger om våren, men da er det en fordel om du vet hvor du skal lete.
– Ramsløken er en plante som holder seg ganske nær kysten. Den trenger mye fuktighet, lun temperatur og skygge. Ramsløk er ofte å finne ved bekkefar i blandet skog, som er næringsrik i jordsmonnet. Leter du i tørre furuskoger, er det altså ikke så lett å finne, forklarer Kristin Helene Randulff Nielsen til Godt.
Randulff Nielsen leverer ville vekster til norske gourmetrestauranter. Hun holder også foredrag og kurs om sanking og ville vekster, og er for tiden med i arbeidet for å utvikle en sankeapp. For en visuell oversikt over ramsløk-utbredelsen i Norge anbefaler hun å ta en titt på Artskartdatabasen.
Og om du vil ha en smak av årets ramsløk bør du ikke vente for lenge – sesongen varer nemlig kun noen få måneder.
– Alt etter hvor man bor i «ramsløksonen» er plukkevinduet mars-juni.
Før blomstring kan ramsløkbladene for enkelte ligne liljekonvall-blader. Liljekonvall er en giftig plante. Ifølge Randulff Nielsen er det lett å skille ramsløk og liljekonvall:
– Riv et blad tvers over: Lukter det løk, er det ramsløk. Lukter det ikke løk, er det liljekonvall. De har også litt ulik sesong, liljekonvall blomstrer etter ramsløk, men de kan ha overlappende faser. Er du i tvil sjekker du altså etter løklukten, sier sankeeksperten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Truet art
Det er en annen ting du skal være spesielt oppmerksom på dersom du skal ut å sanke ramsløk:
– Mange av forekomstene av ramsløk er innenfor naturreservater. Her er vegetasjonen fredet, det er ulovlig å plukke planter, også ramsløk. Vi opplever at enkelte forekomster blir valfartssteder, der mange drar for å samle ramsløk. Dette tåler ikke bestandene over tid, opplyser seniorrådgiver Øystein Røsok, hos Fylkesmannen i Oslo og Viken til Godt.
Han sier det har vært spesielt stor pågang i år ettersom folk går mer på tur.
– Generelt ser vi at coronasituasjonen medfører større belastning på naturen i verneområdene våre, og at vi frykter at enkelte naturkvaliteter blir så slitt på grunn av økt ferdsel, at de kan gå tapt.
Det er straffbart å fjerne planter eller plantedeler fra et naturreservat, opplyser Fylkesmannen.
Elsket av stjernekokker
Nordiske stjernekokker kaster seg over ramsløken når den titter frem. I Mandal har Under-kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard funnet de grønne bladene kun noen hundre meter fra huset sitt. Mens restauranten har vært stengt under coronakrisen har han jevnlig dokumentert fra hjemmekjøkkenet på sosiale medier. Blant annet har han laget en salat med ville vekster der ramsløken har funnet sin plass. Også kokkene hos verdenskjente Noma i København bruker ramsløken når de lager mat på hjemmebane, skal vi tro Instagram.
– Ramsløk kalles jo «Nordens hvitløk», og jeg pleier å si at jeg synes den smaker en kombinasjon av persille, gressløk og hvitløk, selv om den nok lukter mer hvitløk enn den smaker, sier Mia Frogner, som står bak matbloggen Green Bonanza.
Ramsløken er helt ypperlig for ekstra smak. Frogner forteller at ramsløken passer spesielt godt til kraftige grønnsaker.
– Jeg bruker den ofte i retter hvor jeg også bruker gode, kraftige, norske råvarer som rotgrønnsaker, løk, bygg eller andre hele korn, potet og jordskokk.
Lag urtesalt og puré
Kokebokforfatteren har tidligere tipset på bloggen at en både kan kjøpe og dyrke ramsløken om en ikke har mulighet til å plukke selv i skogen. Selv trenger hun ikke å gå langt for å finne ramsløk – hun finner nemlig masse i nærområdet på Nesodden.
– Når jeg plukker ramsløk, gjør jeg to ting; jeg lager ramsløksalt, og ramsløkpuré. Det er mine to konserveringsmetoder. Begge disse bruker jeg mye. Saltet er godt som urtesalt, i supper, gryter, på ovnsbakte, stekte, dampede eller grillede grønnsaker. Pureen er gjerne utgangspunkt for en pesto, hvor den kjøres med litt frø eller nøtter, litt bladpersille og sitron. Jeg liker også godt å blande pureen i (plantebasert) rømme som dipp eller saus!
– Favorittene er jordskokk som bakes i ovn i en form med god kraft, som både blir saftig og sprø, med en ramsløkpuré blandet med havrerømme, eller rett og slett kokte nypoteter med rapsolje, ramsløksalt og pepper.
I blogginnlegget om ramsløk har Frogner delt flere måter å bruke gourmetløken på. Ramsløksalt lager hun ved å kjøre lik mengde flatpakket ramsløk med havsalt i en blender eller mølle til det blir en fuktig mos. Denne legges deretter utover på et bakebrett som settes i ovnen på varmluft på 75 grader med døren på gløtt. Det tar gjerne en time eller to før det blir knusktørt. Knus så saltet til det blir glatt igjen og oppbevar i en krukke.
Oppbevar på glass
Randulff Nielsen er også fan av å lage puré av de smaksrike bladene. I tillegg til pesto, er pureen en god base for å lage dressinger og sauser.
– Å lage ren puré er genialt. Stapp en blender full av ramsløkblader, fyll på en nøytral olje og la den kjøre en stund. Etterfyll eventuelt med flere blader, sånn at pureen blir tykk. Bitte litt salt kan tilsettes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sankeeksperten anbefaler å oppbevare pureen på glass. Et tips er å fryse den ned om du ikke skal bruke alt med en gang.
– Glass velges fordi ramsløk er ekstremt aromatisk og vil gi løksmak på alt du har i kjøl/frys om du lagrer i plast, tipser hun.
Både bladene, knoppen og blomstene til ramsløken kan brukes. En annen måte å få glede av ramsløken utover sesongen, er å bruke frøene i blomsten.
– Etter blomstring danner planten frø. Disse vakre «trekulede» frøkroppene er supre å legge i glass med nøytral olje. Da kan de lagres som bitte små smaksbomber for bruk utover sankesesongen. Super julegave!
Her finner du noen av Godts oppskrifter med ramsløk:
Publisert: 05.05.2020 kl. 20:02
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 11:59
Lag deg en gratis konto