Slik blir du kvitt bananfluer

12. juli 2019Guider
BANANFLUER: De små fluene tiltrekkes av blant annet gjær og sukker, og er du dårlig til å holde det rent kan du plutselig få kjøkkenet fullt.
BANANFLUER: De små fluene tiltrekkes av blant annet gjær og sukker, og er du dårlig til å holde det rent kan du plutselig få kjøkkenet fullt.
Foto: Shutterstock.

Nå starter høysesongen for besøk av kjøkkenets mest irriterende gjest.

Bananfluer, fruktfluer, eddikfluer, gjærfluer ... (U)kjært barn har mange navn. Du har kanskje merket det om du har friske urter stående på kjøkkenbenken.

Eller etter du glemte å ta ut søppelet en dag, vipps, så var plutselig kjøkkenet fullt av dem. Og før du vet ord av det, svermer det småfluer over hele kjøkkenet.

Det har nok skjedd de fleste, og de er ikke farlige, men vi kan vel alle være enige om at det er irriterende å ha dem i hjemmet. Heldigvis finnes det gode tips for å bli kvitt dem.

Arnulf Soleng, seniorforsker i Folkehelseinstituttet, forteller at fluene trives i gjærende og råtnende frukt, grønnsaker, og slanter av øl, vin, juice og lignende.

I tillegg finnes det en annen fruktfluetype – pubfluen – som trives i kloakk fra urinaler og toaletter.

Eddik og vin med oppvaskmiddel

Det er heldigvis en del tiltak en kan gjøre for å slippe å bli invadert av fluene.

– Man må passe på at tomflasker tømmes regelmessig. Det er også forebyggende å skylle godt ut av tomflasker før de settes bort, sier Soleng.

Han fortsetter:

– Man må også hindre at frukt eller grønnsaker, spesielt om høsten, blir liggende lenge i søppelkasser eller avfallsdunker. Frukt- og grønnsakslagre må ha lav temperatur. Ikke la det ligge råtnende frukt og grønt fremme, råder han.

Er man derimot så uheldig at bananfluene svirrer rundt i hjemmet, gjelder det å finne kilden der fluene formerer seg.

– Der vil man finne en høy tetthet av larver, men også voksne fluer som skal legge egg, sier Soleng.

Fruktfluene vil formere seg i søppeldunken, i råtten frukt på kjøkkenbenken, i skvetter fra tomflasker. For å fjerne kilden, rydder du enkelt bort alt dette. Men selv etter kilden er fjernet eller renset opp, vil det fortsatt kunne sverme fruktfluer rundt i flere uker.

– Man kan fange disse fluene i hjemmelagde feller. Dette kan være et glass eller en flaske der man tilsetter vin eller eddik samt en dråpe oppvaskmiddel. De voksne fluene tiltrekkes og drukner, sier seniorforskeren.

FELLE: Eddik og oppvaskmiddel i en skål på benken.
FELLE: Eddik og oppvaskmiddel i en skål på benken.
Foto: Shutterstock

De beste løsningene

På jakt etter den aller beste løsningen for hvordan en blir kvitt de irriterende fluene, saumfarte Godt sosiale medier. Vi skrev ned fem av de tipsene som var mest populære, og spurte Lars Tuva Johansen som er skadedyrbekjemper i Pelias, om hva han tror om effekten av dem::

Tips 1: Eddik, vann og oppvaskmiddel i en skål på benken

– Det holder med eddik. Rødvinseddik er selve favoritten.

Tips 2: Soyasaus i en skål på benken

– Soyasaus kan fort tiltrekke seg mer enn bare fruktfluer, på grunn av sukkerinnholdet. For eksempel veps, vanlige husfluer, eller lignende. Soyasausen vil ikke drepe de større insektene, men ganske sikkert tiltrekke seg dem.

Tips 3: Rødvin i et glass/en skål på benken

– Rødvin og rødvinseddik er sikre vinnere.

Tips 4: Bananskall eller sitronskall i en bolle, med plastfolie over. Man stikker små hull i plastfolien og så skal bananfluene smette inn der og ha det vanskeligere med å komme seg ut.

– Bytt gjerne bananskallet eller sitronskallet med rødvinseddik. Rødvinseddiken holder seg bedre og er mer hygienisk enn råtnende frukt.

Tips 5: Cognac i glass/en skål på benken

– Cognac er det også gjær i, så det vil nok fungere godt. For øvrig er Cognac svært dyrt og bør heller nytes i et dertil passende glass en fredagskveld.

Selv om noen av tipsene over funker godt, tipser Johansen om det han mener er den aller smarteste løsningen.

– Mine tre beste tips er: Renhold, renhold og renhold. Sørg for at frukt enten blir spist opp fort, eller blir kastet regelmessig. Gå ut med matavfall jevnlig, og sørg for å holde kjøkkensluket rent til enhver tid, sier han.

Verst på høsten

Fluene kan opptre innendørs hele året, men de er vanligst om høsten, i perioden september til november, ifølge Soleng.

– De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. De kommer gjerne inn i hus om høsten. De kan opptre i mengder om de får formert seg på gjærende frukt, rester i tomflasker, juicekartonger, søppel og lignende, forteller han.

Publisert: 12.07.2019 kl. 14:37
Oppdatert: 24.08.2021 kl. 14:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?