Matrestene du IKKE skal spare på

1. august 2017Guider
KAST: Kokt pasta og varmebehandlet spinat er utsatt for bakterier dersom du skal spare på restene. Foto: Magnar Kirkenes/VG
KAST: Kokt pasta og varmebehandlet spinat er utsatt for bakterier dersom du skal spare på restene. Foto: Magnar Kirkenes/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Vi får ofte påminnelser om at vi ikke skal kaste mat, men faktisk finnes det en del matvarer som helst bør kastes.

Det svenske nettstedet Mitt Kök har skrevet en sak om matvarer du ikke bør spare på restene til. Der nevner de opptinte reker, varmebehandlet kjøtt, kokt ris, kokt pasta og pizza. Maten kan oppbevares noen timer, mens helst ikke lenger på grunn av bakteriene som kan forekomme, skriver de.

Seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Ragnhild Gray Steineger, forteller at matvarer kan varmes flere ganger, men at det er avgjørende at du behandler maten riktig ved oppvarming og nedkjøling for at det skal være trygt.

– Matvarer som har stått lenge i romtemperatur bør ikke varmes opp igjen. Det skyldes at ulike bakterier vokser godt i mat ved romtemperatur, hvor de også kan danne giftstoffer. Disse giftstoffene blir ikke ødelagt av varme ved koking eller steking, og kan gi kraftige magesmerter og oppkast, sier hun.

I FARESONEN: Bakteriene liker seg godt i kokt ris. Sørg for rask avkjøling for å unngå bakterievekst. FOTO: Magnar Kirknes/VG
I FARESONEN: Bakteriene liker seg godt i kokt ris. Sørg for rask avkjøling for å unngå bakterievekst. FOTO: Magnar Kirknes/VG

Bakterier vokser godt i romtemperatur, og derfor bør maten raskest mulig kjøles ned, opplyser Steineger. Matvarer som ofte er fremhevet er ris, pasta og potetmos. Steineger forteller at det finnes enkelte matvarer man ikke bør varme opp igjen.

– Alle matvarer som har svært kort holdbarhetstid bør en være forsiktig med. Dersom råvaren har vært helt fersk og det har vært god hygiene under tillaging - med godt renhold, godt skille mellom rått og tilberedt, og rask nedkjøling - kan en kanskje lagre disse i kort tid, men det må vurderes nøye. Mange matvarer vil lukte og smake dårlig før de blir farlige å spise, sier hun.

Kast bladrike grønnsaker

Det finnes også grønnsaker en skal være ekstra forsiktig med.

– Spinat bør ikke varmes opp flere ganger. Årsaken er at spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent å være kreftfremkallende. Omdannelsen av nitrat til nitritt vil finne sted i de fleste produkter, men ved en lav hastighet. Oppvarming øker omdanningen av nitrat til nitritt. Jo lengre varmebehandlingen foregår, jo mer nitritt vil dannes.

Nitrat finnes i alle planter, fordi det er et nødvendig stoff for at plantene skal vokse. Bladrike grønnsaker, som spinat, inneholder høy konsentrasjon av nitrat, og seniorrådgiveren anbefaler derfor å ikke varme opp bladrike grønnsaker to ganger.

Eksempler på andre bladrike grønnsaker er artisjokk, salat og nepe.

RIKTIG BRUK: Det er viktig å bruke riktig emballasje når du skal spare på restematen. Foto: Jan Petter Lynau, VG
RIKTIG BRUK: Det er viktig å bruke riktig emballasje når du skal spare på restematen. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Bruk riktig emballasje

Dersom en ikke behandler maten riktig etter varmebehandling vil bakteriene kunne vokse godt. Derfor er det viktig å kjøle ned maten raskt.

– Sett gjerne kjelen i kaldt vann og rør rundt og del store porsjoner opp i mindre for å sikre en rask nedkjøling, forklarer seniorrådgiver Steineger.

– Gjør dette før du setter maten i kjøleskapet, slik at temperaturen der ikke stiger, fortsetter hun.

Det er viktig å bruke emballasje som er egnet til formålet. Derfor skal du i følge Steineger se etter kniv- og gaffelsymbolet eller se om bruksområdet er beskrevet på emballasjen.

– Ikke bruk om igjen engangsemballasje som er brukt til andre typer mat, det er ikke sikkert at emballasje som er brukt til kald mat egner seg til varm mat, eller at det som er brukt til mager mat egner seg til fet mat for eksempel, sier seniorrådgiveren.

Publisert: 01.08.2017 kl. 15:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Guider

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?